Društvo

Podgorica dobija ulicu Veselina Đuranovića

Veselin Đuranović (Foto: portal RTCG)

Bivši istaklnuti funkcioner Crne Gore i Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Veselin Đuranović dobiće ulicu u Podgorici.

Naime, odbornici Skupštine Podgorice treba na sjednici 25. jula da daju saglasnost na predlog da se ulica na području Detaljnog urbanističkog plana “Radoje Dakić” nazove po Đuranoviću.

U obrazloženju predloga navodi se da se time simbolično čuvaju uspomene na ličnosti od izuzetnog državnog i društvenog i humanističkog značaja.

Veselin Đuranović (1925–1997) bio je učesnik NOP-a, istaknuti društveno-politički radnik, visoki funkcioner Crne Gore i SFRJ.

Rođen je u Martinićima, opština Danilovgrad. Gimnaziju je završio u Podgorici, a učiteljsku školu na Cetinju. Uoči Drugog svjetskog rata uključio se u revolucionarni pokret, zbog čega je bio isključen iz učiteljske škole na dvije godine. Član Saveza komunističke omladine Jugoslavije postao je 1941. godine i aktivno je učestvovao u pripremi ustanka.

Poslije Trinaestojulskog ustanka, pa sve do povlačenja partizanskih jedinica u Bosnu, maja 1942. godine, radio je na oslobođenoj teritoriji u skojevskoj organizaciji i organizaciji Crnogorske narodne omladine. Početkom maja 1943. godine, zajedno sa grupom pristalica NOP-a, uhapšen je i interniran u logor na Zabjelu. Pušten je septembra 1943. godine, poslije kapitulacije Italije i rasformiranja logora.

“Ponovo se povezao sa partijskom organizacijom i postao sekretar skojevske organizacije u svom selu, a u oktobru iste godine i član Opštinskog komiteta SKOJ-a i predsjednik Opštinskog odbora antifašističke omladine. Učestvovao je na Prvom (novembra 1943. u Kolašinu) i Drugom kongresu Narodne omladine Crne Gore (decembra 1944. na Cetinju). U članstvo KPJ primljen je 1944. godine. Poslije oslobođenja Jugoslavije obavljao je razne partijske i političke dužnosti, najprije u Crnoj Gori, a potom u federaciji. Bio je član Pokrajinskog komiteta KPJ za Crnu Goru i predsjednik Centralnog komiteta Narodne omladine Crne Gore. Bio je i organizacioni sekretar Opštinskog i Sreskog komiteta KPJ za Danilovgrad i Titograd. Jedno vrijeme bio je generalni direktor Radio Titograda i lista Pobjeda”, navodi se u predlogu.

Dodaje se da je izabran je za predsjednika Socijalističkog saveza Crne Gore, a zatim je imenovan za predsjednika Izvršnog vijeća Skupštine Crne Gore (1963–1966). Iz SSRN je prešao u CK KP Crne Gore i izabran je za predsjednika. Od 1977. do 1982. godine bio je na dužnosti predsjednika Saveznog izvršnog vijeća SFRJ, a od maja 1982. do maja 1983. godine bio je predsjednik Predsjedništva SR Crne Gore i od 1984. do 1985. godine, bio je i predsjednik Predsjedništva SFRJ. Na VIII, X i XI Kongresu SKJ biran je u Centralni komitet SKJ.

“Pojavom antibirokratske revolucije podnio je ostavku na sve političke i državne dužnost”, zaključuje se u predlogu o kom će raspravljati odbornici na sjednici gradske skupštine.

44

avatar
1000
25
19
0
 
37
LjutaPetar PetrovicRibnicaPržulinKonik
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Ima li ulicu i Vidoje Zarkovic

Konik
Gost
Konik

1989 došli su divlji i poćerali pitome…

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Koja je ovo sprdnja, ovo nema niđe.

Sove
Gost
Sove

Milka Planinc je jednom prilikom izjavila da je najposteniji covjek Jugoslavije bio Veselin Djuranovic veliki
Skroman i pravi komunista
Lijepo ce biti da znam kako postoji ulica sa nauivom tog velikog covjeka i to bas na sjutradnji dan 13 jul

vukomita
Gost
vukomita

I VELJKU MILATOVICU TREBA DATI POCASTI BIO JE JE VELJI CRNOGORAC I ANTIFASISTA…

MP3
Gost
MP3

Taj Milatović velji Crnogorac je sa Šarom Brajovićem i Rakom Mugošom iz zasjede ubio Krsta Zrnova Popovića.

Ljuta
Gost
Ljuta

Pa zato im i treba dati ulicu…ubili kolaboristu talijanskog

Tomos
Gost
Tomos

Podrška, bravo…

mina
Gost
mina

Dobro su se sada sjetili,dje su bili do sada?Vazno je bilo dati naziv ulice po Bil Saidu iz Emirata,a na nasim zasluznim ljudima iz istorije Crne Gore.Veselin je bio skroman covjek,posten i svima je ostao u lijepom sjecanju.Samo se pitam da li je i pokojni general,veliki covjek i junak,Danilo Jaukovic ,zasluzio da se neka ulica nazove po njemu?

Goran
Gost
Goran

Ovo vam je pored Mila i Moše Pijade najznamenitija ličnost

Ribnica
Gost
Ribnica

Nama? A tebi? Šešelj, Arkan…?

Velimir136@gmai
Gost

Bravo za prijedlog!
To je veliki Crnogorac koji je zaslužio i mnogo više od toga!

SIKTER EFENDIJA
Gost
SIKTER EFENDIJA

Crnogorska posla… metlama ih zaili… ko kralja Nikolu, bačali kamemje u vodu kad je obrnuo s Plavnice kako se nikad ne bi vratio, sad im prave spomemike i daju imene ulicama… Dokaz da su so soli srpske. Eno visjoh u neki grad u Srb Karadjordjev spomenik do Milosa Obrenovica. Samo neka gledaju da ulica Vesova bude do neke od onih… Više »

Branko
Gost
Branko

To je gos.Veselin sto mu nisu htjeli (DPS)dati presednicki apartmant u vrijeme njegove kratkotrajne bolesti.Jos kako se sjecam koliko.je bilo tuzno da nema pravo na taj u to vrijeme dobar presednicki apartman u kojem.su mogli svi ostali iz DPS sa lakocom biti smesteni osim ljudi iz stare garniture vlasti . Laka mu crma zemlja .

OZNA sve DOZNA
Gost
OZNA sve DOZNA

Koje licemjerstvo: prvoborci AB revolucije su mu 1989. trazili smjenu, pa ga onda satanizovali na najgori moguci nacin i sad ga velicaju i hoce ulicu da mu daju.
Da se casnom Vesu dici iz groba mrsnuo bi ovu fukaru!

Dejo milijarder
Gost
Dejo milijarder

Đed mi je oženio veselinovu sestru jedinu. Stanu o sam mu mirno a on mi dao prsten komunisticki. Kako sam mu izrecitovao mirno.

Dejo 20god spuz
Gost
Dejo 20god spuz

Njegova jedina sestra od strica mene je baba. Dala mi je malo komunistickog od njega.

Partizani
Gost
Partizani

Veliki čovjek ,revolucionar ,političar ,častan CRNOGORAC ,

Ljuta
Gost
Ljuta

Crnogorac iz Danilovgrada..ne sprdaj se.. čovjek je bar bio pošten koji nije dinar ukrao a mogao je milione nista manje od ovih današnjih nesrećnika sto od povijesti vise ne znaju dje su…

Send this to a friend