Društvo

Napredak za 49 pozicija, UCG na 3.331. mjestu

Univerzitet Crne Gore

Univerzitet Crne Gore je na novoj Vebometriksovoj rang listi svjetskih univerziteta napredovao za 49 mjesta i sada se nalazi na 3.331. poziciji, a u januaru je zauzimao 3.380. mjesto.

Crnogorski univerzitet dijeli mjesto sa jednim južnoafričkim univerzitetom -Venda.

Na svjetskoj listi koja rangira 11.991 visokoobrazovnih ustanova, sa druge strane, Univerzitet Donja Gorica nalazi se na 10.002. mjestu, a Univerzitet Mediteran na 11.221.

Početkom ove godine sa Univerziteta Crne Gore, koji je tada bio pozicioniran na 3.380 mjestu, pojašnjeno je da su na slabiji plasman u odnosu na julski iz 2017. godine, kada je bio na 2.370. mjestu, uticali loši rezultati u kategorijama koje se odnose na takozvanu “vidljivost” i “otvorenost” u smislu prisustva sadržaja i elektronskih dokumenata na veb stranici univerziteta i organizacionih jedinica.

Naglasili su da se na osnovu tog parametra u najznačajnijem dijelu određuje mjesto Univerziteta na Vebometriksu, a da je puštanje u rad novog integrisanog veb portala uzrokovalo tehničke promjene, kao posljedicu izmjene postojeće infrastrukture, koju pretraživači Vebometriksa nijesu mogli prepoznati.

Objavljivanjem svjetske rang liste univerziteta urednici Vebometriks liste žele da motivišu istraživače i institucije visokog obrazovanja da objavljuju sadržaje na vebu koji tačno prikazuju njihove naučnoistraživačke aktivnosti, a rangiranje svjetskih univerziteta je inicijativa Cybermetrics Lab istraživačke grupe koja pripada najvećem javnom istraživačkom tijelu u Španiji Superior de Investigaciones Cientificas (CSIC), ujedno je i među prvim istraživačima u Evropi.

Na prvom mjestu nove ove svjetske liste nalazi se Harvard univerzitet. Interesantno je što Univerzitet Crne Gore nije prepoznat na posljednjoj rang listi Top Universities by Google Scholar Citations gdje se mjeri citiranost naučnika, a iz UCG su rekli da se to, takođe, desilo zbog tehničkih razloga, odnosno zato što je Univerzitet počeo proces prelaska sa nacionalnog ac.me domena na poddomen ucg.ac.me.

12 Komentara na "Napredak za 49 pozicija, UCG na 3.331. mjestu"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend