Društvo

Na dionici puta Ratiševina-Mojdež počele da pucaju kuće

Premda mještani strahuju da će prije početi sezona kiša i da će s urušenim putem Ratiševina-Mojdež otići i njihove kuće i imanja, prioritet lokalne uprave je izrada projekta rekonstrukcije oštećenog dijela puta u postojećim gabaritima i što skoriji početak radova. Jer stanje puta je zaista alarmantno.

“Brzo reagovanje je od posebnog značaja, jer je riječ o lokaciji na kojoj su prisutne podzemne vode, te je hitno da se posao obavi tokom ljeta, odnosno sezone suša”, kaže za Radio Jadran predsjednik Opštine, Stevan Katić.

„Slijedi donošenje odluke o utvrđivanju javnog interesa, nakon čega će procedura biti hitno sprovedena. Projekat rekonstrukcije u postojećim gabaritima biće urađen na osnovu Izvještaja o izvršenoj reviziji i to u narednih mjesec, a do kraja septembra treba da budu završeni radovi na oštećenoj dionici puta na način koji će garantovati kvalitet te da se ovakav slučaj više neće ponoviti“, tvrdi Katić.

Ukupna vrijednost radova biće poznata po završetku izrade kompletnog projekta, tačnije na osnovu projektne dokumentacije biće izračunata vrijednost rekonstrukcije ovog dijela trase:

„Okvirna procjena je da će vrijednost radova iznositi oko 30.000 eura, ali to treba da potvrdi projekat. Važno je napomenuti da će do početka izvođenja Opština urediti i asfaltirati put kroz Tijesni klanac, kako bi se tokom rekonstrukcije oštećene dionice puta Ratiševina – Mojdež osigurala alternativna saobraćajnica za ova naselja. Ovi radovi treba da počnu oko 1. jula, a vrijednost iznosi 30.000 eura“, precizira Katić.

Prema njegovim tvrdnjama, prethodna opštinska vlast započela je radove iako nijesu bili obezbijeđeni urbanističko-tehnički uslovi, projektni zadatak, a ipak je pristupljeno izradi projektne dokumentacije, nije izvršena revizija tehničke dokumentacije, niti izdata građevinska dozvola za izvođenje rekonstrukcije, iako je prema izvještaju i stanju na terenu bilo jasno da se nije radilo o sanaciji, već o rekonstrukciji lokalnog puta:

„Kako je u Izvještaju zaključeno, „evidentno je da su svi učesnici u izvođenju radova prekršili tada važeću zakonsku regulativu za oblast građenja“. Opština Herceg Novi će svakako preispitati odgovornost ovlašćenih osoba koje su tada donijele odluku da se uđe u realizaciju iako za to nijesu bili ispunjeni zakonski uslovi, tačnije na osnovu dokumentacije koja nije bila u skladu sa tada važećim propisima. U toku je sagledavanje detalja predatog Izvještaja, a posebno u dijelu na koji način je uopšte došlo do toga da je moguće početi sa izvođenjem radova“, dodaje Katić.

Sa druge strane, mještani gube nadu da će se situacija na terenu popraviti, jer je put u znatno lošijem stanju i nakon osposobljavanje jedne kolovozne trake za saobraćanje. Strijepe od prve veće kiše odnosno vode koja bi odnijela put, a njima ponovo prekinula komunikaciju sa gradom, ali kliznule kuće:

„Put je ulegao u trupu i ivicom još neka 3-4 m, pristupni put za naselje je devastiran, pojavile su se devijacije iako je rađen od armiranog betona. Zidovi na prvim kućama su popucali, dvorišta su „popucala“, kompletan teren se kreće, mada manje, jer je manje podzemnih voda. Situacija je vrlo ozbiljna, mada mislim da oni toga nijesu svjesni kao mi koji ovdje živimo“, priča mještanin Ilija Bačalić.

On dodaje da mještani ne očekuju mnogo od obećanog i da su veoma pesimistični.

„Ništa od starta nije krenulo snažnije, jače, da se radi na ovom slučaju. Institut za građevinarstvo jeste obavio reviziju projekta, ali mi ne znamo dokle se stiglo sa tim. Sada više nosilac posla nije Agencija za razvoj grada, nego opštinski Sekretarijat. Sve je ovo još i dobro, jer nema kišnog perioda. Ali, sa prvim kišnim periodom ovo će biti gore, jer sve će da sklizne dolje. Nije se pristupilo bar nekoj „sanaciji“ kako bi put dočekao obilnije padavine“, priča onespokojen Bačalić.

Opisuje da se put „zdrobio“ jer nije bilo kontrolisanog odliva podzemnih i površinskih voda, koje su se zadržavala u trupu.

„Iskreno, mislim da lokalna vlast nema jaku volju da ovo što prije riješi na dobobit svih. Ako dočekamo septembar sa raspisivanjem tendera za izvođača i slično, neće biti moguće to sve završiti kvalitetno, a vremenske prilike nam neće pogodovati. Ako budemo čekali još dva mjeseca, uzimajući u obzir sezonu, dočekaćemo oktobar, prve kiše i imaćemo mnogo veći problem nego sad“, ocjenjuje Bačalić.

Podsjetićemo, Institut za građevinarstvo iz Podgorice, koga je kao renomiranu kuću angažovala Opština Herceg Novi, izradio je i dostavio Izvještaj o izvršenoj reviziji glavnog projekta rekonstrukcije lokalnog puta Igalo – Mojdež i tehničkoj kontroli izvedenih radova na klizištu na putu Ratiševina – Mojdež.

Institut je kroz Izvještaj obuhvatio pregled dostavljene projektne dokumentacije i gradilišne dokumentacije, od samog projektovanja do načina na koji su izvedeni radovi, kako bi utvrdili razlog zbog kojeg je došlo do urušavanja dijela puta samo 2-3 mjeseca poslije završetka radova.

Konstatovano je da su propusti u pripremi projekta, konkretno u projektnoj dokumentaciji u dijelu koji se odnosi na loše rješavanje pitanja odvođenja površinskih i podzemnih voda, bili glavni uzrok kasnijih deformacija, cijepanja i klizanja cjelokupne kolovozne konstrukcije dijela puta Ratiševina – Mojdež.

Sanacija ove putne dionice počela je u februaru prošle godine, okončana prošlog ljeta, a već u decembru put je na nekoliko mjesta popucao i ulegao do neupotrebljivosti. Stoga je privremeno osposobljena samo jedna kolovozna traka, kako bi mještani mogli funkcionisati. Sanacija puta Opštinu je koštala 500 hiljada eura, a koliko će nova rekonstrukcija znaće će tek po završenom projektu.

1 Komentar na "Na dionici puta Ratiševina-Mojdež počele da pucaju kuće"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend