Društvo INSPEKCIJA UTVRDILA TEŽAK PREKRŠAJ DIREKTORA OŠ MAHMUT LEKIĆ

Ministarstvo prosvjete: Nezakonito postupanje će biti sankcionisano

Direktor Osnovne škole Mahmut Lekić u Tuzima, Redžep Đokaj, zaposlio je, suprotno Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju, profesora fizičkog vaspitanja Fatmira Bećiraja, koji nije položio stručni ispit, niti ima licence za rad u obrazovno-vaspitnoj ustanovi, i time nesporno prekršio Zakon utvrđeno je nadzorom Prosvjetne inspekcije, saznaje Pobjeda. Iz Ministarstva prosvjete za Pobjedu su kazali da će svako postupanje za koje se dokaže da je nezakonito biti sankcionisano.

Prema nalazu inspekcije, u koji je Pobjeda imala uvid, Đokaj nije, shodno Zakonu, uručio Bećiraju rješenje o prestanku radnog odnosa, što je, navodi prosvjetni inspektor Vesko Joksimović, ukazivalo na zaključak da je Bećiraj, koji nema uslove za ostvarivanje radnog odnosa, tim propustom direktora “preveden u stalni radni odnos”.

“Radna knjižica imenovanog je pod rednim brojem 451 otvorena 3. septembra 2018. godine i nije mu upisan datum prestanka radnog odnosa 31. jula 2019. godine, saglasno rješenju prestanka radnog odnosa broj 338-7/19, od 5. avgusta 2019. godine, te se tako može zaključiti da je isti u stalnom radnom odnosu, što predstavlja prekršaj iz člana 172 stav 1 tačka 35 Zakona o radu. Ovo je slučaj i pitanje ne samo za Inspekciju rada, već i za neke druge organe”, navodi se u izvještaju Prosvjetne inspekcije koji potpisuje Joksimović.

Da Bećiraj, ipak, nije u stalnom radnom odnosu, bez obzira na propuste direktora škole, ukazuje činjenica da je inspekcija utvrdila da je Fatmir Bećiraj, bez raspisivanja konkursa, dodatno angažovan ove školske godine, što je, prema ocjeni inspektora, takođe, protivzakonito.

“Zbog svega iznijetog, inspektor je obavezan da shodno zakonu donese rješenje o privremenoj zabrani obavljanja obrazovno-vaspitnog rada nastavniku Fatmiru Bećiraju”, precizirao je inspektor Joksimović. U izvještaju je zaključio i da je zbog utvrđenih nepravilnosti “subjektu nadzora (direktoru škole) inspektor u obavezi da izda prekršajni nalog ili podnese zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka”.

Redakciji Pobjede krajem prošle sedmice obratio se Selman Šabotić, profesor fizičkog vaspitanja, koji je, kako je kazao, dvije godine radio na zamjeni u OŠ “Mahmut Lekić” i koji je, kako tvrdi, nakon raspodjele časova u junu, tražio da nastavi radni angažman u toj školi, ali je odbijen. On tvrdi da nije dobio posao jer je “slobodne časove direktor škole sačuvao za svoj kadar”.

Šabotić je, kategoričan je, oštećen, jer je direktor zaposlio Fatmira Bećiraja, koji nije ispunjavao uslove za rad, odnosno nije imao položen stručni ispit, niti licencu za rad. Tvrdi da direktor škole prilikom zapošljavanja ne vodi računa o stručnosti osoba koje zapošljava, već angažuje članove političke partije čiji je član, te “da školu u Tuzima, nekoliko godina unazad napuštaju kvalitetni nastavnici, a njihova mjesta zauzimaju osobe sa sumnjivom dokumentacijom, koji uz navedeno imaju krajnje skromno znanje crnogorskog jezika”. U njegovom slučaju, tvrdi da je direktor uradio neke neopravdane rotacije nastavnika koji su već bili radno angažovani u školi uz nepunu normu, kako bi smišljeno oslobodio časove u područnom odjeljenju u Milješu i na tih devet slobodnih časova zaposlio Bećiraja.

