Društvo

Mala ceremonija proslave života Selene Mandić

Roditelji i najbliži rođaci i prijatelji su se oprostili od Selene Mandić na maloj ceremoniji proslave njenog života u Sinsinatiju.

“Nije fer i nije u redu, ovdje smo zbog šestogodišnje djevojčice, predivne, nasmijane, ozarene djevojčice koja više nije na zemlji. Ne bi trebalo da bude ovako. Mogu nastaviti da budem ljuta na svijet. Zato što, moja draga Nika, ni ja nikada nijesam željela da Selena umre”, kazala je Selenina majka, Aida Ramusović.

Ona je podsjetila da je prije više od tri godine, kada je odlazila iz Crne Gore napisala da ne postoji ništa teže od trenutka kada vam doktor saopšti da vasa kćerkica ima kancer.

“I još uvijek je istina. Ali sada znam da postoje tri godine težih stvari od neprijatnog i neželjenog razgovora sa doktorom. Tu je najmanje 1095 dana suza, straha, nesigurnosti novog kontinenta i stranog mjesta zvanog Sinsinati, tu je mnogo dana borbe, muke i očajanja. I mogu nastaviti da budem ljuta na svijet. Zbog toga što, moja draga Nika, baš kao ti, ni ja nikada nijesam željela da Selena umre. Ali ova sićušna djevojčica, koja je jedva hodala ovom zemljom, oslabljena teškim tretmanom i uvijek sa osmjehom na licu, Nika, tvoje sestra me je u protekle tri godine naučila kako izgleda stvarna istrajnost u onome što je ispravno…

Selena me je naučila da mogu imati prijatelje na drugom kraju planete, da je porodica bilo gdje na svijetu gdje postoje iskren osmijeh i suze sa novim prijateljima. Ona mi je pokazala da mogu imati drugu majku – hvala ti, Megi, hvala vam, novi, dragi prijatelji, danas vam svima zahvaljujem.

Prije tri godine sam napisala da ne vjerujem da je život dobar, ali da može biti jednoga dana. Selena me je naučila da su život i smrt jedno, da život nije ono što isplaniramo, već sve one stvari između planiranja. Sada znam da je život dobar jer sam imala privilegiju da budem Selenina majka i još uvijek imam čast da budem Nikina majka.

Hvala ti, moja predivna dušo, što si me naučila kako da budem bolja osoba. Voljeću te zauvijek”, kazala je Aida.

Selenin tetak Vitfrid Van Kot je u svom obraćanju govorio o Seleni, njenoj sestri, ocu…

“Najbolji prijatelj mi je jednom prilikom rekao da radost uvijek čuči tik pokraj tuge. Tada sam to odbacio jer sam, nažalost, bio tvrdoglav. Ali sada vidim koliko je to istinito. Količina radosti koju je Selena unijela u naš život nalazi se tačno pokraj tužne šetnje koju smo svi morali da prošetamo.

Selena je sijala. Zar nije? Ali za nju da sija tako blistavo, trebali smo svi mi. Predivna, velika porodica, bolnica svjetske klase, zajednica koja pruža oslonac i nacija koja odašilje ljubav i podršku.

Ne znam kako da slavimo Selenin život bez ljudi koji su bili u njemu. To ga je učinilo blistavim kakav je bio.

Nika, vjerujem da Selena želi da znaš da si bila divna sestra. Bila si strpljiva, pažljiva. Uvijek si mislila na svoju sestru. Trebalo mi je mnogo godina da budem dobar brat kao što si ti bila sestra. Sjećaš li se posjete zoološkom vrtu, kada nijesi htjela da naslikaš svoje lice, jer Selena nije mogla da ide i nijesi željela da se osjeća loše? Umjesto toga si joj donijela jednoroga u duginim bojama. Obje djevojčice su mislile jedna o drugoj i to je prelijepo. Danas, kada slavimo život tvoje sestre, želim da znaš da te volim. Mislim da si nevjerovatna. Učinila si da Selena bude još blistavija.

A koliko je važna bakina ljubav? Fadijla je Selenu i Niku obasipala ljubavlju. Uvijek je bila tu da brzo spremi obrok, jedino što je Selena mogla da jede u periodu kada je prolazila kroz terapiju, što je uticalo na njenu paletu ukusa. To je bila velika stvar za Selenu, pa je bilo i velika stvar za sve nas, nije bilo moguće prevariti je. Ona je znala bakino kuvanje. Volim da mislim da je to zbog količine ljubavi koju je Fadijla unosila. Njen duh nije mnogo drugačiji od Seleninog. Njena ljubav i energija ispunjavaju prostor i to je predivno. Učinila si Selenin život blistavijim.

Brano, reći ću vam nešto o ovom čovjeku. Postoji li išta važnije za oca od ljubavi koju gaji prema svojim ćerkama? Brano to razumije i odlično po tome postupa. Znam da ovo može biti teško nekima od vas da povjerujete, ali kao muškarci, mi ponekad pravimo greške. Ali ljubav, ljubav može da pokrije mnoštvo grešaka. Ako sa ljubavlju postupaš ispravno, sve ostalo je manje važno. Moj otac je dobar čovjek i on je ispravno razumio ljubav, znam koliko je to za mene, kao odraslog, važno. Brano svoje djevojčice obasipa ljubavlju.

Drugi sjajan kvalitet Brana, i za mene mnogo ličniji, jeste njegova sposobnost za oproštaj. Nema boljih kvaliteta kod jednog oca od ljubavi i sposobnosti za oproštaj. Zahvalan sam što te imam za prijatelja. Selenin život je bio blistaviji zbog tebe.

Za sve naše prijatelje i porodicu koji su u Crnoj Gori. Možete biti geografski mala zemlja, ali ste pokazali ko ste kao nacija kada ste se ujedinili u pomoći Seleni. Imate predivne planine i obale, fantastične gradove, ali se ništa od toga ne može porediti sa veličinom vašeg srca i koliko ste se ujedinili da bi pružili podršku i ljubav Seleni i njenoj porodici. Mogu vam to potvrditi, Selenin život je bio blistaviji zbog svih vas.

Sada znam da je Selena na boljem mjestu, vidio sam to. Ali to ne mijenja tugu koju osjećamo danas i svakog drugog dana, zbog odsustva tog predivnog bića. Uzdam se u nadu da ću jednoga dana biti u mogućnosti da je vidim ponovo, zagrlim je i smijem se sa njom. Znam i kako će ona postupiti. Ona će mi ovako reći, jer djeca se sjećaju najčudnijih stvari koje kažete, ona će mi reći: “Ujko Viti, sjećaš li se kada si rekao – ko vozi ovako? I – ko te je spasio? Tako iščekujem taj dan. Hvala ti”, završio je obraćanje Vitfrid.

Selena je preminula 14. marta u šestoj godini života nakon višegodišnje borbe sa kancerom.

17

avatar
1000
15
2
0
 
15
PODGORIČANKADulaLSCGNataStanko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
PODGORIČANKA
Gost
PODGORIČANKA

ima li veće tuge nego kad roditelji ,babe i đedovi prate na put bez povratka pupoljak koji je uveo a još nije počeo da se rascvjetava za sreću i utjehu ostao im je drugi pupoljak Nika da ih razveseli i podsjeti da je i Selena ipak tu među njima za nezaborav

Dula
Gost
Dula

Pretuzan tekst. Zal za tek nastalim bicem. Neka Bog cuva svu djecu svijeta.

LSCG
Gost
LSCG

Tuga tuga tuga. Umirem.od tuga dok ovo citam. Pocivaj u miru zlato malo

Nata
Gost
Nata

Andjeo mali, zaista smo svi zavoljeli ovo dijete. Pocivaj u miru Selena.

Stanko
Gost
Stanko

Nek pociva u miru dusa slatka..svi smo se molilil da Selena pobijedi tu opaku bolest ali na zalost ona je nadjacala nase molitve …
Zaista na tekst rijeci nemam….pretuzno😭

Katty Br
Gost
Katty Br

Andjeo maleni😭….nevina dusica….tuga,bol,nepravda…

27 mil Dmaraka⚽
Gost
27 mil Dmaraka⚽

“””””””Laku noć ljubavi snivaj na jastuku od cvetova laku noć ljubavi neka te čuvaju anđeli “””””””

Commentator
Gost
Commentator

Dosla je na planetu Zenlju kao andjeo, da ostavi trag. Njen kratki zivot bio je velika misija koja nas je sve ucinila boljim i hrabrijim ljudima, naucila kako se treba boriti. Oplemenila nas je, povezala i omogucila da shvatimo sto znaci biti human i koliko je veliko biti civjek. Selena, za vjecnost…

Mila
Gost
Mila

Divan tekst u spomen na tu dragu djevojčicu, koju i danas nosimo u srcu, kao i mnogo dugih koji su se tek ispilili a osjetili težinu borbe za život!
Na boljem ste mjestu znam, vaše je Carstvo nebesko!

Jelena
Gost
Jelena

Strasno, potresno, nepravedno i bolno. Bog neka je cuva na nebu, a njenoj porodici da snagu da nastave zivot.

Duca
Gost
Duca

Nebo je blistavije!

Anderba
Gost
Anderba

Jedan komentar na ovu vijest? Ali vrijedan! (Kakvim se sve glupostima bavimo na ovom portalu, koliko energije trošimo na suštinski nevažne stvari, na svađe, nadmudrivaanja, propagandu, uvrede, a ovamo… ne znam šta da kažem više.)

Niksic
Gost
Niksic

Heroj!!

Bozidar
Gost
Bozidar

Neka te anđeli čuvaju malena a tvojoj familiji izražavam najdublje saučešće

Commentator
Gost
Commentator

Dosla je na Zemlju da nas sve nauci kako da postujemo i borimo se za zivot i kako da budemo bolji ljudi. Njen kratki zivot je misija koja nadmasuje decenije i vjekove i koja oplemenjuje i nadahnjuje. Selena, za vjecnost…

27 mil Dmaraka⚽
Gost
27 mil Dmaraka⚽

Mene su oči pune suza to može samo još jedna pjesma miroslav ilica jesen sedamdeset i neke nemojte me pogrešno shvatiti.

Vjecna
Gost
Vjecna

Rasplaka me ovaj tekst😥😥😥😥😥😥

Send this to a friend