Društvo

Na porodiljskom 84 Podgoričanina

ilustracija

Sve više očeva u Crnoj Gori koristi pravo na roditeljsko odsustvo umjesto majki. Najviše korisnika je u Podgorici i Rožajama, a razlozi za takvu odluku variraju i uglavnom se odnose na činjenicu da supruga ima veća primanja ili status stranog državljanina

Zvanična statistika pokazuje iz godine u godinu sve veći broj očeva koristi roditeljsko odsustvo umjesto majki. Naime, prema podacima Centra za socijalni rad glavnog grada to pravo prošle godine iskoristilo je 84 muškarca, 13 više nego godinu ranije, kada ih je na porodiljskom bilo 71. Roditeljsko odsustvo 2015. godine iskoristilo je 66 očeva, dok je to pravo 2014. godine iskoristio 61 otac. Naime, Podgoričanin G.K. jedan je od 66 očeva na teritoriji Glavnog grada koji su se prije tri godine odlučili da, umjesto supruge, koriste pravo na roditeljsko odsustvo.

“ Znao sam da to zakon dozvoljava, ali, tada, nisam znao nikoga ko je već to uradio. Ja sam imao rješenje za stalno i solidnu platu, ali je supruga radila kod privatnika i na procenat. Kada smo dobili Sofiju odlučili smo se da ja preuzmem brigu o Sofiji, a supruga da se vrati na posao kako nam budžet ne bi trpio. Dobro sam se snašao i uživao sam u novoj ulozi i, kada stigne nova beba, ponovo ćemo isto uraditi”, kazao je za Dnevne novine Podgoričanin G.K.

U odnosu na regiju Crne Gore broj očeva na porodiljskom odsustvu unazad godinama varira. Osim u Podgorici i Rožajama posljednjih godina, prema podacima tog Centra za socijalni rad, raste broj očeva koji umjesto supruga koriste roditeljsko odsustvo.

“U 2014. godini roditeljsko pravo koristilo je osam očeva, 32 u 2015, 25 u 2016, a čak 35 očeva u prošloj godini. Najčešći razlog podnošenja zahtjeva od strane očeva jeste jer su supruge strani državljani i ne mogu da ostvare pravo na porodiljsko bolovanje”, objasnio je Dnevnim novinama direktor Centra za socijalni rad Rožaje Kadrija Agović.

U Centar za socijalni rad za opštine Kotor, Tivat i Budva krajem 2017. godine jedan otac koristio je roditeljsko odsustvo, kazao je direktor Vasilije Todorović i dodao da je prvi put u novembru 2012. godine jedan otac zatražio pravo da koristi roditeljsko odsustvo.

I na Cetinju je, prema riječima direktora Centra za socijalni rad te opštine Dejana Miloševića, krajem prošle godine jedan otac koristio porodiljsko odsustvo.

Najčešći razlog zbog kojeg se očevi odlučuju da koriste porodiljsko odsustvo, prema riječima Miloševića, jeste taj što njihove supruge iz nekog razloga kao što je na primjer posjedovanje stranog državljanstva, ne mogu ostvariti to pravo.

“U Mojkovcu je troje očeva krajem 2017. koristilo porodiljsko odsustvo, kao lica koja se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, dok u Kolašinu nema korisnika tih prava. U poređenju sa prethodnim godinama broj očeva, koji umjesto supruge koriste porodiljsko odsustvo, varira. Na primjer u 2014. godine je bilo dvoje, 2015. je bilo petoro, dok je u 2016. i 2017. bilo troje očeva koji su ostvarili pravo kao nezaposlena lica koja se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje”, kazala je direktorica Centra za socijalni rad Mojkovca Sonja Damjanović.

Send this to a friend