Društvo

Počela ugradnja limitatora buke u Nikšiću

Foto: Onogošt

Ugradnja limitatora buke počela je danas u Nikšiću, shodno Pravilniku o buci, koji je stupio na snagu 1. maja, a propisalo ga je Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Za početak limitatori će se ugraditi u Njegoševoj ulici, u takozvanom Sutomoru, gdje je najveći broj prijava građana tim povodom.

Kako je kazao načelnik Komunalne policije u Nikšiću Novica Milović, danas su krenuli sa tri objekta, a u narednih desetak dana očekuje da završe sa čitavom Njegoševom ulicom.

“Službe Komunalne policije i inspekcije pokrenule su procedure i upravne postupke za ugradnju limitatora u najužem dijelu grada, gdje je i najveća buka. Svi ugostiteljski objekti i u užem i širem dijelu grada moraće ugraditi limitatore. Danas krećemo do tri ugostiteljska objekta zajedno sa službom Komunalne inspekcije i predstavnicima akreditovane firme koja će to uraditi, jer je fizički nemoguće ugraditi limitatore u više lokala dnevno u periodu kada je buka najmanja”, naveo je Milović, dodajući da Opština Nikšić prednjači od početka i u tom postupku.

Limitatori, kako je objasnio, neće u potpunosti da zaustave muziku kada se prekorači dozvoljena jačina, već će da je limitiraju na određeni nivo propisan zakonom.

“Time se štiti građanin, radnik u ugostiteljskom objektu i sredina. Vlasnici ugostiteljskih objekata imaju određene predrasude kada su u pitanju limitatori, jer smatraju da će biti smanjen zvuk, a navikli su na veću buku, glasnu muziku. Ugostiteljski objekat mora da ima adekvatnu izolaciju i ugrađen limitator, a vlasnici će vidjeti povoljnosti kada se procedura okonča”, dodao je Milović.

Stručni saradnik Instituta sigurnosti iz Podgorice Boško Perović istakao je da Zakon o turizmu i ugostiteljstvu nedvosmisleno ukazuje na obavezu svih ugostiteljskih objekata da se instalira limitator zvuka.

“Imamo i Pravilnik o zaštiti na radu u ugostiteljskim objektima, što znači da se štiti i građanin, odnosno i gost u barovima, restoranima, noćnim klubovima, a apostrof se stavlja i na zaposlene konobare, barmene, kuvare, koji ne smiju biti izloženi određenom nivou zvuka u toku svog radnog vremena. Za radno vrijeme od osam sati nivo maksimalnog dozvoljenog zvuka je 75 decibela, a za noćne klubove, s obzirom na to da je kraći period boravka, granična vrijednost je 90 decibela. Jačina zvuka u spoljašnjoj sredini je dozvoljena do 65 decibela”, kazao je on.

Perović je objasnio i kako funkcioniše limitator.

“Limitator je tehnički elektronski uređaj koji u slučaju prekoračenja nivoa zvuka na koji je baždaren, pusti za kratko vrijeme i nakon toga vraća na nivo zvuka na koji je baždaren, što znači da nema ukidanja muzike, ni prekida struje, što je povoljno za vlasnike ugostiteljskih objekata. Dosta ugostiteljskih objekta ima i živu svirku, pa vlasnici u tom slučaju moraju imati sisteme takvog kvaliteta koji će biti limitirani ili živi izvođači moraju limitirati svoj sistem”, zaključio je on.

U ugostiteljskim objektima koji ne budu imali ugrađene limitatore buku će redovno kontrolisati Komunalna policija, a kazne se kreću od 2.000 do 20.000 eura.

8

avatar
1000
8
0
0
 
8
Princ od KonikaMilentijeCG🤯KLMBruks
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Hoćete i na crkvu da stavite limitatore buke, u današnje vrijeme svako ima sat, pa to preglasno zvonjenje samo smeta i narodu i životinjama ??

Milentije
Gost
Milentije

Svaka čast načelniče, jedino se rad po pitanjima komunalnog reda vidi u Nikšiću.

CG🤯
Gost
CG🤯

A u podgoricki City kvart komunalci nece da dodju ni kad ih zovnete zbog buke. Pa se cude kasnije odakle gradjani nezadovoljni….

KLM
Gost
KLM

Znaci bez limitatora nista kad smo limitirani u glavu.

Bruks
Gost
Bruks

Samo ponovi nacelnice ovaj serife koliko ste kazni napisali …

Love Me now
Gost
Love Me now

Bravo!!!! “Nama” stoki treba svasta izmisliti da bi se doveli u red i malo civilizacije, nego da Vas pitam : imate li kakve limitatore da stanemo na kraj trkacima na motorima i divljih auspuha na kolima po PG a pogotovo Bul Sv Petra Cetinjskom ? Eto, da vas uljudno zamolim

bhrtuis
Gost
bhrtuis

ako ima boga ovo će i kod nas u Kotoru ugraditi !

Oklala
Gost
Oklala

Cujes ovoga serifa od niksica hahah aj malo setaj

Send this to a friend