Društvo

Nesavjesni pojedinci paljenjem livada izazvali brojne požare

 Foto: Služba zaštite i spašavanja Žabljak

Službe zaštite u Crnoj Gori prethodnih dana imaju mnogo više posla nego uobičajeno, a većinu požara prouzrokovali su nesavjesni pojedinci, koji pale svoja imanja nakon prikupljanja značajne količine gorivih materija u vidu suvog granja, lišća i slično.

Zbog velikog broja požara, naročito na sjeveru Crne Gore, avioni Avio-helikopterske jedinice MUP-a juče su bili angažovani na gašenju požara.

Požare su gasili u opštinama Berane, Kolašin i Pljevlja, a zahvaljujući brzoj i efikasnoj intervenciji, svi požari su stavljeni pod kontrolu i spriječena je dalja materijalna šteta.

Pripadnici Službe zaštite i spašavanja Bijelo Polje proteklih dana gasili su desetine požara na području opštine, a bile su ugrožene kuće i pomoćni objekti. Rukovodilac Službe zaštite i spašavanja, Milonja Rakonjac kazao je da nemaju predaha zbog požara koji bukte skoro na čitavom području opštine.

“Od prekjuče, pripadnici Službe zaštite i spašavanja lokalizovali su 13 požara, u kojima su izgorjela dva pomoćna objekta, a više stambenih je bilo ugroženo. Gorjela je šuma u Godijevu, a vatra se bila primakla i tamošnjoj školi, zatim brdo u Skočigorinama, gdje je izgorjela jedna napuštena kuća, a bilo je ugroženo desetak drugih stambenih objekata. U Ivanju, Cerovu i Orahovici bilo je ugroženo nekoliko kuća, kao i na Vlahu gdje je izgorjela ljetnja kuhinja, a prijetila je opasnost i kući”, kazao je Rakonjac.

VATRA PRIJETILA FARMI I TRAFOSTANICI

Na području Gubavča i Lozne Luke gorjela je borova šuma, u Rasovu je vatra prijetila farmi “Zejnilović”

“Intervenisalo se u Boljanini, zatim na Božovića polju Slijepač mostu gdje je izgorjelo nekoliko elektrostubova, a bila je ugrožena i trafostanica. Lokalizovani su i požari u Goji, Loznoj, i Loznoj luci”, kazao je Rakonjac.

Apelovao je na građane da se uzdrže od paljenja vatre na otvorenom prostoru, jer će u protivnom, kako je rekao, podnijeti krivične prijave protiv nesavjesnih pojedinaca.

UGROŽEN I NACIONALNI PARK DURMITOR

Vatrogasci sa Žabljaka, juče od ranog jutra gasili su požar koji se preksinoć oko 19 časova pojavio u zaleđu sela Ninkovići.

Prema riječima načelnika Službe zaštite i spašavanja iz Žabljaka Draga Popovića, zbog nepristupačnog terena, dva do tri hektara livada zahvaćenih požarom, niskog rastinja i srednjogorične borove šume petorica vatrogasaca gasilo je naprtnjačama.

“Gašenje otežava jak vjetar koji je takvog intenziteta da prijeti i širenje požara. Vatra je krenula od sela, što najvjerovatnije znači da je nastao usljed paljenja livada. Pruža se prema Crnom vrhu koji je obrastao stablima plemenite crnogorične, uglavnom borove, šume”, kazao je Popović.

Sa privatnih posjeda požar je prešao na državno zemljište kojim gazduje Uprava za šume i ako se što prije ne obuzda, prijeti opasnost da se premjesti u kanjon Tare odnosno na prostor Nacionalnog parka “Durmitor”

Na području kolašinske opštine ni juče požari nijesu jenjavali, već su se rasplamsali na novim mjestima, pa su brojne kuće ugrožene. Komandir Službe zaštite Željko Darmanović kazao je da je situacija alarmantna u Ravni, gdje vatrogasci sa dva vozila pokušavaju od vatrene stihije da odbrane nekoliko kuća Medenica.

Osim toga, avioni MUPa i dalje gase požar u Međuriječju.

“U Ravnima sa dva kamiona branimo nekoliko kuća Medenica, gdje su pripadnici naše službe trenutno na terenu, gdje je situacija više nego dramatična. Gori i u Rijeci Mušovića kod izvorišta, gdje smo juče lokalizovali požar, a sada je požar ponovo aktiviran, ali više i veoma je nepristupačan teren. Gore i Klačine nadomak grada, gorjela je i deponija u blizini pumpe, dok su u Međuriječju avioni i danas gasili požar. Situacija je teška, pa su se angažovali i lovci, koji čuvaju gater i pokušavaju da ga spasu. Njima smo dali naprtnjače jer je teren vrlo nepristupačan. U Bistrici iznad kuća takođe gori, ali nas još niko nije zvao. Sada samo branimo kuće, jer ne možemo stići na svim terenima koji su pod vatrom. U Rovcima gore katuni, vatra je i u Rečinama. Danima ne ulazimo u kuću požari su svuda oko Kolašina”, kazao je Darmanović.

7

avatar
1000
7
0
0
 
7
Surova realnostArenaAf989Dejo australijaMima
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Surova realnost
Gost
Surova realnost

Do kad će ovo da se toleriše? Jesmo li ekološka država u kojoj je samo prethodna dva dana u stotinama požara stradalo desetinestohodišnjih stabala… Do kad će moći da pali ko oće kad oće???

Arena
Gost
Arena

Valjda nije teško otkriti ko izaziva požare….nije sigurno niko osim vlasnika imanja palio vatru na njegovom imanju.Primjereno kazniti, pa bi svi ostali bili oprezniji.

Af989
Gost
Af989

Posto dva dana se plasiraju vijesti kako avio-helikopterska jedinica MUP-a gasi pozare, mozemo li u narednom clanku vezanom za ovu temu dobiti kao prilog barem jednu fotografiju vazduhoplova gorenavedene jedinice u pomenutoj akciji? Na sajtu Ministarstva odbrane postoje snimci vojnog helikoptera koji je prekjuce gasio pozare na teritoriji opstine Pljevlja. A sa velikom sigurnoscu se moze reci da NIJEDAN vazduhoplov… Više »

Dejo australija
Gost
Dejo australija

Sve vi izgorelo da bog da kad ste blesavi nespretniji ste nego italijani.

Mima
Gost
Mima

Mislite, domorodci?!

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Mi smo bre stoka!

Mrgud
Gost
Mrgud

Biće toga sve dok ne pohspse piromsne i naplste svu štetu i intervenciju od njih.

Send this to a friend