Društvo

Ombudsmanu se žalile tri žene koje su dobile otkaz jer su zatrudnjele

Ilustracija

Instituciji zaštitnika ljudskih prava i sloboda u poslednje dvije godine obratile su se tri žene kojima poslodavci nijesu produžili ugovore o radu pošto su zatrudnjele.

Crnogorski Zakon o radu zabranjuje raskid ugovora o radu sa zaposlenom koja ostane u drugom stanju ili planira trudnoću, ali ne štiti one koje su ugovor zaključile na određeno vrijeme, što poslodavci u velikom broju slučajeva koriste da ga ne produže.

U instituciji ombudsmana za „Dan” su kazali da su u tri pomenuta slučaja u jednom donijeli zvaničnu odluku i utvrdili diskriminaciju, dok je za još dva procedure u toku.

Ističu da su dvije žene kojima nije produžen ugovor kod istog poslodavca radile pet godina, ali da im ugovor nije produžen kada su ostale trudne. Treća žena je bila zaposlena u državnom preduzeću.

Podgoričanka, čiji identitet je poznat redakciji Dana, obratila se ombudsmanu sredinom 2017. S obzirom na to da je podnositeljka pritužbe bila u poodmakloj trudnoći, tačnije u sedmom mjesecu trudnoće, pošto je otvorila bolovanje 29. juna, nije joj produžen ugovor o radu na određeno vrijeme koji je isticao 30. juna 2017. godine.

Preduzeće u kojem je radila nije odgovorilo na upite ombudsmana, koji je utvrdio da je diskriminacija postojala jer suprotno nije dokazano.

Međutim, privredno društvo na koje se odnosi pritužba uopšte se nije izjašnjavalo na navode pritužbe i time propustilo svoju obavezu nastalu prebacivanjem tereta dokazivanja na ovu kompaniju.

Iz tih razloga zaštitnik je postupio na osnovu činjenica kojima je raspolagao i priložene dokumentacije pribavljene tokom ispitnog postupka navodi se u mišljenju ombudsmana, u koji je „Dan” imao uvid.

Budući da je podnositeljka pritužbe dostavila dokumentaciju koja svjedoči da je kod istog poslodavca radila pet godina, a da on nije odgovorio na navode pritužbe, ombudsman se obratio Inspekciji rada očekujući da će taj organ iscrpiti sve mogućnosti koje su mu date Zakonom o zabrani diskriminacije.

Ipak od inspekcije nijesu dobili ništa novo, već su ombudsmanu dali samo činjenice koje je on već znao. Krucijalna činjenica koja je bitna u postupku dokazivanja diskriminacije jeste da li je na radno mjesto podnositeljke pritužbe, koja je bila u poodmakloj trudnoći nakon prestanka radnog odnosa primljena druga osoba.

Tek u drugom obavještenju, po ponovljenom zahtjevu institucije, odsjek za Inspekciju rada pružio je informaciju da je privredno društvo na koje se odnosi pritužba na mjesto podnositeljke pritužbe, primilo u radni odnos drugo lice koje ispunjava uslove za radno mjesto prodavca.

Iz Inspekcije rada pri Upravi za inspekcijske poslove nijesu odgovorili na pitanje novinara „Dana” koliko žena im se žalilo da su ostale bez posla zbog trudnoće. Nakon 12 dana čekanja odgovorili su da „poslodavci u principu poštuju pravo žena na porodiljsko odsustvo”, te da se Inpekciji rada „obratio vrlo mali broj zaposlenih žena kojima je ugovor o radu na određeno vrijeme istekao i prestao im radni odnos, a da im poslodavac nije produžio radni odnos do isteka korišćenja prava na porodiljsko odsustvo”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
AAaaa
Gost
AAaaa

Sramota..oćete natalitet.Dajete starim ženama koje su već odgojile djecu i vec zaradjuju,u pojedinim familijama gdje su tri pomorca,i imaju stanove apartmane, takvoj ženi dajete nadoknadu a mlade koje tek treba da radjaju dobijaju otkaz.Zenama koje odgajaju malu djecu,.koje treba da su kuci da ih docekaju da ih nauce da imaju praznike,vikende,a ne da majke rade bez dana slobodnog,dajte takvim zenama… Više »

Bibi
Gost
Bibi

Svima su krivi privatnici, a i u državne firme se to radi, konkretno primjer je gimnazija Cetinje jer štite osobu koja predaje matematiku i to 18godina, a nema ni dvije godine fakulteta, mene su jedva primili iako imam i završeni fax i stručni rad i licencu. Ugovor mi je bio do 30.juna , i imala sam pravo na šest dana… Više »

Progressive
Gost
Progressive

Pa što će im žene koje narednih 5 godina neće radit, no će štancat djecu i primat full pare, iskorišćavajući porodiljsko.

realan
Gost
realan

Sram te bilo,a pordrzao bi neku bitangu od sefa koji bi izbacio na ulici tvoju zenu ili sestru trudnu ?

Progressive
Gost
Progressive

Naravno, mora taj šef mislit na budućnost firme

realan
Gost
realan

ja sam veca dalabu od tebe kad sa tobom polemisem.

Volim prirodu
Gost
Volim prirodu

Najbolje je da “štancuje” đecu, jel Bog dao, a veoma je tužno i neafirmativno ovo razmišljanje koje se bazora na gramzivosti.

Mišur
Gost
Mišur

Potpuno se slazem. Direktor mora raditi sto je najbolje za firmu.

Milisav
Gost
Milisav

Ljudsko dn na čelu crnogorske nazovi privrede. Al vidi onaj odozgo sve pa će vratit njihovoj đeci

realni
Gost
realni

Recite nam koje su to firme i ko su direktori…mozda postoji neki kontakt broj ?

Send this to a friend