Društvo

Mještani Dahne traže uklanjanje deponije sa obale Morače

Mještani podgoričkog naselja Dahna obratili su se otvorenim pismom gradonačelniku Ivanu Vukoviću, tražeći da se konačno riješi problem deponije šljunka, građevinskog i komunalnog otpada, koji se nalazi na dvadesetak metara od njihovih kuća, uz samu obalu Morače, na parceli koja pripada Glavnom gradu.

U pismu, koje je upućeno Vukoviću, kao i zamjenici gradonačelnika Slađani Vujačić i gradskom arhitekti Filipu Aleksiću, navodi se da su tokom cijele 2020. godine, pa i nekoliko mjeseci ranije, mještani dijela naselja Dahna, poznatog kao Kolovrat, intenzivno pokušavali da riješe ovaj problem.

“Lokacija pored mosta na Morači predstavlja opasnost po našu djecu, jer je svakog dana sve ‘bogatija’ novom vrstom otpada, pa je pravi izazov za brojne pse lutalice. Imajući u vidu stanje u kojem se nalazi, neodoljivo podsjeća na deponije iz 90-ih godina, što je mnogim nesavjesnim građanima dovoljan razlog da je koriste za odlaganje slomljenih cigli, korijenja, kamenja… U ljetnjem periodu vjetar raznosi pijesak i prašinu prema naselju, a da ne govorimo o negativnom imidžu koji takva slika neposredno uz jednu od najprometnijih graskih saobraćajnica Ulica Vojislavljevića, već godinama ostavlja na hiljade građana, domaćih i stranih turista. I sve to na svega 300 metara od najmodernijih gradskih poslovnih cenatra Delta i Siti mol”, navodi se u pismu mještana.

Ističu da su se, u nastojanju da riješe ovaj problem, koji traje oko dvije decenije, više puta obratili Službi gradskog arhitekte i kabinetu gradonačelnika, kojima su uputili peticiju sa oko 80 potpisa punoljetnih stanara i predlog idejnog rješenja uređenja lokacije, koji im je donirala projektantska firma “Ding” iz Podgorice.

“S obzirom da su u nedostatku adekvatnog prostora naša djeca prinuđena da se igraju na ulici, idejnim rješenjem smo predložili izgradnju sportskih poligona, teretane na otvorenom i trim staze sa zelenom površinom, čime bismo najmlađima i svim mještanima omogućili adekvatne uslove za život. Iako je u razgovoru sa arhitektom Aleksićem iskazano razumijevanje za nevolje mještana i spremnost da lokacija uđe u program Mikro 020 lokacije, nikakvih konkretnih aktivnosti dalje nije bilo, tako da deponija nesmetano raste iz dana u dan”, kazali su mještani.

Poručuju da u potpunosti podržavaju sve napore lokalne uprave koja Podgoricu uvodi u familiju modernih gradova.

“Raduje sadnja novih platana duž Cetinjskog puta, izgradnja poligona na Barutani, parkova u centru grada, na Starom aerodromu i Zabjelu, ali istovremeno ukazujemo na potpunu zapuštenost lokacije u nesprednoj blizini naših kuća. Ovim putem pozivamo Vukovića, zamjenicu gradonačelnika Vujačić i gradskog arhitektu Aleksića da, zajedno sa predstavnicima mještanima, što prije razmotre pitanje uređenja lokacije na obali Morače. Imajući u vidu dinamiku deponovanja novog otpada na lokaciju, svaki dan čekanja usloviće duže vrijeme i povećanje troškova za njeno uređenje”, poručuju mještani, uz poruku “I djeca Dahne su važna”!

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
vjecna da jeStevanpoimanje
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
vjecna da je
Gost
vjecna da je

strasno kako je zapusteno to naselje dahna i dajbabe …..zarasli i propali putevi koji vode od zabjela do djababa i dalje okolo kombinata ili ovj dje je je ova deponija od mosta dodajbaba su zastidje mjestana koji ne ciste svoja imanja i glavnog grda jer su iskopani i puni rupa ….vazno je da su napravljene stotine skupih kuca a i… Više »

Stevan
Gost
Stevan

Ja mislim da gradonacelnik ima neku fobiju od Dahne, pa samo okreće glavu na drugu stranu kad mu je ko pomene

poimanje
Gost
poimanje

ono je stvarno uzas..jednu noc je bilo sigurno 20 opaasnih nevlasnickih pasa u coporu..djeca tu ne smiju prolaziti..a sve to na 300 400 metara od delte

Send this to a friend