Društvo Podvig

Nikšićanin u šestoj deceniji trči 600 km kroz Crnu Goru

Nikšićanin Željko Milović i u šestoj deceniji ne odustaje od maratona, pa čak i mnogo dužih relacija. Ovih dana sprema se za nesvakidašnji podvig – tračaće oko 600 kilometara kroz čitavu Crnu Goru.

Iako gaze šestu deceniju, Nikšićanina Željka Milovića noge služe kao i kada je počinjao da se bavi atletikom prije trideset godina. Prva trka na sportskim igrama radnih kolektiva 1991. godine odvela ga je potom putevima atletike i maratona.

“Tu sam pobijedio na 1500 metara i tako sam nastavio, i došao sam do sad i do super maratona i ultra maratona”, kaže Milović.

Atletikom se nije bavio profesionalno, nije jurio novac i rezultate, iako ima skoro 200 medalja sa raznih takmičenja.

Istrčao je skoro stotinu maratona, te nekoliko super i ultra maratona. Ljubav prema zahtjevnom sportu jednostavno ga je, kaže, tjerala naprijed.

“To je teško objasniti, ali vidio sam dosta zemalja, išao sam na mnoge trke po Evropi, Aziji i Africi i stekao zapravo dosta prijatelja i poznanika”, kaže Milović.

Posebno pamti 2002. godinu i 15.000 dugu trku Moskva -Johanesburg koja je nakon 9000 kilometra prekinuta u Sudanu.

“Do Turske nas je došlo dvadesetak, a odatle do Sudana samo 11, ali nijesmo mogli da nasatvimo dalje zbog sukoba koji su tamo bili u tom trenutku”.

Ovih dana sprema se i za još jedan podvig. Planira da pretrči 600 kilometara kroz Crnu Goru i učini ono što kaže dosad niko nije, a prije svega da svojim supermartonom skrene pažnju na ljepote naše zemlje.

“Trčao sam prije mjesec dana brdski maraton u Kolašinu i kad sam vidio kakve sve ljepote imamo sa Bjelasicom i okolinom riješio sam da na ovaj način promovišem Crnu Goru”, kaže on.

Svoju nesvakidašnju trku planira za novembar jer pokušava da u međuvremenu skupi novac za logistiku koja će sve to ispratiti.

Ovih dana traži sponzore, a kako kaže ako bude i viška novca, pokloniće ga u humanitarne svrhe.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
PataCucaovcaBudimo realni
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pata
Gost
Pata

Šta je to za Nikšićanina… Bravo!

Cuca
Gost
Cuca

Sjajan tip i jako dobar covjek.Trebalo bi ga podrzati u ovome!

ovca
Gost
ovca

Šta znači “”I u šestoj deceniji”? Pokušavate li omladinu da ubjedite da to nije uobičajeno i normalno? Nenormalno je što kod nas omladina teško kad i potrči, a trčati se može cijelog života dok te noge nose, najčešće do osme decenije

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Браво!

Send this to a friend