Društvo

Nastavnici traže povećanje plata za deset odsto

Zvonko Pavićević

Sindikat prosvjete Crne Gore uputio je Ministarstvu prosvjete i Vladi Crne Gore prijedlog Granskog kolektivnog ugovora, kojim traže da se nastavnicima povećaju plate za 10 odsto, za koje je potrebno izdvojiti 5.600.000 na godišnjem nivou. Predsjednik Sindikata prosvjete Zvonko Pavićević istakao je za Dan da prosvjetni radnici novu školsku godinu dočekuju nezadovoljni položajem, zaradama i odnosom države prema tako važnoj profesiji.

Pavićević ističe da će bez odlaganja zahtijevati uvećanje plata, inače će preduzeti sva moguća sindikalna sredstva da ostvare taj cilj, a ne isključuju i proteste.

“Formirana je radna grupa, premijer nam je obećao da ima prostora za povećanje plata još u junu i smatramo da je krajnje vrijeme da se ispune naši zahtjevi. Tek nakon ovog povećanja, prosvjetni radnici bi došli u situaciju da imaju prosječne zarade u društvu, što pokazuje da se ne vodi računa o oblasti koja je stub razvoja svake države. Znamo da ima dovoljno novca, ali nećemo dozvoliti više da slušamo kako raste bruto društveni proizvod i povećava se priliv u budžetu od naplate poreza, aprosvjetni radnici žive na ivici egzistencije. U prosvjeti imamo 13.000 zaposlenih i to je veoma važna grana svakog društva. Pokušaćemo kroz razgovore da dođemo do ispunjenja zahtjeva, kako bi nastavnici bili nagrađeni za svoj odgovoran rad”, ističe Pavićević.

Pavićević navodi da su na Glavnom odboru dogovorili da iskoriste sva sinidikalna sredstva kako bi unaprijedili položaj prosvjetara.

“U tom novom Granskom kolektivnom ugovoru predvidjeli smo da povećanje u prosjeku bude 10 odsto. Nismo išli linearno, negdje smo išli više, negdje manje, da bismo zadržali taj raspon između stručnih sprema i nivoa kvalifikacija. Ovaj put nećemo odustati, mora se prosvjeti povećati plata”, kazao je Pavićević.

Računaju da bi to povećanje godišnje koštalo Vladu pet i po miliona eura. Pregovori bi trebalo da budu završeni do novembra, jer se u decembru usvaja budžet za narednu godinu.

“Ovaj put ćemo se radikalnije boriti za ono što mi tražimo, a smatramo da je krajnje vrijeme poslije svega ovoga što se radi davanje stanova, kredita, garancija, ne znam ni ja čega sve da se nađu sredstva i za prosvjetu! Obavijestićemo naše članstvo i javnost sa onim što mi tražimo, pozvaćemo ih da nam pomognu, da podrže naše zahtjeve, na način na koji se dogovorimo. Ne isključujemo nijedan način sindikalne borbe, a sve zavisi od pregovora koje ćemo ubrzo imati”, rekao je Pavićević.

Iz Ministarstva prosvjete su saopštili da će početi pregovori oko donošenja novog kolektivnog ugovora.

“Formirana je radna grupa od predstavnika Ministarstva prosvjete i Sindikata prosvjete, koja će raditi na kolektivnom ugovoru, a javnost će biti blagovremeno obaviještena o svim novinama”, naveli su iz Ministarstva.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
d.b.
Gost
d.b.

Na zalost svi to pricaju koji ne rade u drzavnoj upravi. Savjetnik ne savjetuje, to je takvo zvanje po Zakonu. Savjetnik=radnik!

Aoo
Gost
Aoo

Odlicno svi znaju koliko i sta radite! Pri tome, godinama vam je start 7,2, a prosvjetarima 6,83!!!!! Mi pokusavamo s vama da se izjednacimo, a vi hocete jos! Samo nek probaju! Pitace treba li 20%!!!

Pjer
Gost
Pjer

A okle
Nema povecanja nikome
Lise vlasti

d.b.
Gost
d.b.

Zasto nastavnik da ima platu vecu nego samostalni savjetnik 1 u nekom Ministarstvu a svi znama ko nosi posao u drzavnoj upravi. Onda neka se i zaposlenim u javnoj upravi poveca plata 10 posto. Direktori ne rade nista, gledaju samo u sto vise komisija da se uvale, da dobiju sve džabe, stanove, prevoz i sve sto mogu, da brane drzavu… Više »

Aoo
Gost
Aoo

Izvini, koga vi i kako savjetujete? Prepisivaci po pus kancelarijama! U tolikom ste haosu da vise ni sami ne znate sta vam je posao! Dosli po rodbinskim i partijskim vezama! Sektu napravili da niko po zasluzi ne moze vas zamijeniti!

daka
Gost
daka

a savjetnici mladi perjanici partija se ubise od poslova. po cijeli dan pauze i pisanjr komentara po portala nije to lako

