Društvo

Napuštene životinje imaju pravo na život

Iz NVO Mreža za zaštitu pasa i mačaka saopštili su da smo danas opet svjedoci nebriga i nezainteresovanost kada su u pitanju napuštene životinje.

Dodaju da je juče se obilježio Dan planete Zemlje, sa ciljem da podsjeti u kakvom je stanju priroda planete na kojoj živimo, stanje u koje su je doveli  ljudi.

“Napuštene životinje, koje imaju jednako pravo na život na ovoj planeti, nisu birale da budu napuštene, upravo one i jesu “naših ruku djelo”. Nalazimo ih svuda, vidimo na svakom koraku, zdrave i bolesne, male i velike, vesele i tužne, rijetkosite, uglavnom gladne. Svima je zajedničko jedno: ljudska ruka ih je “posijala”, navode u saopštenju.

Iz pomenute organizacije dodaju da tu istu ruku ne zanimaju posljedice, da li će preživjeti, hoće li ih tući, maltretirati, ubiti na najsurovije načine, ili će, pak, naići na samilost slučajnog prolaznika ili namjernika, učiniti ih da žive životom dostojnim jednog bića, pa makar to bilo samo na tren.

“Ne, važno je otarasiti se brige, kao da je plastična kesa koja se razgrađuje stotinama godina, trujući našu planetu jednako kao ta pomenuta ruka. Opet, mnogi traže krivce tamo gdje ih nema, zaslijepljeni prizorima iz svakodnevice, (ne)svjesno gurajući problem pod tepih, odbijajući da prihvate činjenicu da je uzrok upravo čovjek. Ne žele životinje u svojoj blizini, pa ni daljini, jer, jelte, čovjek je jedno uzvišeno biće, Bog na zemlji koji dlučuje kako će priroda da funkcioniše. Dragi čovječe, priroda je upravo ta koja te je stvorila i
dala ti slobodu da živiš u njoj, zajedno sa svim onim što je podarila ovoj planeti”, ističe se u saopštenju.

Dodaju da postoje i oni koji treba da “zavedu red”. Smatraju da lijepo napisani zakoni, definisana kaznena politika – svaki član i stav uklopljen da odaje sliku nekog idiličnog društva koje kao takvo treba i da funkcioniše.

Poručuju da onda opet izađu na ulicu i vide da je sve to sadržano samo na papiru. Kako kažu, kućni ljubimci
pušteni u samostalnu šetnju, do te mjere da se neko zapita da li zapravo imaju vlasnika ili su i oni
nemilosrdno izbačeni da se snalaze kako znaju i umiju.

Objašnjavaju da nemaju nikakvo obilježje u vidu mikročipa ili naušnice, koji zapravo predstavljaju životinjsku “ličnu kartu”. Naglašavaju da su zatim tu vlasnici koji ne skupljaju izmet za svojim ljubimcem, čime ruže trotoare i staze, za koje se ipak neko trudi da ostanu čisti.

A oni koji ipak savjesno počiste za sobom, prema njihovim riječima, okrenu se unaokolo i shvate da nemaju određeno mjesto na koje mogu da odlože taj razgradivi otpad.  Dodaju da nadležne institucije ne smatraju da je vrijeme da se ovo pitanje nađe na listi prioriteta, nekako je sve važnije.

“Ne treba započeti obilježavanje pasa, a decenija prođe od kad je zakonom donešeno. Iako bi to olakšalo i riješilo većinu problema sa napuštenim životinjama. Nesretni psi bi nam i sami poručili: Da imam mikročip, vlasnik bi se našao. Da imam mikročip, zbog mog puštanja bi se i kaznio. Da imam mikročip, u šetnju me ne bi slao, jer bi znao da bi za to konačno odgovarao!”, zaključuju u saopštenju.

Tagovi

Send this to a friend