Društvo

Oružje će nositi samo civili koji prođu obuku

Crnogorska vojska imaće u formaciji i rezervni sastav, koji će činiti oficiri, podoficiri kao i vojnici, predviđaju Izmjene Zakona o Vojsci Crne Gore. Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu podržao je navedene izmjene, a glasanje na plenumu zakazano je za četvrtak.

“Svečano se zaklinjam da ću čašću i životom braniti nezvisnost,teritorijalni integritet i suverenitet Crne Gore”, novopredloženi je tekst zakletve kojom će crnogorski vojnici započeti vojnu službu.

Izmjene zakona o vojsci propisuju i da su lica u rezervnom sastavu vojske rezervni oficiri i podoficiri, kao i rezervni vojnici.

“Građani koji do 60 godina nijesu prošli nikakvu obuku oni su neraspoređena rezerva. Ta neraspoređena rezerva može biti pozvana samo u slučaju ratnog i vanrednog stanja ukoliko u obučeni za vršenje dužnosti u vojsci, dok raspoređena rezerva koja je obučena kroz služenje dobrovoljnog vojnog roka ili ranije ili službi u vojsci mogu biti angažovani u bilo kom trenutku”, kazao je na sjednici Odbora Relja Radonjić iz Ministarstva odbrane.

Članove odbora posebno je interesovalo to što se novim izmjenama zakona civilima dozvoljava nošenje uniforme i oružja.

“Civilna lica nijesu imala tu mogućnost. Treba mi objašnjenje zašto je to uvedeno predloženim izmjenama i dopunama”, naveo je član Odbora za bezbjednost Boris Mugoša.

Iz Ministarstva objašnjavaju da će oružje moći da nose samo oni civili koji prođu obuku kod Ministarstva odbrane, i to samo u slučaju rata.

“Na nama je da se vrši obuka i da budu spremni za to”, kazao je Slobodan Filipović iz Ministarstva odbrane.

Članica Odbora Marta Šćepanović upitala je zašto se mijenjao sistem ocjenjivanja u službi u vojsci.

“Po preporukama lica iz Vojske pokazale su se manjkavosti u načinu kako je bilo regulisano. Nije bila ocjena vrlo dobar”, odgovorio je Filipović.

Novim izmjenama, osim Dana vojske koji se obilježava 7.oktobra, predviđeno je da svoj dan imaju i Mornarica, vazduhoplovstvo i kopnena vojska. Ove,ali i sve ostale Izmjene zakona o Vojsci, Odbor za bezbjednost i odbranu danas je podržao, i uputiće ih plenumu na glasanje koje je zakazano za četvrtak.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mojsilović
Gost
mojsilović

A zakletvu će položoti pred ljudima koji su se tri puta zakleli pred tri različite zastave i grba i tri puta obećali braniti svojim životima tu zemlju. I evo ih sad sa rukom na srcu da se njima budući vpjnici zakunu na nešto? Kakva ipokrezija, o kakva beskičmenost.

Mujica
Gost
Mujica

Relja, bio sam u JNA i dao zakletvu da ću braniti Jugoslaviju, svi znamo kako je završila. Bolje da se ne zaklinjem da ću braniti Crnu Goru.

mojsilović
Gost
mojsilović

Mujica ti si pošten koliko si težak.

Aco
Gost
Aco

Vojska je samo jedna… A po potrebi može ih biti više…

Samo zovite
Gost
Samo zovite

Kako da ne. Neka me zovnu, ako smeju. Mogu cuvati samo svoj prag, a neka placenici brane Avganistance od Avganistanaca.
Lepo je ziveti bez obaveza i iskoriscavati situaciju.

Migo
Gost
Migo

Prijedlog za zakletvu: “Svečano se zaklinjam da ću čašću i životom braniti nezvisnost,teritorijalni integritet i suverenitet Crne Gore, bez majke”

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Kako mogu da se zaklinju da će braniti nezavisnost kad mi nismo nezavisni ?

Che
Gost
Che

Civile treba razoruzati.Daj boze da nikom ne treba ,jer ko ima oruzje taj je namjeran da ga upotrebi.Vojska,policija,dovoljno je.Sto manje oruzja manje iskusenja.Mada su mnogi naoruzani pa ova moja pacificka mudrina nije upotrebljiva,nazalost.

Aleksandar
Gost
Aleksandar

Svaka cast gospodine Titogradjanin, za komentar, cudime da su ga i pustili… a izvinite a skim mi to da ratujemo, sa dva do tri voda vojske

Titogradjanin
Gost
Titogradjanin

“Građani koji do 60 godina nijesu prošli nikakvu obuku oni su neraspoređena rezerva. Ta neraspoređena rezerva može biti pozvana samo u slučaju ratnog i vanrednog stanja ukoliko u obučeni za vršenje dužnosti u vojsci, dok raspoređena rezerva koja je obučena kroz služenje dobrovoljnog vojnog roka ili ranije ili službi u vojsci mogu biti angažovani u bilo kom trenutku”, kazao je… Više »

mojsilović
Gost
mojsilović

Jes, on je tri zakletve dao u tri Države da će život svoj položit ako zatreba. Ovi neraspoređeni to su vam Srbi iz Crne Gore. Da se ne lažemo.

Predlog
Gost
Predlog

Obavezna obuka i za razbojnike, iz gađanja automatskom puškom i pištoljem. Ovo kako gađaju je prava sramota za svjetski razbojnički esnaf.

Che
Gost
Che

Taj kadar je samoobucen.Direkt u srce.Bez greske.To su lica bez osjecanja,bez skrupula,humanosti.Sta su,ko su.Znamo da samo prave stetu.

Gvozden
Gost
Gvozden

Kakva je to država kad o njenoj bezbjednosti brinu Obrad-Mišo, Marta, Relja…?

Che
Gost
Che

Posebno Miso,Obad.Tako mi strucnosti.

Badi
Gost
Badi

Ovo nije vojska, nego NATO prirepak.

Danko
Gost
Danko

Tvoj problem! Iskoristio bih drugi izraz no nece pustit komentar!

Markisa1
Gost
Markisa1

Ajde ako tise ne sviđa Via Srb. Pošto ti nista ovdje ne valja. Pa tamo hajduci i bleji protiv drzave ako možeš i smijesan. No je ljepše tudje pih

Realno
Gost
Realno

Mark: Već je on tamo, nego navija da ostanemo bez odbrane, da nas mogu ponovo hapnuti. Bistar ,,čovek” ko planinski potok, ali mnogo plitak i proziran.

Che
Gost
Che

To jeste vojska ali na tenderu,moze tako da se kaze?

Send this to a friend