Društvo

Najljepše gorske oči Durmitora u sniježnom zagrljaju

Da je priroda bila izuzetno darežljiva prema žabljačkom kraju, govori 18 ledničkih jezera, rasutih po njegovim planinskim vrletima. Svako lijepo na svoj način, a opet ni blizu po ljepoti i znamenitosti onom najvećem, Crnom jezeru.

FOTO: 3 D Durmitor Dobrocinluk

Crno jezero se nalazi na 1.416 metara nadmorske visine, i na svega tri kilometra od centra Žabljaka. Priroda je smjestila gorske oči Durmitora, Malo i Veliko jezero, zauvjek spojena u veličanstveno Crno jezero, povezana uskom prevlakom, prenosi sajt MojaCG.

Legenda kaže da je jednom davno, tuda prolazio Sveti Sava. Lokalni seljani ga optužiše da je nešto ukrao, pa uzeše pravdu u svoje ruke i odlučiše da ga kazne za krađu. Uzmičući pred rasrđenim seljanima, Sveti Sava baci kletvu da voda potopi selo i njegove stanovnike.

Seljani pokušaše da pobjegnu nadirućoj vodi, ali bez uspjeha. One koji su bježali ka planinama, potopiše vode Malog, a one koji su bježali ka drugom kraju, potopi Veliko jezero.

FOTO: 3 D Durmitor Dobrocinluk

Okruženo gustim šumama crnog, durmitorskog bora, koje se, zajedno sa masivom Durmitora, ogledaju u bistroj vodi, dajući mu neopisivu nijansu crne boje, jezero i dobi ime Crno. Po nekima, imenu doprinose i tamne dubine jezera, naročito Malog, čije dno doseže dubine i do 50 metara, dok je Veliko duboko upola manje, 24,5.

Tokom dugih i oštrih durmitorskih zima, jezero je okovano ledom skoro cijele zime i tada njegova ljepota ostaje skrivena pod dubokim snijegom. Na proljeće, kada krene da se topi snijeg sa okolnih planina, i kad svom snagom prorade vrelo Čelina i Mlinski potok, bistra planinska voda puni vode Malog jezera, koje se onda prelivaju u Veliko.

Ljeti, vodostaj jezera zna da opadne i do 5 metara, i tada se vode iz Velikog jezera ponovo vraćaju u Malo. Tada se voda jezera ugrije na radost brojnih kupača koji ne propuštaju priliku da zarone u tamne vode Crnog jezera. Za one manje hrabre, tu je pješačka staza oko jezera, duga 3,5 km, prepuna mjesta na kojima možete uživati u bajkovitim prizorima jezera.

Tu možete sresti različite ljude iz svih krajeva svijeta, sve jednako oduževljene i zapanjene beskrajnom ljepotom prirode.

Dubine jezera kriju i mnoge podzemne prolaze, kojima voda dalje otiče put Tare i Pive, što predstavlja izuzetnu rijetost u prirodi, tzv. bifurkaciju, pojavu da jedna vodena masa daje pritoke dvijema rijekama.

Koji god razlog da vas dovede na obale ovog jezera, nećete nikada zaboraviti njegovu neopisivu ljepotu i spokoj nedirnute prirode koja ga okružuje.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
anonymous
Gost
anonymous

Nije ga sveti Sava krakao tuda, niti je ta legenda iz tog kraja potekla, no je naknadno nametnuta… Al koga briga, zivjelo svetosavlje…

Dejo 6 mil 🌴🌵
Gost
Dejo 6 mil 🌴🌵

I sveti vasilije je bacio kletvu na zupljane da se cio vijek gadju sa krsima 😂🍁😉živa istina da se dovijeka svađaju 😉🍁😂👍

Milos
Gost
Milos

Eh kad bi smo umjeli cuvat sto imamo . . . . . .

Send this to a friend