Društvo

Nastavnica optužila direktora za maltretiranje

Nastavnica razredne nastave u OŠ Njegoš u Kotoru Angelina Krunić prijavila je prosvjetnoj inspekciji i ministru Damiru Šehoviću da je direktor Dragutin Šćekić vrijeđa i zlostavlja na radu. Direktor nije želio da komentariše tvrdnje Krunićeve, jer kako je rekao, čeka izvještaj inspekcije.

Angelina Krunić je u izjavi za Dan kazala da je tokom 46 godina rada u prosvjeti, od čega 26 u školi Njegoš, sa svojih 67 godina stekla ugled i poštovanje djece, roditelja i cijelog kolektiva, te joj je zlostavljanje na poslu utoliko teže.

Krunićeva ističe da je direktor pokušao da ukalja njen ugled i dugogodišnji predani rad, čime je kao odgovorno lice, shodno članu 2 Zakona o zabrani zlostavljanja na radu, izvršio mobing i nakon toga nastavio sa zlostavljanjem na radu, zbog čega su se kod nje pojavili zdravstveni problemi, nesanica i povišen krvni pritisak.

“Osnovni motiv ovakvog ponašanja direktora Šćekića prema meni je što nijesam kaznila dijete, jer se po zakonu ne mogu kažnjavati učenici petog razreda, a on to nije znao. Tek kad ga je s tim upoznala psiholog i kad je provjerio na kompjuteru da se u zakonu jasno navodi da “vaspitne mjere mogu da se primijene učenicima šestog, sedmog, osmog i devetog razreda”, on se povukao. Iako je već dugo na funkciji direktora, nije poznavao ni Zakon o mobingu, dok mu ga pravnica nije predočila. Cio kolektiv je ogorčen zbog ovoga. Želim da javnost upoznam sa ponašanjem nedostojnim jednog direktora, mada je on još v.d. kakvog direktora nadležni postavljaju”, kazala je Krunićeva.

Ona se dopisom 27. marta obratila Ministarstvu prosvjete, u kome predlaže ministru Šehoviću da u okviru svojih ovlašćenja sprovede kontrolu nad radom Šćekića i ispita da li je njegovo ponašanje u skla u sa zakonom i etičkim kodeksom.

Povod za narušavanje profesionalnih odnosa bio je incident od 27. marta između dva učenika petog razreda, nakon čega je nastavnica pomirila dječake, i roditeljima objasnila da po zakonu drugi dječak ne može biti kažnjen jer je učenik petog razreda.

“Direktor je u svojoj kancelariji počeo da viče na mene, pitajući šta sam uradila, a kad sam odgovorila da sam uradila sve što sam smatrala da je potrebno i to zapisala u dnevniku, nije htio ni da pogleda. Vikao je da bi trebalo da me izbaci iz škole u roku 24 sata…Sat vremena me je vrijeđao u prisustvu psihologa, tražeći da se učenik kazni, sve dok mu psiholog nije rekla da se učenik petog razreda ne može kažnjavati, a on to nije ni znao. Nakon razgovora osjećala sam se strašno neprijatno, uvrijeđeno, poniženo”, objašnjava Krunićeva.

Kaže da je stvari htjela da iznese načistac pred direktorom, ali je on ponovo službeno odsustvovao, te je tek krajem sedmice uspjela da uđe u njegovu kancelariju moleći ga da razgovaraju.

“Rekao je da ne želi da razgovara i naredio mi da izađem van. Nijesam htjela da izađem nastojeći da ga privolim na razgovor, na šta se on digao iz fotelje i demonstrativno otvorio vrata govoreći: “Izlazi napolje!” Zalupila sam vrata i rekla da neću da izađem, te da zove policiju da me izbaci iz kancelarije, ali da mora sa mnom da razgovara. Na to je on otvorio vrata i rekao: “Neka čuju kolege kako se ponašate uličarski”. Pozlilo mi je, a zatim smo pošli kod pravnice sa namjerom da razgovaramo pred svjedokom, ali se on brzo okrenuo i vratio u kancelariju”, ispričala je Krunićeva.

Direktor Dragutin Šćekić juče nije želio da daje izjave povodom optužbi nastavnice.

“S obzirom na to da je inspekcija izvršila uviđaj, ne želim da dajem izjave prije nego što dobijemo zvanični izvještaj komisije”, kazao je Šćekić za Dan.

