Društvo

Najljepše gorske oči Durmitora u sniježnom zagrljaju

Da je priroda bila izuzetno darežljiva prema žabljačkom kraju, govori 18 ledničkih jezera, rasutih po njegovim planinskim vrletima. Svako lijepo na svoj način, a opet ni blizu po ljepoti i znamenitosti onom najvećem, Crnom jezeru.

FOTO: 3 D Durmitor Dobrocinluk

Crno jezero se nalazi na 1.416 metara nadmorske visine, i na svega tri kilometra od centra Žabljaka. Priroda je smjestila gorske oči Durmitora, Malo i Veliko jezero, zauvjek spojena u veličanstveno Crno jezero, povezana uskom prevlakom, prenosi sajt MojaCG.

Legenda kaže da je jednom davno, tuda prolazio Sveti Sava. Lokalni seljani ga optužiše da je nešto ukrao, pa uzeše pravdu u svoje ruke i odlučiše da ga kazne za krađu. Uzmičući pred rasrđenim seljanima, Sveti Sava baci kletvu da voda potopi selo i njegove stanovnike.

Seljani pokušaše da pobjegnu nadirućoj vodi, ali bez uspjeha. One koji su bježali ka planinama, potopiše vode Malog, a one koji su bježali ka drugom kraju, potopi Veliko jezero.

FOTO: 3 D Durmitor Dobrocinluk

Okruženo gustim šumama crnog, durmitorskog bora, koje se, zajedno sa masivom Durmitora, ogledaju u bistroj vodi, dajući mu neopisivu nijansu crne boje, jezero i dobi ime Crno. Po nekima, imenu doprinose i tamne dubine jezera, naročito Malog, čije dno doseže dubine i do 50 metara, dok je Veliko duboko upola manje, 24,5.

Tokom dugih i oštrih durmitorskih zima, jezero je okovano ledom skoro cijele zime i tada njegova ljepota ostaje skrivena pod dubokim snijegom. Na proljeće, kada krene da se topi snijeg sa okolnih planina, i kad svom snagom prorade vrelo Čelina i Mlinski potok, bistra planinska voda puni vode Malog jezera, koje se onda prelivaju u Veliko.

Ljeti, vodostaj jezera zna da opadne i do 5 metara, i tada se vode iz Velikog jezera ponovo vraćaju u Malo. Tada se voda jezera ugrije na radost brojnih kupača koji ne propuštaju priliku da zarone u tamne vode Crnog jezera. Za one manje hrabre, tu je pješačka staza oko jezera, duga 3,5 km, prepuna mjesta na kojima možete uživati u bajkovitim prizorima jezera.

Tu možete sresti različite ljude iz svih krajeva svijeta, sve jednako oduževljene i zapanjene beskrajnom ljepotom prirode.

Dubine jezera kriju i mnoge podzemne prolaze, kojima voda dalje otiče put Tare i Pive, što predstavlja izuzetnu rijetost u prirodi, tzv. bifurkaciju, pojavu da jedna vodena masa daje pritoke dvijema rijekama.

Koji god razlog da vas dovede na obale ovog jezera, nećete nikada zaboraviti njegovu neopisivu ljepotu i spokoj nedirnute prirode koja ga okružuje.

S.Đ.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend