Društvo

Pacijenti na laser čekaju četiri mjeseca

Sead Čirgić

I pored činjenice da je Fond za zdravstveno osiguranje u 2019. godini platio 1.578.526 eura privatnim oftalmološkim ustanovama i klinikama za liječenje 37.442 pacijenta, zbog čega su u velikoj mjeri rasterećene državne ustanove, u Kliničkom centruu Podgorici se i dalje za rutinske intervencije na oku čeka više mjeseci. Građani ne mogu da ostvare sve oftalmološke preglede i zahvate u privatnim ustanovama o trošku države, a na laserske metode liječenja u KCCG čekaju više od četiri mjeseca. Pacijentkinja koja se ovim povodom obratila Danu tvrdi da su joj na Klinici za očne bolesti KCCG kazali da tek za četiri mjeseca u kabinetu za laser može da zakaže intervenciju na oku, koja se u privatnim ustanovama naplaćuje po 100 eura.

Fond za zdravstveno osiguranje ima sklopljene ugovore sa privatnim oftalmološkim ustanovama Lens, Jovović, Oko, OKO VMMM, Optimal i Oftalens Koturović, kao i sa privatnom ustanovom Kodra, koja je uključena u mrežu javnih zdravstvenih ustanova.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić kazao je juče Danu da je u toku 2019. godine u privatnim zdravstvenim ustanovama van zdravstvene mreže i u SB Kodra ukupno liječeno 37.442 pacijenta, što je Fondu fakturisano 1.578.526,69 eura.

“U privatnim zdravstvenim ustanovama, sa kojima je Fond zaključio ugovore o pružanju određenih oftalmoloških usluga, prema preliminarnim podacima, u 2019. godini liječeno je 30.740 pacijenata, pruženo je 45.525 usluga, zašta je Fondu fakturisano 375.127,98 eura. Kod bolničke zdravstvene zaštite za 314 pacijenata pružene su 323 usluge, na ime čega je Fondu fakturisano 468.510,00 eura. U SB Kodra, koja je dio Zdravstvene mreže, u 2019. godini za 5.350 pacijenata pruženo je 12.115 ambulantno-dijagnostičkih usluga i fakturisano 107.299,04 eura, dok je za 1.038 pacijenata kojima su pružene usluge iz oblasti bolničke oftalmologije fakturisano 627.589,67 eura”, ističe Čirgić.

Direktorica Klinike za očne bolesti KCCG Danijela Đurović kazala je za Dan da se svakodnevno u Interventnoj ambulanti, za koju ne postoji čekanje, pregleda između 33 i 58 pacijenata, u toku dežurstva od 10 do 40 pacijenata i na taj način sva hitna oftalmološka stanja bivaju zbrinuta u toku istog dana.

“Na ovaj način svaki pacijent kojem je potrebna hitna laserska ili bilo koja druga hitna dijagnostička ili terapeutska intervencija iz interventne ambulante sprovodi se u Kabinet za laser (ili druge kabinete u zavisnosti od patologije), gdje uslugu dobija istog dana. Svakodnevno se u dvije opšte oftalmološke ambulante, gdje se pregledaju pacijenti kojima je potrebna usluga primarnog nivoa oftalmološke zdravstvene zaštite, a napominjem da KCCG to nije, pregleda po 50 do 60 pacijenata. U ovom trenutku za istu, prvi slobodan termin je 26.3.2020. godine. Pored KCCG, primarnu oftalmološku zdravstvenu zaštitu našim osiguranicima pružaju i u mrežene privatne oftalmološke ordinacije u kojima se pacijenti pregledaju sa uputom od izabranog ljekara. U Klinici za očne bolesti u toku 2019. godine liječeno je 44.610 osoba od čega je 3.556 hospitalno liječenih, operisano je 3.388 i pregledana su 37.666 pacijenta”, ističe Đurovićeva.

8

avatar
1000
7
1
0
 
8
Ana O.THE ENDAloaloNikolaNikšićanin
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ana O.
Gost
Ana O.

Razgovor u čekaonici:
medicinska sestra: Neka uđe onaj pacijent što mu treba obraditi ranu.
čistačica: otišao je odavno kući , tarasla mu rana

THE END
Gost
THE END

Mozemo ih znaci naci na umrli.me
E zalosti od ovog sistema

Aloalo
Gost
Aloalo

I snimanje na magnetnoj isto toliko. Ko dozivi snimit ce.

Nikola
Gost
Nikola

Bravo za ministra zdravlja i citavu vladu na celu sa premijerom. Sve nam se raspada a stado seta zbog crkvi koja opet samo sebe gleda,misli na pare i manipulise

Staxe
Gost
Staxe

Da nije ovoliko čekanje zbog litija?

Mr. Bean
Gost
Mr. Bean

Kod privatnih očni ambulanti se sa uputom čeka i 2 mjeseca. Ako odete bez uputa doći će te na red za dan dva. Eto kako poštuju ugovor potpisan sa zdravstvom.

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Tačno MR. Bean u Codru čekao na pregled 6 mjes. Zvali da obnovim uput jer je postojeći istekao.

Bolesnik
Gost
Bolesnik

Prijatelju, prijatelju, čekamo na bilo koji preglad po 4-6 mjeseci. Ostavite se više halospjeva kako nam je zdravstvo dobro. Iz dana u dan pokazuje se samo i samo nesposobnost ministarstva.

Send this to a friend