“Nakon isteka ugovora prestao mi je radni odnos, iako je imalo slobodnih časova, ali gospodin Đokaj, inače kadar Albanske alternative, nastoji da zaposli članove svoje partije iako nemaju zakonom propisane uslove za obavljanje ovih poslova”, kazao je Šabotić za Pobjedu.

Direktor škole, Redžep Đokaj, juče je potvrdio Pobjedi da je radno angažovao Bećiraja, koji nema zakonom propisane uslove za rad, ali da je on u međuvremenu suspendovan. Ističe kako je Bećiraja ove godine angažovao na period do 30 dana, jer, kako je kazao, nije mogao da nađe nijednog profesora fizičkog vaspitanja koji bi bio raspoložen da radi u školi.

Kaže i da se nije obraćao Ministarstvu, jer kao direktor ima pravo da sam izabere profesora na rok do 30 dana. U međuvremenu je, 15. oktobra, kako je rekao, raspisan konkurs za devet časova u područnom odjeljenju Osnovne škole Mahmut Lekić u Milješu, ali, kaže, još nije pogledao konkursnu dokumentaciju. Ističe, međutim, da nema ni potrebe da gleda dokumenta, jer je dogovoreno da te časove preuzme Leon Dukaj koji je radno angažovan u školi, ali koji nije imao punu normu u matičnoj školi, već je dodatnih šest časova imao u Osnovnoj školi Jedinstvo.

“Suspendovali smo Bećiraja, a časovi su prebačeni Leonu Dukaju i time smo zatvorili priču. Leon Dukaj je sporazumom preuzeo te časove. Konkurs je bio otvoren do 2. novembra”, kazao je Đokaj.

Iz Ministarstva prosvjete saopštili su Pobjedi da su povodom tog slučaja zatražili hitno izjašnjenje škole, kao i inspekcijski izvještaj.

“Biće sankcionisano svako postupanje za koje se dokaže da je nezakonito. No, ponavljamo, više o konkretnom slučaju vam možemo saopštiti nakon što se upoznamo o inspekcijskom izvještaju i izjašnjenjem škole”, kazali su iz Ministarstva prosvjete.

22

avatar
1000
11
11
0
 
13
YO-yoMarina GanjolaBordo plavaIvanaIvana
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
YO-yo
Gost
YO-yo

Ministarstvo prosvjete je na potezu za razrjesenje direktora,ovo je kriminal sta rade…prava TIRANIJA…On svakako nema obraza,inace bi vec podnio ostavku,ali ne treba stati vec se suociti sa ovim problemom!!!

Staro Tuzanin
Gost
Staro Tuzanin

Treba bojkot nastave napraviti u Tuzima doklen se ne makne sa mjesta Direktora ova Šovinjara od Djokaja Redzepa

Ivana
Gost
Ivana

Ovakvih slucajeva je mnogo. Pri odabiru kandidata ne drze se jednog kriterija, vec kriterije prilagidjavaju tome kako bi nekog primili ili odbili. I pozivaju se na Ministarstvo, navikli da svi spuste glavu, ne bune se i cekaju neki svoj red kako se ne bi zamjerili istom tom Ministarstvu. A iz Ministarstva kazu da oni nemaju nadleznost. Dakle, sve je u… Više »

Karabuško Polje
Gost
Karabuško Polje

Ivana ovaj Beciraj je direktoru dodje kao brat od stricai Odbornik je u Skupstinu Opstine Tuzi ispred Albanske Altaretive.a ovaj Djokaj je veliki šovinista sve što je za ovu Drzavu on bi pogubio.informacija 100% tačna

Ivana
Gost
Ivana

Tako nekako. Sve po babu i po stricevima. Nista drugo bitno nije. Neki se ne mogu najesti, a od nekih prave socijalne slucajeve – moze im biti.

