Društvo SINDIKAT DOKTORA UPUTIO OTVORENO PISMO PREMIJERU

Otišlo 150 ljekara zbog najnižih plata u Evropi

Sindikat doktora medicine Crne Gore (SDMCG) uputio je otvoreno pismo premijeru Dušku Markoviću u kojem ističu da je zdravstveni sistem proteklih nekoliko godina zbog niskih plata napustilo preko 150 mladih ljekara i specijalista koji su trebali da budu nosioci posla u bolnicama i domovima zdravlja. U pismu, koje je potpisala predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić, ističu da su podstaknuti činjenicom da Vlada već intenzivno radi na planiranju budžeta za iduću godinu.

“Crnogorski ljekari su danas, nakon značajnih povećanja zarada u Srbiji i Rumuniji, zvanično najslabije plaćeni ljekari u Evropi, a to nas nikako ne približava EU čijem članstvu stremimo. Obraćamo vam se sa molbom da sa vama održimo sastanak na kojem bi se razmatrala mogućnost povećanja zara d a ljekarima zaposlenim u javnom zdravstvenom sistemu Crne Gore. Nesporna je činjenica da sve više crnogorskih ljekara odlazi iz javnog sektora. Na osnovu podataka Sindikata doktora medicine, u poslednje četiri godine crnogorsko javno zdravstvo napustilo je oko 10 odsto ljekara. Među njima su najviše zastupljeni mladi ljekari, sa tek svršenim studijama, kao i stručnjaci srednje generacije koji su trebali dati snažan doprinos podizanju kvaliteta zdravstvene zaštite”, navodi se u pismu.

Kako dodaju, ti ljekari će, nažalost, svoje profesionalne karijere graditi van granica Crne Gore, na čemu je država Crna Gora na velikom gubitku, a što osjećaju i sami pacijenti.

“Kako sada stvari stoji, situacija u najrazvijenijim državama članica Evropske unije ukazuju da će se ovaj odliv najperspektivnijih kadrova nastaviti. Nedavno je šef Savezne ljekarske komore Njemačke Frank Ulrih Montgomeri ocijenio da će u narednih pet do deset godina Njemačkoj biti potrebno 20 odsto više ljekara nego do sada, a što znači 75.000 novih radnih mjesta za ljekare, prvenstveno sa zapadnog Balkana. Dodatno, Eurostat je objavio da je u periodu između 2005. i 2016. godine udio ljekara starosti iznad 55 godina porastao sa 27 odsto na 37 procenata u EU. Dakle, ljekari u EU su i sve stariji, a to tržište rada se otvara sa značajnim pogodnostima za ljekare iz regiona. Za očekivati je da se trend migracije ljekara iz Crne Gore ka zemljama članicama EU samo povećava”, ističu u sindikatu.

Sindikat doktora medicine Crne Gore smatra da je neophodno preduzeti mjere kako bi se adresirao i postojeći deficit kadra u javnom zdravstvu, ali i prevenirao dalji odliv kadra, a da u tom pogledu najveću odgovornost ima upravo Vlada Crne Gore.

“Najveći broj ljekara je napustio crnogorsko zdravstvo podstaknut lošom materijalnom situacijom, iz čega slijedi da je osnovni preduslov za njihovo zadržavanje povećanje postojećih niskih zarada. Treba napomenuti da, pored odliva ljekara, niske zarade ljekara utiču i na rad i kvalitet zdravstvenih usluga u javnom sektoru j er dolazi i do snažne unutrašnje migracije najstručnijih ljekara, i to ka privatnom sektoru. Zakazalo se na mnogim instancama, od isključivanja ljekara iz Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, pa do eksperimentalnih pristupa sistemskom uređenju zdravstva koje trenutno nije fokusirano niti organizovano tako da ispunjava interese i potrebe većine pacijenata”, dodaju oni.

Iz Sindikata su istakli da su imali komunikaciju i sa potpredsjednikom Vlade Zoranom Pažinom oko pitanja koja se dominantno odnose na unapređenje bezbjednosti rada ljekara i njihove adekvatne zaštite prilikom obavljanja ljekarske dužnosti.

“Ta komunikacija je bila konstruktivna, potpredsjednik Vlade je kasnije uključio i predstavnike resornog ministarstva, policije, tužilaštva i sudstva, a odredili smo i set indikatora po kojima ćemo pratiti periodično napredak u ovoj oblasti. Veoma smo zahvalni potpredsjedniku Pažinu na njegovim dosadašnjim naporima, sa mnogo entuzijazma gledamo na ovaj uspostavljeni dijalog i nadamo se da će taj multisektorski pristup dati rezultate, iako i u tom dijelu konačan ishod u mnogome zavisi od posvećenosti svih aktera i političke volje”, objašnjavaju iz Sindikata.

83

avatar
1000
36
47
0
 
65
Budimo realniBagerPacijentNemamimeDr Masan
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Budimo realni
Gost
Budimo realni

150 љекара је огроман одлив и за највеће државе свијета. Него нама то неће бити јасно(већини) док не буде касно. Ипак није страшно јер нам остају травари и гатари, пророци и исцјелитељи. Да је вјечна!

Bager
Gost
Bager

Nema tu sto mnogo da se prica, plate su male, i treba ih povecati. Najbolje strucnjake zadrzati ( iz svih oblasti) i stimulisati. Osralima dati sansu da budu kvalitetni i voditi racuna da se taj kvalitet vrednuje.
Nije da se to ne moze realizovati. Moze.

Nemamime
Gost
Nemamime

Ove sestre žalosne niko ne pominje.A za jeno 10g kad odu ove starije u penziju (jer ove mlade ne iteresuje ništa bez kompjuter) neće bolesniku imat ko injekciju dat.I one koje uče i znaju i hoće gledaju da odu odavde. No mi smo lideri u regionu riješićemo sve 😂😂😂😂😂

Dr Masan
Gost
Dr Masan

E Ne moze te ocekivati da vam doktori rade besplatno.Dok Kafedzije i ostali poduzetnici obrcu velike pare i voze skupo kola.Onomad me jedan naprsko bosom iz brklje jer ulece brzo .mislim da je namjerno da bi mi stavio do znanja da je on doktor jer Ima pare.E sad Neka lijeci samog sebe a Ja pravac Nemacka.

Nemamime
Gost
Nemamime

Čitam komentare pa se čudu čudim.Recimo:Bolje kod privatnika.Jeste fino pričaju jer imaju vremena.A onda vi mrtvi zadovoljni fino vas je pregledao.Ili koliko para toliko muzike.Rade često i po 24 sata.Zar je to izdržljivo i pri tom još da bude nasminan.Znam da lijepa i topla riječ znači puno i pacijentu i porodici.Ali nije izvodljivo sa toliko rada požrtvovanosti a pri tom… Više »

🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Kuku ti ga nama ada nijesu se zabrinuli za doktore nego ko ce kupit KBC eto sad ce za koji dan biti nema DR…poso za zaradu Eto ti odma da je lakse kupe Kupili sve pa sto ne I kbc

Bager
Gost
Bager

Ququ ti ga u glavu zbog takvpg razmisljana

DAAKA SU-57
Gost
DAAKA SU-57

A sto ste zapeli za doktore , Odose vam sestre i tehnicari, oDLAZE PROFESORI , INZINJERI, U,JETNICI, MUZICARI .
za zanatlije da vam ne zborim, ko da nadje elektricara ili elektromehanicara vise DA VAM NESTO POPRAVI , , PROBLEM SU SVA ZVANJA
I TO CE SE ODRAZITI ZA 4-5 GODINA KADA STARA GARDA ODE U PENZIJU !!!!

