Društvo

Platforma za progon neistomišljenika: Lažnim kodeksom protiv profesije

RTCG
RTCG

Grupa zaposlenih u Javnom servisu uputila je Otvoreno pismo povodom predloženih izmjena i dopuna Etičkog kodeksa RTCG

Predložene izmjene i dopune Etičkog kodeksa RTCG predstavljaju pokušaj nelegalno izabranog direktora Javnog servisa Borisa Raonića i dijela Savjeta RTCG da ograniče slobodu misli i izražavanja zaposlenih u ovoj kući i stvore platformu za progon neistomišljenika. Istovremeno, nezakonito izabranom direktoru, Savjetu RTCG-a koji funkcioniše kao njegov lični i Pravnoj službi RTCG-a dodijeljuje se status “jednakijih od drugih”.

Pisko prenosimo u cjelosti:

Ohrabren visokom kooperativnošću nadležnih inspekcija, agencija i pravosudnih institucija, koji su odlučni da sudske procese protiv Borisa Raonića odugovlače sve dok se ne okonča njegov mandat, prelazeći preko svih nezakonitosti, administrativnih brljotina, nelegalnih ugovora i odluka, uz vrlo visok stepen razumijevanja za Raonićeve advokate koji na suđenja ne dolaze ili dolaze sa neupotrebljivim dokumentima, menadžment Javnog servisa je odlučio da dugotrajuće čistke nepodobnih u kući pokuša da utemelji i na obavezujućim aktima.

Slažemo se sa menadžmentom da je neophodno čuvati poziciju i društveni ugled RTCG-a. Smatramo da to treba uraditi sankcionisanjem onih koji brutalno gaze zakone birajući nezakonito, i to dva puta, generalnog direktora, onih koji zaključuju zakonski sporne ugovore, koji taje platne liste, koji miljenicima kreiraju poželjna radna mjesta, a nepodobne ćuškaju ili izbacuju sa posla.

Treba sankcionisati i one koji silom na sramotu u program Javnog sevisa, pod parolom da javnost ima pravo da zna, “guraju” problematične sadržaje koji nijesu predviđeni programsko – produkcionim planom, a druge važne prećutkuju,poput onog da je Evropska komisija zabrinuta zbog kriminalne istrage vezane za nelegalni izbor generalnog direktora. Tu vijest su objavili svi mediji, osim uredništva pod kontrolom Raonića.

Očigledno je da menadžment smatra da nije problem njegov nezakonit rad, nego svaka objava o tome. Stoga se zaposlenima želi nametnuti jedna vrsta omerte, čije kršenje će, ako je suditi po dosadašnjem načinu rukovođenja kućom, završiti izgonom nepodobnih iz kuće ili ponižavajućim radnim ponudama. U to nas uvjerava ne samo dosadašnja praksa, nego i duh vremena koji je oživio član Savjeta RTCG, Filip Lazović, rekavši da “pravo na slobodnu misao mora biti ograničeno da se ne bi stvorila anarhija’’. Da je živ, Berija bi mu pozavidio.

Pošto trenutni menadžment voli da se poziva na iskustva najboljih, pa je smjelo ustvrdio da baš isti takav kodeks ima i BBC, što je vrlo sporna tvrdnja, pozdravljamo ih , gospodina Lazovića posebno, Orvelovim riječima koje su, pored njegove biste na ulazu u najstariju evropsku medijsku kuću, uklesane na zidu: “Ako sloboda znači nešto uopšte, ona znači pravo da kažeš ljudima nešto što oni ne žele da čuju”. Dodajemo i one :” U svijetu gdje je sve obmana – pričati istinu je revolucionarni čin.’’

Mi ćemo nastaviti da govorimo.

Srđan Čović

Tanja Šuković

Snežana Rakonjac

Vesna Banović

Vesna Terić

Nataša Baranin

Časlav Vujotić

Jadranka Prelević

Mladen Vukčević

Slaven Knezović

Jelena Bobičić Čović

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
draganBaneboki
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
dragan
Gost
dragan

Svaka cast Gospodo. Respekt.

Bane
Gost
Bane

Ako vam se ne svidja vi napustite televiziju

boki
Gost
boki

Grupa zaposlenih. Kakva dps postava, prva ekipa.

Send this to a friend