Društvo

Plakati u Kotoru protiv projekcije filma Borisa Malagurskog

Foto: Ivana Komnenić

Na kinu „Boka“ u Kotoru večeras su postavljeni transparenti sa porukama: „Malagurski ne širi mržnju“, „Bujišiću ti si za sve odgovoran“, „Crna Gora nije podijeljenja zemlja“ i „Stop lažima i podjelama“.

U tom gradu za 24. jun najavljena je projekcija filma „Crna Gora, podijeljena zemlja“ autora Borisa Malagurskog.

Grupa građana Kotora zbog kako su naveli prikazivanja stramnog filma organizovaće protest na Pjaci od kina, ispred kina Boka sa početkom u 19 časova.

Protest je u zakonskom roku prijavljen Odjeljenju bezbjednosti Kotor, a direktoru Kulturnog centra ranije su uputili dopis sa zahtjevom da zbog mira u gradu se otkaže projekcija ovog filma.

“Imajući u vidu podijele u društvu, smatramo da bi prikazivanje navedenog filma moglo dovesti do ugrožavanja dosadašnjeg suživota u gradu pod zaštitom UNESCO-a. Prateći društvene mreže i bivajući u stalnom kontaktu sa dijelom građana koji navedeni film smatraju propagandnim pamfletom, imamo saznanja da postoji čvrsta odlučnost dijela građana da se projekcija ne dozvoli. U neformalnom razgovoru je obaviješteno i Odjeljenje bezbijednosti Kotor koje je najavilo procjenu bezbjednosne situacije u Kotoru”, navode u dopisu.

Smatraju da svaki čin koji se može sagledati kao provokacija u ovako podijeljenom društvu, može dovesti do sukoba i nereda.

“U saznanjima smo da Kulturni centar ‘Nikola Đurković’ nema ekonomsku računicu o ovom slučaju i da je emitovanje filma isključivo politička odluka. Dolazak autora na projekciju filma i njegovo obraćanje publici potvđuje da je u pitanju tribina, a ne samo projekcija. Ljubazno Vas molimo da razmislite o našim stavovima i da zbog mira u gradu odložite projekciju filma za neka bolja vremena. U slučaju da naša molba ne bude uslišena, da politikanstvo bude iznad pomirenja i da projekcija ipak bude održana, preuzimate svu odgovornost za buduće događaje i posljedice, jer postoji najava organizovanog protesta u vrijeme najavljenje projekcije”, zaključuje se u dopisu.

22

avatar
1000
17
5
0
 
22
LeposavicnijemojavladaDavorMileNON PEJPR
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mile
Gost
Mile

Kada pustis propagandu a komentari ti skoce usta.

Man
Gost
Man

Pa jel podeljena ili nije, sta?

Gordi
Gost
Gordi

Crna Gora je definitivno podjeljena.To će neminovno dovesti (prije ili kasnije) do teritorijalne podjele.
Możda autonomije,kantoni,konfederacija..itd
Tvrde stručnjaci koji se bave političkom teorijom I praksom, ovakva nefunkcionalnist je neodrživa I neminovno vodi u razrješenje tog tipa.

Milosh
Gost
Milosh

Ne mlati… Sve sto narodu treba je da politicari budu realni i da zemlja nastavi normalan zivot

Običan čovjek
Gost
Običan čovjek

Dobro film je po mom nekom sudu realan a zašto? Poznajem rođenu braću jedan se izjašnjava kao Srbin a drugi kao Crnogorac, ja za razliku od njih recimo osjećam se da imam oba identiteta utkana u meni.

Lebrecht Gaspar
Gost
Lebrecht Gaspar

Grupa koja je pisala ove plakate ili već šta su, morali su da konsultuju iole pismene istomišljenike ukoliko nisu hteli i one druge. Ovako, lepo su, možda i podsvesno, saopštili čitaocu da Malgurski svojim filmom ne širi mržnju, dakle suprotno onom što su hteli. Ili je možda u gramatici novosmišljenog jezika, da bi se razlikovao od srpsko-hrvatskog izbacili znake interpunkcije?… Više »

nijemojavlada
Gost
nijemojavlada

u pravu ste

Iskra
Gost
Iskra

Realno samo vi sirite mrznju…tako da valjalo bi svi da utihnete da normalan narod pocne da zivi…

Intel
Gost
Intel

Da nije ovih plakata i slično niko ne bi ni dolazio na te premijere. Ovako je najdraže zabranjeno voće.

J.j.j
Gost
J.j.j

Imajuci u vidu podjele i cg nije podjeljena zemlja cu citati iz istog teksta koji ste procitali iznad. Pa vi vidite. I ko to kaze da je film takav za kakvog ga predstavljaju? Neko ko ga je gledao? A meni ne da da ga gledam pa da ja to procjenim. Pa sad ce ga gledati i onaj kome na pamet… Više »

Titov pionir
Gost
Titov pionir

Grbaljski četnici oce da Kotor okupiraju

drzavnik
Gost
drzavnik

ne siri mtznju nego istinu

Davor
Gost
Davor

Nauci pisati.

vidrovan
Gost
vidrovan

braćo,Kotorani..dolazimo da damo podršku..

Leposavic
Gost
Leposavic

Ostanite doma.

Ertugrul Beg.
Gost
Ertugrul Beg.

Ja neznam zasto se pridaje toliko paznje nebitnim ljudima i stvarima.

Topp
Gost
Topp

Zaboravili su zarez.

Milan K
Gost
Milan K

Tako je braco Kotorani !!! Bravooo

BellaCiao
Gost
BellaCiao

Odlicno!

Nikola
Gost
Nikola

To treba reći Premijeru, čija je porodica bila u tzv. “Amfi teatru” i podržavala ushićeno!

Orli-Ban Kenobi
Gost
Orli-Ban Kenobi

Naslov filma odgovara situaciji u CG.

NON PEJPR
Gost
NON PEJPR

iz vučićeve kujne! e pa neće da može! včćpdr!

Send this to a friend