Društvo

Neće biti povratka na stari sistem studiranja

Dekanu Pravnog fakulteta Velimiru Rakočeviću ističe mandat sredinom maja, kada će ga zamijeniti profesorica Aneta Spaić. U intervjuu za Pobjedu analizirao je kako je protekao njegov trogodišnji rad i izdvojio da je najviše ponosan na studente kojima je ,,širom otvorio vrata fakulteta”.

Studenti su, kako je rekao, bili glavni promoter najznačajnijih vrijednosti fakulteta i njegova najveća podrška tokom svih prethodnih godina. Fakultet na čijem je čelu proteklih sedmica je u žiži i zbog toga što su profesori doveli u pitanje održivost novog modela studija 3+2+3, koji se primjenjuje od septembra prošle godine. Poručili su da ova ustanova mora da se vrati na stari sistem studiranja, 4+1+3, ako se ne riješi pitanje neusklađenosti novog modela sa tržištem rada. Prema riječima Rakočevića, neće biti potrebe za tim, jer će se problem riješiti na način što će se uskladiti sporna normativa.

Kako ističe, u proteklom trogodišnjem mandatu dao je sve od sebe da unaprijedi instituciju koju je vodio.

“Najveći dio planiranih aktivnosti je u cjelosti realizovan. Jedan manji broj aktivnosti je u fazi realizacije, a za neke dobre ideje stvorili smo pretpostavke za njihovo ostvarenje”, rekao je Rakočević.

Fakultet je, dodaje, od nastanka uvijek bio na čvrstim temeljima u šta se i on uvjerio prilikom preuzimanja funkcije dekana.

“Moja obaveza je bila da permanentno radim na jačanju ove prestižne institucije na čemu sam svakodnevno izgarao. Neću pretjerati ako kažem da naš fakultet po svim relevantnim pokazateljima danas predstavlja respektabilnu instituciju pravnog znanja”, kazao je Rakočević.

Podjsetio je i da je na Pravnom fakultetu trebalo još prošle godine da se otvori sudnica u kojoj bi se, kroz saradnju sa crnogorskim sudovima, odvijala prava suđenja, ali se to još nije realizovalo.

“To je jedan o značajnih projekata čija je realizacija u završnoj fazi. Kasnilo se isključivo zbog složenih procedura tendera. Mi smo uradili sve sa svoje strane naročito u dijelu obezbjeđenja sredstava i stvaranja drugih pretpostavki da se posao dovede do kraja, ali ne na uštrb kvaliteta. Otvaranje sudnice očekujem u najskorijem roku. Naglašavam da sve projekte finansiramo samostalno, što nam je omogućilo domaćinsko poslovanje, odnosno velike uštede koje smo ostvarili u prethodnom periodu”, naveo je dekan Pravnog fakulteta.

Taj fakultet na Univerzitetu Crne Gore, naglasio je, završavaju samo najbolji studenti.

“Imajući u vidu vrlo zahtjevan studijski program, jedan broj studenata izgubi status redovnog studenta, ali oni imaju mogućnost da kasnije dodatnim angažovanjem ponovo pređu na budžet. Naši diplomci pokrivaju najznačajnija radna mjesta u elitnim pravnim institucijama, ne samo u našoj državi, nego i u institucijama internacionalnog karaktera”, rekao je Rakočević.

Kako je istakao, ranije su nabavili softver protiv plagijarizma kojim provjeravaju radove studenata

“Ovaj vid provjere je uveden prije svega da bi se preventivno djelovalo u cilju sprečavanja plagijarizma. Svaki rad prije završne faze prolazi softversku provjeru. Ukoliko nije urađen u skladu sa standardima pravilnog citiranja i referenciranja, rad se vraća kandidatu da nedostatke otkloni. Takvih slučajeva je bilo, ali nakon dodatne korekcije svi su ispunili uslove za odbranu”, zaključio je Rakočević.

5

avatar
1000
5
0
0
 
5
PrimarijusTupan i glupanBebin sendvicarBez prenemaganjstudent
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Primarijus
Gost
Primarijus

Što miču ovoga stručnjaka, zna li ko?

Tupan i glupan
Gost
Tupan i glupan

Ovo je zemlja cuda.

Bebin sendvicar
Gost
Bebin sendvicar

Racunajuci da je bio zatvorski cuvar prije nego sto je postao dekan dao je veliki doprinos

Bez prenemaganj
Gost
Bez prenemaganj

Bolje ukinite sve fakultete, ne bi li Crnogorci počeli da rade.

student
Gost
student

Čuva lik i djelo rektorke prenemaguše.

Send this to a friend