Staro Tuzanin
Gost
Staro Tuzanin

Ovaj Djokaj je jedna ljucka bitanga koja ne vredi dva dinara stara Jugoslovenska, jedne prilike kaze kako mu je otac bio Balista. Pihhh Pihhhh Pihhhh

ND
Gost
ND

Direktora,po zakonu,smijeniti. Ali ne zavaravajte javnost,takvih je primjera koliko hoćete. Nestručno zastupljene nastave,pojedinci rade i dobili rešenja sa osnovnim studijama….

Marina Ganjola
Gost
Marina Ganjola

Naša direktoruje evo 20 godina pa nije čudo sto skolu smatra svojom ličnom svojinom,a i profesore.Javno je izjavila da je ponosna na profesore koje posjeduje,zamislite?!Sredinom septembra dođe neka inspekc.i ona bez razmisljanje optuzi koleginicu i dade joj otkaz..Sve,crno na bijelo,objelodanjeno i niko nista.Da je zakona ona bi vec bila smijenjena!

Bordo plava
Gost
Bordo plava

Ko su 4 covjeka iz Ministarstva? Je li neko naredio da otpuste koleginicu i prime drugoga?

Ivana
Gost
Ivana

Niko nije naredio. 4 jahaca apokalipse su vjerovatno imaginarni likovi. Zive samo u glavi pomenute kako bi lakse oprala savjest i opravdala se pred kolektivom.

Bordo plava
Gost
Bordo plava

Nijesu, nijesu imaginarni. Ljeposava je dobra direktorica bila. Ali se niko me moze zaposliti ako se ne aminuje.

Marina Ganjola
Gost
Marina Ganjola

Bila,bilaaa…mozda nekad.Sad je ovim gestom sve uprskala.Poslala zenu kuci i napravila od nje socijalni slucaj.

Marina Ganjola
Gost
Marina Ganjola

Otpustila direktorica,samovoljno!Moze joj se!Rece da su joj u odluci pomogla 4 čovjeka iz Ministarstva.Inače,otpustila koleginicu koja je od ministra dobila potvrdu o svom radu,nagradu iz Fonda za kvlitet a primila drugu sa ” boljim referencama”.Zemljo ,otvori se!!!

Marina Ganjola
Gost
Marina Ganjola

Kad ce nezakonito ponasanje biti sankcionisano?Čekamo da se počne od moje skole đe se otkazi dijele iz osvetoljubivosti i sujete.Nadam se da ministar nece ostati ni gluv ni slijep na ovu samovolju!

P,OLTRON
Gost
P,OLTRON

Sa članskom kartom dpsa ili koalicionog partnera može da radi radio je i radiće šta mu je ćeif

Karabusko Sanda
Gost
Karabusko Sanda

Ima Šabotića više nego vas u Malesiju

gsf
Gost
gsf

Saboticu ako hoces zaposlenje idi u svoju opstinu a ne u Tuzi

Karabusko Sanda
Gost
Karabusko Sanda

Šabotić ima prava isto kao i svi Gradjani Crne Gore,on samo trazi svoja prava a u Osnovnoj Školi Mahmud Lekić mora da imamo vise ovakvi Nastavnika kao što je Šabotić i mi smo od krvi i mesa Bošnjački narod kojeg ima u CG poprilično dosta ili mnogo više od ostalih manjina

Karabusko Sanda
Gost
Karabusko Sanda

Kao prvo ovo je Crna Gora nije Albanija, kao drugo navikli ste vi zajedno sa Rezdom Djokaj tako da se ponašate, mislim da trebamo svi ista prava da imamo u Drzavu i da treba gospodin Redzep Djokaj da ide iz ove Ustanove, a kao treće više ima nas Bošnjaka nego svi ostali zajedno Manjina u Crnoj Gori i ako Bog… Više »

gsf
Gost
gsf

vrati se ti odkle si dosla

Kijoslav
Gost
Kijoslav

Bilo bi dobro da Ministarstvo sankcionise nezakonito ponasanje direktorice Hemijske skole Ljeposave Vuksanovic koja je otpustila profesoricu koja je dobila nagradu iz Fonda za kvalitet.

Sinapsa
Gost
Sinapsa

Šenovicu objasni zbog cega si smijenio direktora srednje strucne u Rozajama

Send this to a friend