52

avatar
1000
36
16
0
 
38
MartinaRužicaMajaNkkkkTo je to
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ružica
Gost
Ružica

Napatila se ta škola, ubedjena sam bila da ce onaj Moškov doneti promene kad ga premestiše, pa onda izgleda greška za greškom za našu decu i zaposlene,jadna skola

Maja
Gost
Maja

Ovo je predivna zena, a prije svega pedagog i covjek! Mom dječaku predaje i nije otišla u penziju jer smo je mi roditelji molili da izvede generaciju do kraja V razreda. Ovo sto se desilo i sto je direktor napravio je za svaku osudu i taman posto je V.d. Treba da se dovede neko prije svega zdrav u glavu, a… Više »

Petra
Gost
Petra

Bruka i sramota kakvi nam kadrovi vode obrazovne institucije. Taj “direktor” je haos profesorima pravio i u Risnu dok je radio. Jedna profesorica na nervnoj bazi je “otišla” u pogresnom pravcu zbog njega i njegovog ponašanja koje nije ni za štalu, a ne za školu…ccc

DUKLJA
Gost
DUKLJA

DIREKTORE,SVAKA ČAST,TREBAO SI JE PREBITI I NJU I TOGA ĐAKA,VIDI KO SU RODITELJI TOGA MALOGA,PA I NJIH O JEDNOME TROŠKU,NEKA SE ZNA KO JE DIREKTOR,I KOGA JEB BŠEHOVIĆ POSTAVIO.

Zeljana
Gost
Zeljana

Gospodju poznajem iz škole. Samo rijeci hvale za nju mogu reci, divna osoba kao i učiteljica! Roditelji se svi hvale na nju, i zao mi je sto
Ide u penziju jer mi od septembra dijete kreće u školu ali sada ne znam nekog koga bi voljela da mi bude učiteljica djetetu..😬😏

Maja
Gost
Maja

Direktore sram Vas i stid bilo! Pi

Zajo
Gost
Zajo

Ovo je jedna divna osoba prije svega pa naravno i učiteljica koja brine o svakom djetetu!! Ali nažalost to se ne priznaje i ne računa! Da li će iko pokrenuti disciplinski protiv v.d dorektora npr?

Sasa
Gost
Sasa

Gospodjo, trebate da ga tuzite! Sram i stid da ga bude!

marijeta
Gost
marijeta

da li nekom pada na pamet da je mozda zeljela da izvede generaciju?

Nastavnik
Gost
Nastavnik

Mora da je direktor kadar SD, završio fizičko vaspitanje za 15 dana u komšiluku? Kako onda da zna struku?

Cgcg
Gost
Cgcg

Nemam nista protiv da se ovakve vinesti objavljuju ali staviti inicijale dok se ne okonca postupak.. prije neki dan pravisnazno osudjen covjek za silovanje, ode na robiju, a samo mu inicijali objavljeni. Mislim da novinarska etika mora da bude drugacija

Svoja
Gost
Svoja

Ovdje nije stvar o tome da li je to doticna uciteljica ili neko drugi, vec o nacinu ophodjenja i davanju sebi za pravo svim takvim direktorima da omalovazavaju i vrijedjaju ljude kojima su nadredjeni. I to im prolazi , jer je malo onih koji ce to da iznesu javno, kao sto je ovdje slucaj. Zena je pred penzijom , pa… Više »

To je to
Gost
To je to

Svaka druga skola ima ovakvog neznavenog medjeda. Oguglali su nastavnici na njih jer znaju da se nista nece promijeniti. Ko ima petlje i ne boji se za svoj posao, reaguje. Ko nema, cuti. Nista novo. Dok jednom ne pukne film svimai ne doje do katastrofe!

Desperado
Gost
Desperado

46 godina radnog staža??? Izgleda da ima nekih koji bi i na nosilima išli na posao samo da ne idu u penziju.

Geograf
Gost
Geograf

Daj idi u penziju i oslobodi mjesto nekom mlađem bez posla.Od ovakvih metuzalema ni do posla ne možeš doći.

To je to
Gost
To je to

Kada Vlada obezbijedi pristojnu penziju pa ne bude morala da trazi po kontejnerima da se prehrani! Toliko!

Mara
Gost
Mara

Taj lik ima debelu podršku od viših nivoa,pa misli da može sve.Dok je bio učitelj izigravao je čuvenog ” Kockicu”.Nije mu ni primać. Neka počne da uči,kako se postaje gospodin.

Send this to a friend