Društvo

Orjen nakon pet decenija dobio status parka prirode

Hercegnovski dio planinskog masiva Orjen upisan je u registar zaštićenih područja Crne Gore, čime je zvanično dobio status parka prirode, nakon više od pet decenija od pokretanja inicijative da se zaštiti izuzetno prirodno bogatstvo ove planine.

Ovo je prva državna odluka o zaštiti Orjena, 52 godine nakon što je pokrenuta prva inicijativa za proglašenje jednog nacionalnog parka na području Crne Gore i Bosne i Hercegovine i 10 godina od donošenja odluke lokalne Skupštine o proglašenju regionalnog parka.

Direktorica Agencije za razvoj i zaštitu Orjena Milja Vitorović kazala je da je zaštićeno preko 80 kvadratnih kilometara hercegnovskog dijela Orjena.

“Odluka o zaštiti područja formalni je temelj za očuvanje prirode i daljih aktivnosti radi održivog razvoja Orjena i hercegnovskog zaleđa”, dodala je ona.

Prema njenim riječima, agencija je sprovela neophodne korake da Orjen bude upisan u registar zaštićenih područja.

“Ono što slijedi je izbor upravljača zaštićenim područjem, obuke stručnih nadzornika koji treba da imaju licence planinskih vodiča, te dalje svi koraci koji su u skladu sa regulativama”, objasnila je Vitorović.

Iz Agencije će nastojati da podstiču i partnere iz Bosne i Hercegovine da zaštite pripadajući dio masiva, kako bi zajednički ostvarili zaštitu cijelog planinskog prostora Orjena.

2 Komentara na "Orjen nakon pet decenija dobio status parka prirode"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend