Društvo

Pljevlja dobijaju park od 60 hektara i više od 45.000 sadnica

Elektroprivreda Crne Gore uveliko sprovodi projekat fazne rekultivacije na deponiji pepela i šljake na Maljevcu u Pljevljima, koji je vrijedan oko 20 miliona eura. Na jednom dijelu deponije radovi se privodi kraju, saopšteno je danas iz te kompanije.

Kako navode, investicioni plan EPCG, koji podrazumijeva I dio ulaganja sa više od 60 miliona eura do 2023. godine u sanaciju i modernizaciju dijela termoenergetskog kompleksa u Pljevljima, i pored trenutno složene epidemiološke situacije, realizuje se u skladu sa planiranom dinamikom.

Radovi se izvode kontinuirano uz puno poštovanje preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela o primjeni zaštitnih mjera od koronavirusa pa se ne očekuju značajnija pomjeranja zacrtanih rokova.

“Trenutno se intenzivno radi na rekultivaciji kasete II, dok se radovi na kaseti III privode kraju i trebalo bi da budu završeni do kraja ljeta ove godine. Završetkom kasete III, u čiju sanaciju i rekultivaciju je uloženo oko 2,7 miliona eura, stvoriće se uslovi za prestanak odlaganja na postojećoj kaseti I, nakon čega će se pristupiti njenom tzv. konzerviranju, odnosno presvlačenju zaštitnim slojem gline kako ne bi, usljed potencijalno jakih vjetrova, dolazilo do podizanja prašine i drugih negativnih uticaja na životnu sredinu”, naglasili su u EPCG.

Nikola Vukotić iz Direkcija za razvoj EPCG kaže da kada je riječ o rekultivaciji kasete II, taj dio projekta obuhvata tehničku i biološku rekultivaciju zemljišta, a ukoliko tokom predstojećih ljetnjih mjeseci epidemiološka situacija bude stabilna ti radovi trebalo bi da budu završeni u preriodu avgust/septembar ove godine.

“Trenutno se sprovodi tzv. tehnička rekultivacija i nanošenje gline i zemlje, dok biološka rekultivacija podrazumijeva sađenje raznih kultura trava i sadnica javora, crnog bora i ruja”, rekao je Vukotić.

Nakon zavšetka projekta i rekultivacije deponije Maljevac, Pljevlja će na raspolaganje dobiti uređeni park površine veće od 600 hiljada metara kvadratnih, sa više od 45 hiljada sadnica javora, crnog bora i ruje, po najsavremenijim standardima struke, a prvi dio parka biće završen na ljeto ove godine.

“Biće izgrađena i biciklistička i trim staza, postavljen parkovski mobilijar, klupe za odmor i dr, i sve ostalo što sadrže savremeno uređeni parkovi”, najavljuju iz EPCG.

Dio aktivnosti iz projekta sprovode se iz kredita Svjetske banke, a nakon završetka projekta ekološke rekonstrukcije termoelektrane stvoriće se uslovi za tzv. inertizaciju otpada i otpočinjanje aktivnosti u vezi sa konačnim zatvaranjem deponije.

6

avatar
1000
4
2
0
 
5
PetarPanODLIČAN POSAOBnjjRofZNije bitno ime
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
PetarPan
Gost
PetarPan

Termoelektrana Pljevljima i ne smeta nešto posebno,glavni zagađivač je rudnička jama i odlagalište jalovine iznad grada.A takođe dimnjaci na kućama u zimskom periodu.Pljevljaci imaju Milet-baštu i Vodice sasvim dovoljno lad bi imali čist vazduh.Dajte im toplanu za grijanje i sanaciju na Jagnjilu da ne udišu prašinu opasnu po život…

ODLIČAN POSAO
Gost
ODLIČAN POSAO

To je pravi primjer fer pleja prema prirodi. Iskoristimo i vratimo u prvobitno stanje.

RofZ
Gost
RofZ

Pljevljima treba cementara, CG treba cementara, i to vam je lagano jer je Šarić sve mašine nabavio, nije mi jasno zašto nekom ne odgovara da se jedan tako isplativ posao ostvari

Bnjj
Gost
Bnjj

A neko radno mjesto i fabrike oćete li otvoriti

Nije bitno ime
Gost
Nije bitno ime

Nemamo kad od litija.

Bnjj
Gost
Bnjj

Vama je uvijek drugi neko kriv,kao lošem đaku koga mrzi profesor.

Send this to a friend