Društvo

Nikšić dobija Narodnu kuhinju

Nikšić

Skupština opštine Nikšić na narednoj sjednici usvojiće odluku da NVO „Izvor života“ privremeno da na korišćenje prostorije zgrade Mjesne zajednice Centar II, u Ulici Novaka Ramova, za potrebe otvaranja Narodne kuhinje.

Kako su kazali iz opštinskog Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje, od ranije su putem dopisa bili upoznati sa planom i programom ovog projekta, kojim se planira dnevna raspodjela do 200 obroka za 200 najugroženijih porodica sa naše opštine, pa su shvatanja da bi se ovim projektom odgovorilo na potrebe najranjivije kategorija našeg stanovništva.

“Pružanje podrške korisnicima materijalnog obezbeđenja, penzionerima sa malim penzijama, licima bez ikakvih primanja i drugim socijalno-ugroženim kategorijama, dodjelom jednog obroka dnevno, je od velikog značaja za rješavanje jednog od egzistencijalnih pitanja najugroženijih“, saopštili su iz Sekretarijata.

Posmatrajući kao prioritetan zadatak socijalne politike grada brigu o najsiromašnijim građanima, oni smatraju da će se otvaranjem Narodne kuhinje na najbolji način zaštititi socijalno-materijalno ugrožene kategorije stanovništva, uz vjeru da će “Izvor života“ na uspješan način implementirati ovu socijalnu uslugu.

“Tačnije da će navedeno udruženje na efikasan i efektivan način okupiti donatore, opremiti i osposobiti kuhinju, zaposliti potrebnu radnu snagu i kreirati kvalitetan plan rada Narodne kuhinje. U vezi s tim, dajemo podršku dodjeljivanju zgrade Mjesne zajednice nevladinom udruženju „Izvor života“ na korišćenje bez naknade i podršku razvoju navedene socijalne usluge“, poručili su oni.

Kako je ispred NVO “Izvor života“ kazala Konstantina Nina Maraš, ovo je njena dugogodišnja inicijativa i uskoro očekuje adaptaciju i opremanje objekta.

“Do maja će se, nadam se, prvi obroci spremati u Narodnoj kuhinji i da ćemo napraviti neki balans u ovim vremenima kada je stopa siromaštva prilično visoka. Ove kuhinje se otvaraju svuda po svijetu, a ni mi nijesmo ništa drugačij pa da nemamo Narodnu kuhinju. Vjerujem da će se vremenom smanjiti broj korisnika, a onda i isključiti potreba za Narodnom kuhinjom“, optimistična je Nina.

Objekat se daje na period od jedne godine, uz mogućnost produženja vremena korišćenja do pet godina, pod uslovom da se objekat koristi za potrebe Narodne kuhinje. Nevladino udruženje “Izvor života“ objekat može koristiti isključivo za otvaranje Narodne kuhinje i ne može raspolagati istim. U slučaju prestanka rada Narodne kuhinje ili ukoliko dođe do brisanja NVO “Izvor života“ Nikšić iz Registra nevladinih udruženja, isto je dužno objekat predati Opštini Nikšić, bez prava na povraćaj uloženih sredstava.

“Izvor života“ se obavezuje se da o svom trošku pristupi rekonstrukciji i opremanju predmetnog objekta, za potrebe otvaranja Narodne kuhinje, kao i rekonstrukciju prostora koji ostaje za potrebe Mjesne zajednice Centar II.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ApokalipsaDanas
Gost
ApokalipsaDanas

Umjesto fabrika otvara se ovo.

Ljuta
Gost
Ljuta

A ja misljah da su svi u razne klanove puni love…

Stara skola
Gost
Stara skola

Ne treba ovakve stvari gledati sa visine. Lako je moralisati sa pozicije gdje imas osnovne uslove za zivot… Svaka cast svim akterima sto su prepoznali problem i poceli da ga rjeaavaju, makar na nacin da ga ublaze… Do konacnog rjesenja ljudima u nevolji treba pomoci.

Sasa
Gost
Sasa

Umjesto onoga kamenog rugla od trga moglo se izdvojiti za gladne, kad vec nema nacina da se poneko zaposli…Ali, ko upravlja gradom,nije se cuditi…0

Catarino
Gost
Catarino

Mozda je nužno ali za Nikšić sramotno

Pedja
Gost
Pedja

To je pravo lice niksica, velikog industriskog grada, zahvaljujuci milu i svoj opoziciji

Pjer
Gost
Pjer

Velis svuda po svijetu..Svasta.No jeli ima svaki grad u CG tu kuhinju ako nema nadam se imace brzih dana.

LSCG
Gost
LSCG

Razvojni projekat

Send this to a friend