Mary
Gost
Mary

Đe će prosvjetari sa tolikim parama ako im povećaju platu?! Ma da im i duplo podignu, malo im je s obzirom u kakvom su položaju. Poštovanja nemaju niotkud. Položaj im je katastrofa. Đeca su još i zlatna kakvi su im roditelji. Ne dozvoljavaju profesorima da rade svoj posao s mirom. Miješaju im se , bune se za ocjene, prijete…

Kambodza
Gost
Kambodza

U jednoj godini imaju 180 radnih dana i imaju dosta finu platu . Pa privatno se moze zaraditi jos mnogo….a penzioneri koji ne mogu da sastave mjesec – ko ih sisa…

ND
Gost
ND

Jednu stranu medalje uništenog obrazovanja čini ministar sa ekipom,a drugu,ti Pavićeviću,zajedno ste rak rana obrazovanja!

Bebes
Gost
Bebes

Tako je, ovaj je zadužen da amortizuje nezadovoljstvo radnika. Igrač vlasti

Stara
Gost
Stara

Budi te ljudi povecaj te penzije.

Homer Simpson
Gost
Homer Simpson

Glavno je da je formirana ,,radna” grupa !😂😂😂

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Kakvo povećanje, kada je sve manje učenika ?
Manje učenika = manje posla = manje para.

Roro
Gost
Roro

Radnici Čistoće ih šišaju sa platama.

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Da ali oni su radnici, ovi nisu.

ND
Gost
ND

A šta si ti,sram te bilo?

Darko
Gost
Darko

Naravno, i treba da ih sisaju jer se radnici Cistoce oderu cisteci dok prosvjetari uglavnom prodefiliju kroz skolu 2-3h

Darko
Gost
Darko

I hoce li mozda onda poceti da rade sta im je posao, da roditelji ne moraju stalno privatne casove placati?

Smokva
Gost
Smokva

Privatne časove plaćaju roditelji čije nerealne ambicije njihova djeca ne mogu da ispune.

Nastavnik
Gost
Nastavnik

Vazno da je SD kadar u min.prosvjete zbrinut…svi na po nekoliko funkcija…nastavnik koji radi 30 god..ne moze biti clan neke komisije od kadra iz SD, koji svi zajedno nemaju 3 god.radnog iskustva u prosvjeti

Nkkkk
Gost
Nkkkk

Ovaj uzeo sto je mogao. Sad pred penziju, vrijeme je da i za prosvjetu nesto uradi. Nek ti to bude bar zavestanje!

Milo
Gost
Milo

A sta je to uzeo osim sicije.?Ako mislis na stan dobio ga je kao i svi drugi od drzave.

Furious Ann
Gost
Furious Ann

Nkkkk, provjeri prvo nešto prije nego što počneš da pričaš o uzimanju…malo ,brkaš lončiće’, ovo nije Danilo Kalezić već moj nastavnik istorije iz osnovne škole i to jedan od najboljih i najdražih, a plus iz majčinog kraja pa znam i kakvo mu je porijeklo, čitaj, dobro…taj je uzeo što i mnogi prosvjetni radnici, decenijama, ništa, mimo stalnog zaposlenja koje je… Više »

Sandra
Gost
Sandra

Zvonko je i moj profesor iz osnovne skole i sad moj kolega,dobar covjek prije svega i dobar profesor…

Nkkkk
Gost
Nkkkk

Eto ti znas! Sve ti provjerio! Bolje me ne vuci za jezik da brojeve ne iznosim! Sve bezpovratne ogromne kredite sto je dobio, svoje zaposlio, upravne odbore zakucio, i sad svoga sto dovodi umjesto sebe…..bjezi bre, sve ih vlast okrene…..

zarija
Gost
zarija

Dobio ga je kao i ovi što im ih je dodijelila Vlada. Zvonku je stan dao Migo Stijepović bez konkursa ili bilo čega drugog. Time je kupio Zvonkovu saradnju i ćutanje. Prosvjetni radnici traže više, a zahtjev za povećanje od 10% je Zvonkov.

Kasci
Gost
Kasci

Odradio je posao za režim, svaki mogući protest je spriječio ovakvim ,,prijetnjama” i odugovlačenjem. On i Kekovic, perjanice vlasti u sundikatu.

Lobovanje
Gost
Lobovanje

Ministarstvo kaze da ce samo u jednoj godini uloziti 50 miliona eura u skole. To je za 10 godina za povecanje plata nastavnicima za 10%.

obrad-mišo
Gost
obrad-mišo

Dok si ti tu gdje si nema povecanja plate,to svi znaju.

Crni
Gost
Crni

Tacno ti je to…prijeti protestima a nikad da ih pokrene…jednom da obustave rad, odmyh bi se rijesio problem

Milo
Gost
Milo

Bilo je protesta,obustave ,svega.Pokrenuo je mnoga pitanja.Pa koliko je u moci jednog covjeka nikad se nije obrukao

Lipovo
Gost
Lipovo

Bolje ili isplativije je biti predsjednik granskog sindikata nego predsjednik Vlade!

Send this to a friend