Društvo

Na današnji dan u SFRJ se Titov rođenadan – Dan mladosti

Dan mladosti
Dan mladosti

Na današnji dan širom Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije proslavljan je Titov rođendan. Slavio se kao Dan mladosti.

Iako je rođen 7. maja, Jugosloveni su vjerovali da je Titov rođendan 25. maja, a do nesporazuma je došlo, kako je tada objašnjeno, jer je Broz kao mladi komunista u Drugom svjetskom ratu koristio lažne dokumente.

Veličanje partije, armije, socijalizma a prije svega uzdizanje Josipa Broza kao vrhovnog vođe tog dana dostizali bi vrhunac.

Tradicionalo decenijama je štafeta mladosti išla kroz cijelu SFR Jugoslaviju i svakog 25. maja dodijeljivana je tadašnjem jugoslovenskom predsjedniku Josipu Brozu Titu.

Štafeta mladosti je uvedena 1945. godine, na predlog omladine Kragujevca, kao Titova štafeta. U prvoj Titovoj štafeti, učestvovalo je 12500 omladinaca, koji su pretrčavši trasu dugu 9000 kilometara, Titu predali prvih devet štafetnih palica i Plavu knjigu sa 15000 potpisa omladine Šumadije. Te prve štafete predate su mu u Zagrebu, dok je narednih godina, sve do 1956. Tito lično primao posljednje nosioce štafete pred Belim dvorom u Beogradu, čemu je prethodio svečani doček na Trgu Republike.

Godine 1957, na Titovu inicijativu, taj događaj proglašen je za Dan mladosti. Do Titove smrti 1980. godine, štafeta se dodijeljivala lično njemu na Stadionu JNA u Beogradu. Štafeta mladosti 1980. godine, koja se u susret osamdeset i osmom Titovom rođendanu, na dan njegove smrti 4. maja zatekla na putu po Hrvatskoj, prekinula je svoj put i položena je na odar predsjednika u Skupštini SFRJ.

Štafeta mladosti nastavlja svoj život i poslije smrti Josipa Broza i postaje simbol ljubavi i odanosti njegovom djelu. Sa zakletvom Jugoslovena da će i ubuduće biti čvrsti i nepokolebljivi na Titovom putu, predaje se ispod portreta Josipa Broza, predsjedniku Saveza socijalističke omladine Jugoslavije (SSOJ).

1987. godine, u Jugoslaviji je izbio skandal kada je u Sloveniji objavljeno idejno rješenje ljubljanskog dizajnerskog ateljea Novi kolektivizam, u stvari je bio prepravljeni njemački nacistički plakat, kopija djela “Treći rajh” Riharda Klajna. Čak i rješenje koje je na kraju usvojeno, razlikovalo se od prethodnih štafeta. Urađena je od pleksiglasa, sa osam kapi krvi koje, gledano iz današnje perspektive, mogu nagovještavati početak prolivanja krvi na ovim prostorima.

Sljedeće godine, 1988, posljednji put je na beogradskom stadionu održana priredba povodom Dana mladosti. 1989. godine Savez socjalističke omladine Jugoslavije SSOJ je ukinuo ovu, nekada popularnu, priredbu.

Nazivi ove manifestacije bili su:

Titova štafeta (1945-1957)

Dan mladosti (1957-1980)

I poslije Tita-Tito (1980-1988)

Nosioci štafete mladosti (1957-1979) bili su:

1957 – Miko Tripalo, predsjednik Centralnog komiteta Narodne omladine Jugoslavije

1958 – Mića Prelić, član Štaba omladinskih radnih brigada na izgradnji auto-puta Ljubljana-Zagreb

1959 – Stanka Gorišek, Radnica iz Celja

1960 – Mile Gavritov, radnik iz Štipa

1961 – Slobodan Jovanović, radnik iz Titovog Užica7

1962 – Fuada Midžić, studentkinja iz Sarajeva

1963 – Momčilo Knežević, učenik iz Pljevalja

1964 – Josip Harcet, radnik iz Zagreba

1965 – Miroslav Cerar, jugoslovenski reprezentativac u gimnastici

1966 – Mirko Anžel, potporučnik JNA

1967 – Miodrag Strunjaš učenik iz Pljevalja

1968 – Edvard Franković auto-mehaničar iz Pazina

1969 – Katica Stefanović, studentkinja iz Niša

1970 – Ljiljana Žežova, učenica iz Skoplja

1971 – Nazmija Jenjeva, radnica iz Prištine

1972 – Branko Mandić, radnik iz Bihaća

1973 – Milan Ivetić, radnik iz Kikinde

1974 – Vojko Mahnič, radnik iz Izole

1975 – Vjera Begović , studentkinja iz Titograda

1976 – Miša Maričić, zemljoradnik iz sela Selevac, kod Smedereva

1977 – Marica Lojen, učenica iz Kumrovca

1978 – Čede Đorđevski, student iz Skoplja

1979 – Sanija Hiseni, studentkinja iz Prištine

10

avatar
1000
8
2
0
 
10
PartizankaComitaEto takomačorAtos
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Partizanka
Gost
Partizanka

Najbolji period nsjponosniji za sve narode i narodnosti Jugoslsvije. Zivio drug TITO! Neka mu je vjecna Slava i Hvala

Eto tako
Gost
Eto tako

Istina je da je sve bila jedna lijepa farsa,jer sve puce kako on ode…I to sve sto se Jugoslavijom iz Srbije upravljalo,a oni vukli sve sebi….

mačor
Gost
mačor

Sretna vremena !

Demos Kratos
Gost
Demos Kratos

Bez obzira na sve uspomene, taj režim bio je autokratski i gušio je slobodnu misao.Jednopartijski sistem nije dozvoljavao drugačije mišljenje i otkrivanje skrivenih strana istorije.

Atos
Gost
Atos

Jeste, ali je bio pravedniji od Molovig za narod

Hotel bez zvjez
Gost
Hotel bez zvjez

Tito nije bio mladi komunista,na početku rata je imao 48 godina znači izašao je iz rata sa 53 godine.A 25 maj je krenulo od Drvara jer zbog ratnih djelovanja računali su na miran dan da se obilježi rođendan.Međutim uz pomoć izdajnika njeci su saznali za proslavi i pokušali su desantom na Drvar likvidirati Tita.Tako je tradicionalno ostao 25 maj za… Više »

Spuski
Gost
Spuski

Najljepwi dan u Jugoslaviji je bio 25 Maj ljepseg programa na stadionu JNA nigdje u svijetu nije bilo poz za sve Jugoslovene i Jugoslovenke

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Druže Tito ljubičice bjela
Tebe voli omladina cjela
🎶

Demosten
Gost
Demosten

I onda što se makar CG tiče, došao je na vlast Dps i smjenio je zr komuniste. Rasprodao sve fabrike i preduzeća koje su oni napravili..

Comita
Gost
Comita

Sve što je od TITA ostalo,raskubaju evo 30godina i još ne mogu lopovi raskubsti…

Send this to a friend