Društvo

Očišćena obala Ribnice

Veliki broj građana i nevladinih organizacija odazvao se pozivu podgoričkog Zelenila i danas je, uz njihovu i podršku Glavnog grada, preduzeća Čistoća i Službe zaštite i spašavanja, očišćena obala Ribnice od Mosta Kapadžića do knjižare Karver.

Kako je saopšeno iz Glavnog grada, ta površina je zablistala nakon što je sa nje uklonjeno samoniklo rastinje i komunalni otpad, a izvršena je i sadnja košćela i drugog ukrasnog bilja sa ciljem da se prostor privede namjeni i Podgoričanima omogući da isti koriste za opuštanje pored rijeke, ali i rekreaciju.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković istakao je da mu je veliko zadovoljstvo što su gradska preduzeća preduzela takvu inicijativu i upravo zato je sa saradnicima podržao današnju akciju.

“Jedan od projekata kojim smo htjeli da obilježimo početak godine jeste i čišćenje korita rijeke Ribnice koja predstavlja simbol Podgorice i prirodni biser prema kojem se, nažalost, ne odnosimo na adekvatan način. Moje i prisustvo mojih najbližih saradnika bi trebalo da pošalje poruku da moramo mijenjati odnos kada su ovakve stvari u pitanju”, rekao je Vuković.

Uskoro šetališta uz Ribnicu i Moraču

Kako je dodao, kada je taj lokalitet u pitanju, polako privode kraju izradu glavnog projekta za šetalište duž Ribnice od Starog mlina do Sastavaka.

“Računam da će taj važan posao za Glavni grad biti gotov u naredna dva mjeseca. Time se stvaraju neophodne pretpostavke da krenemo i u konkretnu realizaciju tog projekta i dobijemo lijepu promenadu kroz samo srce grada”, kazao je Vuković.

On je kazao da se uporedo sa tim kreće i u izradu glavnog projekta šetališta duž rijeke Morače koje će, zbog teritorijalnog zahvata, po obimu biti veće.

“Ako budemo imali sreće sa izborom projektanta i sa tenderskim procedurama do kraja ove godine ćemo imati gotov projekat, tako da ćemo u njegovu realizaciju krenuti naredne godine i na taj način ispuniti obećanje koje smo dali našim sugrađanima tokom predizborne kampanje, a to je da ćemo se Podgorica spustiti na rijeke. Uporedo sa tim pripremamo Odluku koja će biti osnov za stavljanje u funkciju, kultivisanje i oživljavanje podgoričkih plaža. Markirali smo pet plaža i u zavisnosti od interesovanja naših potencijalnih partnera moglo bi se desiti, i nadamo se da će biti tako, da se već ovog ljeta Podgoričani kupaju na Morači i da imaju lijepo mjesto za boravak i tokom dana i u večernjim satima. Ono što tokom decembra predstavlja Podgorički Pazar, taj sadržaj bi mogao da bude na Morači tokom vrelih ljetnjih dana”, zaključio je Vuković.

Popović: Zelenilo se trudi da Podgorica postane ljepše i zdravije mjesto za život

Direktorica Zelenila Daca Popović istakla je da je to samo jedna u nizu aktivnosti koje sprovode u cilju očuvanja životne sredine.

“Zelenilo je prethodne nedjelje radilo na detaljnom čišćenju obale Ribnice na Skalinama i sa tog poteza uklonili smo osam kamionskih tura biljnog otpada. I tu akciju podržala je gradska Čistoća uklanjanjem komunalnog i kabastog otpada”, podsjetila je.

Ističe da se Zelenilo svakodnevno trudi da Glavni grad učini ljepšim i zdravijim mjestom za život svih nas, te su u tom smislu  organizovali i ovu akciju.

“Akcija obuhvata uklanjanje samoniklog rastinja, proredu stabala, košenje i čišćenje obale od komunalnog otpada, kao i sadnju drveća i sitnog rastinja, a sve kako bi se ova površina opet mogla koristiti za odmor i rekreaciju”, rekla je Popović.

Ona je iskoristila priliku da se zahvali volonterima koji su učestvovali u akciji i najavila nove akcije.

“Ovom akcijom ne završavaju se naše aktivnosti na očuvanju životne sredine, već ćemo u narednom periodu nastaviti sa akcijama pošumljavanja i čišćenja neuređenih površina”, najavila je Popović.

Iz Glavnog grada poručuju da je ovo bila samo jedna u nizu akcija čišćenja obale Ribnice, a da će dobra praksa biti nastavljana i u narednom periodu.

9

avatar
1000
8
1
0
 
9
DkdkBrat brackiKulturaDurocrnogorac
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dkdk
Gost
Dkdk

ZAŠTO NE OBJAVLJUJETE KOMENTARE ISTINITE VEĆ ONE KOJI ODGOVARAJU I UZDIŽU VLAST

Brat bracki
Gost
Brat bracki

Dzabe cistite, dok onima na vrela ribnica svijest ne ocistite da ne bacaju sve sto stignu u RIbnicu.

Kultura
Gost
Kultura

Školski drugovi dejstvuju profesionalno na svim nivoima. Udruženim snagama se sve lako resava. Svaka cast !!! Samo naprijed

crnogorac
Gost
crnogorac

Znao sam ja da moraš biti dobar u nečemu

Baki
Gost
Baki

Dzabe kad ce to braca srbi opet unistit!!

Anonimni777
Gost
Anonimni777

Sve su nam rijeke deponije smeca,Cijevna i Moraca katastrofa,i to se nece promijeniti dokle got svijest ovog naroda je ovakva kakva jeste.Nijesu samo rijeke problem,dje got se okrenes smece,kese,deponije,gradjevinski otpadi,uzas.

Sasha
Gost
Sasha

Od kapadzica mosta do karvera je 50m??? Sto grad ne vidi zgrade u korito ribnice, sto ne vide od konika koliko smeca stize? Sto ne odrade mereze ispod mostova na ribnici da bi se smece zadrzava i redovnije i lakse cisti a ne sve ide u moracu i dalje u jezero…

BosaNova
Gost
BosaNova

To ti je najveci doprinos gradu,cijeli mandat bez ijednog znacajnijeg projekta

Duro
Gost
Duro

Gorica, Gorica, Gorica!!!! PARK PRIRODE!!! I DUP VAN SNAGE!!! TU CEMO DA VIDIMO KOLIKO STE DOBRI !!!

Send this to a friend