Društvo

Pod hitno sanirati put od Sarajeva do Podgorice

ilustracija

Drumski put jedina je direktna veza koja spaja Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu. Da je potrebno poboljšati i saobraćajnu infrastrukturu između Sarajeva i Podgorice smatraju turistički poslenici iz Bosne i Hercegovine koji vjeruju da bi to uticalo i na porast broja turista s tog područja.

Putovanje automobilom od Sarajeva do Podgorice, iako nas dijeli svega 200 kilometara, traje najmanje četiri sata. Razlog je loš put, naročito od Foče do Šćepan polja, ali djelimično i nakon prelaska crnogorske granice prema Nikšiću.

Turistički poslenici iz Bosne i Hercegovine zbog te činjenice apeluju na nadležne državne organe da u interesu oba naroda unaprijede saobraćajnu infrastrukturu.

Muamer Luvtić iz sarajevske Tutrističke agencije Centroturs, smatra da bi nakon rekonstrukcije puta od Foče do granice sa Crnom Gorom, naša zemlja imala ogroman skok u broju dolazaka gostiju.

Crna Gora dijeli mišljenje stanovnika susjedne države da glavnu direktnu saobraćajnu vezu sa Bosnom i Hercegovinom treba modernizovati.

Velimir Šljivančanin iz Ambasade Crne Gore u BiH podsjeća da je naša zemlja “grantom Zapadno-balkanskog investiciong fonda dobila tri i po miliona eura za izradu projekta i studje izvodljivosti”.

“Trenutno se radi na tom projektu. Ja se nadam, prema mojim saznanjima, on će do kraja godine biti već i donesen. Takođe sa bosanskohercegovačke strane se rade određeni projekti da se sa njihove strane od Foče do Šćepan Polja napravi isto kvalitetna saobraćajnica, kako bi ta saobraćajnica između dva glavna grada bila bliža u odnosu na današnjih četiri sata koliko nam treba”, kazao je on-

Razmatra se i mogućnost realizacije regionalnog projekta željezničke pruge Nikšić – Trebinje – Čapljina, ali i aktiviranje avio-prevoza.

“Mi trenutno nemamo uspostavljenu direktnu liniju između Podgorice i Sarajeva, ali prema mojim saznanjima u toku su pregovori o uspostavljanju kružne avio linije između Skoplje-Podgorica iz Sarajeva koja bi na neki način doprinijela kvalitetnim povezivanjem između dva glavna grada”, rekao je on.

10 Komentara na "Pod hitno sanirati put od Sarajeva do Podgorice"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend