Društvo

Mihailo: Država ima snage da riješi status CPC

Mitropolit Mihalio

Patrijarh Vartolomej priznao je pravo na autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve. Uvjereni smo da će i u slučaju Crnogorske pravoslavne crkve biti donijeta istovjetna odluka. S obzirom na to da borba za autokefalnost traje četvrt vijeka, sigurni smo da će država pomoći da se ostvari i ovaj poduhvat, poručio je mitropolit CPC Mihailo.

U Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi nemaju dilemu da li Ukrajinska crkva treba da postane autokefalna. Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, za Portal RTCG, ocjenjuje da taj čin ne može da dovede do raskola u pravoslavlju.

“Autokefalnost Ukrajinske crkve neće dovesti ni do kakvih novih raskola i potresa u pravoslavnom svijetu, kako se čuje iz nekih izvora, nego će biti zadovoljena pravda i doći će do splasnuća hegemonističke i nacionalističke pretenzije onih koji neopravdano polažu pravo na teritoriju ukrajinske države. Dakle, Ukrajina je nezavisna država, a Ukrajinci narod koji je već imao svoju crkvu. Zato i imaju pravo na njenu samostalnost što je u skladu sa Vaseljenskim kanonima. To je stav i Vaseljenske patrijaršije i patrijarha Vartolomeja”, uvjeren je Mihailo.

Crnogorska pravoslavna crkva stekla je samostalnost u vrijeme Đurđa Crnojevića , a izgubila je 1918. godine. Od 1993. godine, CPC se zalaže za obnovu autokefalnosti, o čemu, kažu, Carigradska patrijaršija posjeduje svu dokumentaciju. Zato u CPC vjeruju da će i njen status biti konačno riješen.

“Njegova svetost patrijarh carigradski Vartolomej, kako i sam kaže, priznao je pravo na autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve kada je proučio njenu istoriju. Uvjereni smo da će i u slučaju Crnogorske pravoslavne crkve donijeti analognu odluku” poručuje mitropolit .

Razlog za optimizam poglavar CPC-a pronalazi i u poruci patrijarha Vartolomeja koji je najavio da bi autokefalnost Ukrajinske crkve otvorila vrata i ostalim crkvama da povrate ili dobiju samostalnost. Problem, međutim, mitropolit Mihailo vidi u “velikim crkvama”.

“Poznato je da crkve većih i velikih naroda, koje djeluju u granicama druge države, poništavaju i negiraju državne, istorijske, kulturne, duhovne, jezičke i druge posebnosti države i naroda koji im pruža gostoprimstvo. Idu toliko daleko da tuđe vrijednosti bezobzirno prisvajaju, tretiraju ih kao svoje i smještaju ih u svoj nacionalni korpus. Njihove aktivnosti nemaju veze sa duhovnošću, već su politički motivisane”, objašnjava on.

Sljedbenici CPC-a odavno ponavljaju da za rješavanje statusa ove crkve nije dovoljan samo njihov entuzijazam. Potrebna je, kažu, pomoć i spremnost države. Uprkos činjenici da već četvrt vijeka traje borba za osamostaljenje Crnogorske pravoslavne crkve, mitropolit Mihailo vjeruje da će država uspjeti da riješi ovo pitanje.

“Država Crna Gora ima snage da se suoči sa problemom autokefalnosti CPC. Priznavanjem Kosova i prijemom u NATO, potvrdila je sposobnost da rješava pitanja od interesa za svoj dalji razvoj. Uostalom, Crna Gora je lider u regionu u evroatlanskim integracijama. Takvu poziciju u međunarodnoj zajednici ona ne bi stekla, da nije u stanju da zatvara probleme koji se pred njom postavljaju. Pokazala je da je država koja ne stvara probleme, već ih uspješno rješava u vlastitu korist, ali bez štete za druge, poštujući prije svega načelo realiteta”, poručuje Mitropolit.

Kako smatraju u CPC-u , donošenje pomenutog zakona, upravo nakon sto godina od nasilne i prevtatničke Podgoričke skupštine, kada je izgubljena državnost Crne Gore, otvoriće prostor za normativno uređenje uređenje statusa Crnogorske pravoslavne crkve i njene autokefalnosti, a u skladu sa međunarodno – pravnim standardima u svijetu.

“Crna Gora je odlučila da ovo značajno pitanje riješi na pravedan, ispravan i jedini mogući način, koji podrazumijeva povratak crkvene imovine i sakralnih kulturnih dobara državi. Ovim zakonom potvrđuje se teritorijalni integritet države Crne Gore u njenoj sveukupnosti”, ocjenio je mitropolit Mihailo.

U CPC-u su uvjereni da pomenuti zakon ne zadire u kanonsko pravo, već da njim država isključivo uređuje svoje odnose sa crkvenim i vjerskim subjektima, zadržavajući neutralnost u sferi unutrašnje crkvene problematike. Za CPC, donošenje Zakona o slobodi vjeroispovjesti, jedan je od uslova za pravedno rješenje crkvenog pitanja. Pored toga, vjeruju da aktuelni događaji u pravoslavnoj Vaseljeni idu u prilog tome.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
MladiCG
Gost
MladiCG

Ne dozvolimo jacanje jos jedne klero-fasisticke organizacije koja je trenutno u povoju. Prekinimo i ovu dosadasnju Amfilohijevu okosnicu opšte-narodnog zaglupiljivanja i okrenimo se realnoj situaciji u ovom kvazi-drustvu. Izgradimo ga ponovo. Zivio narod!

Ljuta
Gost
Ljuta

Evo priznajem i ja da je nvo cpc autokefalna a priznanje ću im poslati ovih dana koje je pravno valjano kao i ono od tog vertalomeja koji je anatemisao rimskog klerika mirasa zlatoljubca

Niksicka prica
Gost
Niksicka prica

Svi dobro znamo ko ide za Mirasom sta mu se sve lose desava, najblaze receno. Tamo nema nista osim prokletsva. Zivio nam jos dugo nas dobri mitropolite g. Amfilohije, nado nasa.

Mi\'aš Atomski
Gost
Mi\'aš Atomski

Ne dirajte mi mitroljita!!

Anonimus
Gost
Anonimus

Sta mu je sa baburom?

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Drzava nema snage…Mitropolit Mihailo…Ova CG nema snage..F.Vujanovic je vlast bio 30g..i oko vlasti…Tragedija jedne nacije…Vlast ima limenku..i 100 limenki…Vlast je krala svoju drzavu..svoj narod..Danas ista kopija Vujanovica..D.Markovic…Zaboravi Dobri cojece…Zaboravi …samo izgubljeno vrijeme…Ja nemam vjere 0%…Ova CG nikada nece prstom mac…Tamo daleko novi ljudi..da..Ova vlast ih drzi u nasim Manasirima

Crnojevic
Gost
Crnojevic

Tako je MITROPOLITE CRNOGORSKOG NARODA! Ako BOG da i SVETI VASILIJE OSTROSKI sve ce na svoje mjesto doc. Takodje, nemamo se sto nadat u pomoc drzave, ona ima dogovor sa SPC, no’ cemo cekat jos! Nema drzave CG bez CPC! S vjerom u Hrista BOGA!

Ljuta
Gost
Ljuta

Crnogorac a vjernik? Cudo nevidjeno..sprda se sam sa sobom…ka da je iz Bajove

Crnojevic
Gost
Crnojevic

Sa posrbicama neću da se raspravljam :*

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Crnojeviću, nadam se da znaš da je Sveti Vasilije Ostroški bio Mitropolit Hercegovački koga je u Pećkoj Patrijaršiji 1638. rukopoložio srpski Patrijarh Pajsije.

Alipasino polje
Gost
Alipasino polje

Ziv bijo Skender Beze Crnojevicu Alah ti pomoga…Pravoslavce za Kursuliju

Trpimir
Gost
Trpimir

Vidi gandolfa progovorio i kaze fali mu cetvrti za preferanc

bodulski borej
Gost
bodulski borej

dakle, malo strpljenja i cpc ce dobiti svoju zasluzenu samoupravu/autokefalnost. sve iztocne pravoslavne crkve nakon grcke imaju pravo zvati se po drzavi i narodu u kojemu djeluju i bogosluze. ujedno, samo u hrvatskoj ima skoro 2000 crnogorskih pravoslavaca koji su se tako nedvojbeno izjasnili.

Bozo Bjelica
Gost
Bozo Bjelica

Ahaaaaa…bobulski boreju…Da te pitam Ata mislis o cuvenom Crnogorskom junaku Blagoti Jovovicu iz Bjelopavljica..? Dali postoji Austrijska,Njemacka,Italijanska,Hrvatska,Istranska,Dalmatinska,Zagorska Katolicka Crkva ?

bodulski borej
Gost
bodulski borej

@bozo bjelica, nevjerojatno si neuk i neupucen, a i polupismen. nego, da ti nazovem najosnovnije, poljska pravoslavna crkva i hrvatska starokatolicka crkva.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

@bodulski, nema potrebe da savjetuješ pravoslavce šta treba da rade.

BudoMNE🇲🇪🍀
Gost
BudoMNE🇲🇪🍀

Dobro je kad su Miraš i Stevo prekinuli post. Dva dana nijesu ni vode okusili dok ne ojdoše ovi strani popovi. Miraš je bajao čitavo vrijeme i ispunilo se.

Crnojevic
Gost
Crnojevic

Posti li Kačavenda ?

BudoMNE🇲🇪🍀
Gost
BudoMNE🇲🇪🍀

Pita za tebe stalno. Osta si mu u lijepom śećanju.

Dosta je bilo
Gost
Dosta je bilo

Ovijema sto se javljaju na komentare “dosta je bilo” porucujem da ih boli istina i nista drugo. Istina je cudo ne vidjeno prijatelju. Procitaj nesto osim lazi i mrznje koje srpski popovi lansiraju. Pa vratite se samo sto je prije dvadeset godina Amfilohije pricao za Svetoga Vladimira Dukljanskog da bi samo prije godinu dana u cast ponavljam Svetoga Vladimira podigao… Više »

bodulski borej
Gost
bodulski borej

@dosta je bilo, nisto cudno za guslara rista milevinoga. zna se jurve davno kako jedino sto ga zanima daleko vise od novoga zavjeta jest velikosrbovanje i lova. s druge strane takodjer je poznato kako se bez uzstrucavanja i obraza povremeno pojavljuje u cpc-ovoj bogomolji sv.nikole u argentini i ondje masi/misi glumeci duboko prijateljstvo s cpc-om, docim mu iztocni pravoslavni arabi… Više »

Ratko
Gost
Ratko

Molim državne organe da prije deložacije naćeraju Rista da mi vrati novčanik.

Miha
Gost
Miha

Varas se jer je ovo najprslija i najslabija vlast na planetu!

Mare
Gost
Mare

Vjera je uvijek bila opijum za mase pa je tako i sad. Umjesto da se narod buni zbog malih zarada i visokih cijena a zadnje nam je gorivo poskupljelo to niko nije pomenuo već nam se bacaju zazubice hoće li nam Vartolomej priznati autokefalnost kao Ukrajincima..Mišljenja sam da ne možete narod na silu natjerati da ide u crkvu koju ne… Više »

bodulski borej
Gost
bodulski borej

@mare, prvo spc treba vratiti oteto i otudjeno, a onda se moze dalje. nije nikakova tajna da velikosrbski svetosavski spc lazima, obmanama, spletkama i politickima pritiscima od 1861. ubrzano pokusava posrbiti sve pravoslavce u crnoj gori i sire u regiji. za prave iztocne pravoslavne/(bizantski obred) vjernike samouprava cpc-a jest i nije problem, a u kojoj mjeri je strah i nelagoda… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

@bodulski, da li su tvoji preci gradili pravoslavne bogomolje po Crnoj Gori, pa na osnovu toga znaš kome treba da pripadnu.

bodulski borej
Gost
bodulski borej

@oprem dobro, gradili su ih mahom predci crnogoraca, a ne posrbicâ, tako vele pravi crnogorci.

Crnojevic
Gost
Crnojevic

Mare prijatelju. Bogomolje u Crnoj Gori nisu srpske, upamti to… 😉

Alipasino polje
Gost
Alipasino polje

Tako je Skender Begu Stanko Crnojevicu bile su Bosnjacke i Turske to ce da i ostanu sikter put Serbije

Joko
Gost
Joko

Odzvonilo SPC!

Send this to a friend