Društvo

Nastava u osnovnim školama skraćena za 400 sati

ilustracija

Osnovci i srednjoškolci u Crnoj Gori u školskoj 2018/19. proveli su u klupama najmanje školskih časova od 43 države Evrope, što znatno ugrožava kvalitet nastave, pokazao je izvještaj Eurydice mreže Evropske unije (EU). Iz Crnogorske akademije nauka i umjetnosti CANU upozorili su da reformom nastavnih programa u osnovnoj školi crnogorski 15-godišnjaci kasne dvije godine u odnosu na prosjek razvijenih država Evropske unije, jer su nedjeljni boravak djece i učenje smanjeni za 10 odsto.

Tokom devet razreda osnovne škole, preporučeni minimum sati koje provode u klupama je 5.380, što Crnu Goru stavlja na listu zemalja sa najmanjim fondom školskih časova. Manje od 7.700 sati u klupama provedu osnovci u još 21 državi Evrope, koja je dio izvještaja Eurydice mreže o preporučenom godišnjem fondu časova u redovnom obaveznom obrazovanju za protek lu školsku godinu. U izvještaju su analizirana 43 evropska obrazovna sistema.

“Osnovcima u Crnoj Gori u školskoj godini koja je nedavno završena fond časova smanjen je u odnosu na prije dvije godine. Tako đaci u nižim razredima sada provode u klupama oko 260 sati manje. U starijim razredima, fond školskih sati u odnosu na prije dvije godine smanjen je za 400”, navodi se u izvještaju.

U izvještaju kažu da su čitanje, pisanje i književnost predmetne oblasti na koje otpada i najveći dio nastavnog vremena, posebno u osnovnom obrazovanju.

“Slijedi matematika, čiji se udio smanjuje u starijem uzrastu u korist drugih predmeta, kao što su prirodne nauke. Takav je slučaj i u Crnoj Gori. Savjet Evrope je definisao mjerila za oblasti čitanja, matematike i nauke, u skladu sa kojima bi udio 15-godišnjaka sa niskim postignućima u tim oblastima do 2020. trebalo da bude ispod 15 odsto. U državama gdje osnovna škola traje 10 godina, preporučeni fond školskih sati je od 7.356 do 10.960, koliko u toku školske godine đaci u klupama provode u Danskoj”, preporučuju iz Eurydice mreže.

Predsjednik odbora za obrazovanje CANU Slobodan Backović upozorio je nakon donošenja nove reforme da je promjenom nastavnog plana i predmetnih programa za osnovnu školu u 2017. godini nedjeljni broj časova i predmetnih programa smanjen za 10 odsto.

“S tim da je količina gradiva po jednom času ostala ista, ali nije postignuto rasterećenje učenika, već su nedjeljni boravak i učenje djece smanjeni za 10 procenata. Takođe, smanjen je i broj časova iz svih predmeta, osim iz fizike, hemije, fizičkog, a kao obavezni ukinuti su građansko vaspitanje i nadgledano učenje. Tokom devet razreda osnovne škole preporučeni minimum sati koji provode u klupama je 5.380, što Crnu Goru stavlja na listu zemalja sa najmanjim fondom školskih časova”, kazao je Backović.

Nastavnik istorije u OŠ Pavle Rovinski Slobodan Savović ističe da Ministarstvo prosvjete nije pitalo Sindikat prosvjete i profesore da kreiraju reformu, pa od njih treba tražiti odgovore da li je to donijelo dobro đacima.

“Smanjenje fonda časova može ugroziti vaspitnu komponentu sistema, jer djeca više vremena provode na ulici. Smanjili su i sadržaj nastavnih programa, tako da je minimalan uticaj smanjenja”, rekao je Savović.

Analiza Udruženja nastavnika društvene grupe predmeta Crne Gore pokazala je da je smanjenje fonda časova, koje je reformom uvelo Ministarstvo prosvjete, doprinijelo da se umanjilo njihovo znanje iz grupe društvenih predmeta. Iz Udruženja su za Dan saopštili da su analizirali prve rezultate smanjenja fonda časova društvene grupe predmeta i predloga za njihovo smanjenje u okviru modularne nastave u srednjim stručnim školama.

“Nažalost, rezultati analize nameću zaključak da će smanjenje na jedan čas nedjeljno predmetima (istorija, geografija, filozofija i sociologija), koji direktno utiču na formiranje nacionalne svijesti mladih naraštaja i njihovih vrednosnih sudova o prirodnim resursima države u kojoj živimo, dovesti u pitanje koncept građanskog društva koje se zagovara. Ako nove generacije građana Crne Gore ne budu u školama dovoljno usvojile vrijednosti društva Crne Gore i Evrope i izgradile pozitivan stav o sebi i svojoj okolini, biće prepušteni sami sebi”, ističu iz Udruženja nastavnika.

10

avatar
1000
8
2
0
 
9
ispravkanas gradVesnamarkisaNekulturan
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ispravka
Gost
ispravka

Komentari pokazuju koliko su nam roditelji neznaveni (koliko ništa ne znaju). Zato djeca u školi treba da borave duže da budu obrazovanija i vaspitanija od svojih fizičkih roditelja. U komentarima se vidi duhovni mrak u kojem mi živimo. Zato djecu treba spasavati od tog mraka!!!

nas grad
Gost
nas grad

Dajte više kontrole da i ovo sto sjede bude kvalitetno pa ce biti dovoljno !!. Da pola nastavnika ,profesora ne dolazi da samo ispuni taj vas fond sati vec da se trude da ih nauce prenesu znanje.. Iz iskustva znam da ima onih koji drugi,treći razred ne pregledaju domaci .. a o starijima da ne govorimo

Vesna
Gost
Vesna

Nema vise igre,usvajanja znanja kroz neobavezne aktivnostisto godi djecijem uzrastu.Omogucava skladan razvoj i uravnotezen hormonski status u toku odrastanja a to opet skladan psihofizicki tazvoj Zar je skoli alternativa ulica.?Gdje je sport ,ucenje u prirodi,organizovane vanskolske aktivnosti…..Sve samo ne sjedjenje u skolu 6 do 7 casova.Uzas.Generacije i generacije nasih dja ka i stidenata bile su na zapadu prepoznate po znanju… Više »

markisa
Gost
markisa

Koliko se cijeni skola u crnu goru i previse je ovo casova,diploma se svakako moze kupiti na privatnim fakultetima,a znanje ce steci onaj koji je zainteresovan!

evo se krstim
Gost
evo se krstim

menadžeri škola su stub obrazovno-vaspitnog sistema

Vasko
Gost
Vasko

Šteta velika. Puštimo đecu da se igraju dokle im je vakat.

Nekulturan
Gost
Nekulturan

Svijet je veliko mjesto,konkurencija je ogromna,traže se najbolji.Djeca mogu da nam budu Neko ili Niko!

...
Gost
...

Jeste, ali osnovcu u zemljama EU ne rade domaće zadatke kući već se svo učenje i zadaće završavaju u školi.

ND
Gost
ND

Šta li su sada smislili?

Novosti
Gost
Novosti

Najnovije: U školu se ne kreće sa 6 godina, nego iz porodilišta pravo u 1.razred. Tada je dijete najprijemčljivije za nova znanja i strane jezike. A i djetinjstvo je precijenjeno, važnija je škola.

Send this to a friend