Bobo
Gost
Bobo

Pa to je bolesni Sindikat diktora koji brine samo o doktorima…hoce da se pitaju a nemaju 200 clanova u Sindikat. Dok god se ne udruze sa reprezentativnim Sindikatom moze samo da pise ovakve tekstove i iznosi neke cinjenice. Nista od akcije

Bager
Gost
Bager

DAAAAAKA suhoj, a nemoj nam se toliko sjekirati, da nam nije vas koji se “iskreno” sjekiraju davno bi nam krenulo. A sto ste zakukumakali ka one nocne ptice? Bice doktora, nece ih sve pokupiti VMA koga inace drze Crnogorcii koje ste kupili kao talente…

Lutko
Gost
Lutko

Sta??? Mi najnize plate??? Pa mi smo lider u regionu!

KapetanRitzudis
Gost
KapetanRitzudis

Bitno da se za stanove ima,i da smo lokomotiva zapadnog balkana😂

mmm
Gost
mmm

Možda da naši veliki stručnjaci od ljekara prvo nešto nauče, pošto im je svaka druga dijagnoza pogrešna, pa da onda traže povećanje plata…

Nvr
Gost
Nvr

Svuda su u svijetu naši ljekari cijenjeni, sem u svome mjestu. To je odvajkada u Crnoj Gori nažalost.

Gile
Gost
Gile

Cilj ove vlasti i jeste da svi sposobni i pametni pođu…da sa ovima drugima se mogu igrati kako oće

Gile
Gost
Gile

Primjecujem da se hotelijer radulović još se nije oglasio povodom ovoga pitanja…da nije kakav ga virus uhvatio?

pozorište
Gost
pozorište

njemačka potražuje oko 70.000 prosvjetara, zamislite da svih 10.000 iz cg pođu u pečalbu a ostanu menadžeri škola higijeničarke roditelji i đeca

prosvjetari
Gost
prosvjetari

Crnogorske prosvjetare niko ne traži jer države imaju specifične sisteme obrazovanja. Deficit prosvjetnih radnika se može relativno brzo nadomjestiti jer je za njihovu “proizvodnju” potreban samo fakultet od 4 godine. Sa druge strane za ljekara specijalistu je potrebno najmanje 10 godina (6 fakultet +4 specijalizacija + 2 subspecijalizacija). Dakle postoji ogromna razlika u stepenu i vremenu školovanja. Manjak ljekara, za… Više »

Jelena
Gost
Jelena

Da bi neko bio profesor u srednjoj skoli u Njemackoj, treba da se skoluje 9 godina.

Bager
Gost
Bager

” prosvjetari”, pa i nije neka ” ogroma” razlika u vremenu skolovanja prosvjetara, i u ptosvjeti je sve vise magistara i doktora. To jedno, a drugo: vaspitaj ti druze danasnju djecu, i budi strpljiv pa itadji na kraj sa sve zahtjevnijim i ” agresivnijim” roditeljima koji sve znaju, osim sto nemaju vremena za kucno vaspitanje djece, pa i za njihov… Više »

ne bojte se
Gost
ne bojte se

prosvjetari se prepali da odu u de

nina
Gost
nina

S obzirom na nivo stručnosti velikog dijela ljekara (o ljubaznosti i požrtvovanosti da ne pričamo) i to što primaju im je mnogo… Ko god hoće da ide u inostranstvo srećan mu put, ionako svaki ozbiljniji slučaj mora u Bg na liječenje…
Ne idu odavde samo ljekari, nego sve struke…

Beli grad sivi
Gost
Beli grad sivi

Koliko para toliko muzike. A u BGD-u vas čeka spas. Tri bolnice gradske pred zatvaranjem zbog nedostatka kadra. Pa sretan put i tamo. Bolje idite gdje idu naši političari koji su sve ovo i zakuvali…ako vam može biti.

Maverick
Gost
Maverick

Dignite plate u zdravstvu, skolstvu, trgovinama, hotelima, turizmu, ugostiteljstvu, odose vam svi radnici. Nece niko vise da radi za 350e konji glupi! Kao da smo Afrika!

Send this to a friend