Društvo

Podgoričanin među oblacima: Ovaj posao nije rezervisan samo za žene

Neke odluke ljudi u životu donose tek nakon razmatranja i dugotrajnog promišljanja, a neke spontano. Ovu spontanu donio je Podgoričanin Danilo Novaković kada je odlučio da postane stjuard u crnogorskoj nacionalnoj aviokompaniji. U kabinskom osoblju ima njih 62, a Danilo je jedan od 14 muškaraca.

Danilo Novaković

“Prijavljivanje za posao stjuarda nije bila moja ideja. Na konkurs za školovanje kabinskog osoblja prijavila me drugarica koja je poslala moj CV zajedno sa svojim. Prošao sam sva testiranja (psiho-testove, ljekarske preglede, testove o poznavanju jezika), a nakon toga i obuku. Iako u početku nije bila moja ideja da se bavim ovim poslom, uplovio sam u tu avanturu i svidjelo mi se”, započinje priču za CdM Danilo.

Kabinsko osoblje se sastoji od 48 stjuardesa i 14 stjuarda, čija je hijerarhija po pozicijama od mlađe, zatim starije stjuardese ili stjuarda, persera pa do instruktora.

“Moje radno mjesto je perser, odnosno šef kabinskog osoblja na određenom letu. Posao stjuarda prvenstveno podrazumijeva bezbjednost putnika. Zato smo se školovali i svake godine imamo dodatne obuke. Dužnost kabinskog osoblja je da odradi nekoliko faza pripreme, kako same posade, tako i kabine, aviona. Nakon ukrcaja putnika, naš glavni zadatak je bezbjednost putnika, pa nakon toga sve ostalo”, kaže nam Novaković.

Da bi dobro radio ovaj posao Danilo mora da ima debele živce i da psihički bude spreman da se nosi sa različitim pitanjima, zahtjevima i prohtjevima ponekad ne baš tako ljubaznih putnika.

“Posao stjuarda jeste neobičan i često primjećujem da ga i putnici tako doživljavaju. Par puta sam čuo njihove komentare: ‘Gdje su vam stjuardese’. Meni to zvuči simpatično, i uvjek se komunikacija završi na nekoj šali, jer i sam putnik poslije par trenutaka shvati da nije bio u pravu sa komentarom, jer posao kabinskog osoblja nije samo ‘rezervisan’ za žene. Često se dešava i da se putnici ne pozdrave pri ulasku u avion, što mi je u početku bilo čudno, ali kasnije sam se privikao. Pokušavamo razumjeti svakog putnika i trudimo se da mi budemo ti koji će ih dočekati s osmjehom, a njihovo je da li žele uzvratiti ili ne. Što se tiče neprijatnih situacija na letovima, uglavnom su se odnosile na zdravstvena stanja putnika, koja su ponekad bila veoma ozbiljna i kada je kabinsko osoblje pružalo prvu pomoć, kao i situacije sa pripitim putnicima koji znaju ponekad praviti probleme”, ističe Danilo.

Dakle, Montenegro Airlines, kao ni druge kompanije, nije pošteđen pijanih putnika na letovima.

“Ali smo obučeni i za postupanje u takvim situacijama  Upravo iz tih razloga postoje notifikacione karte gdje mogu pročitati kakve ih sankcije očekuju ukoliko i dalje remete  let. U krajnjem slučaju obavještavamo policiju koja ih može udaljiti sa leta i privesti”, ističe on.

Upravo iz tog razloga, putnici moraju naročito voditi računa da je jedno popijeno vino u vazduhu kao tri na zemlji.

“Negdje sam pročitao istraživanje koje kaže da je jedno popijeno vino u vazduhu kao tri na zemlji. Dakle, dragi putnici, budite oprezni u ispijanju alkohola u toku leta. Takođe, u toku leta treba piti više tečnosti, najbolje vode, jer je kabina pod pritiskom, te je organizam  sklon dehidrataciji. Još jedna zanimljiva informacija je možda ta da u našim avionima (kao i u većini kompanija) ne postoji 13. red”, otkriva nam Danilo.

S druge strane, ima i vanrednih situacija u kojima svi moraju da budu pribrani. Jedna od njih desila se prije sedam godina kada je na letu Montenegro Airlinesa za Rim sa aviona otpao točak o čemu su izvijestili svi mediji. Na tom letu bio je i Danilo.

“Odmah smo uradili brifing sa kapetanom i bili obaviješteni o događaju. Naravno, kapetan je obavijestio putnike i dao im tačne informacije. Postoje procedure koje se primjenjuju u tim situacijama, a odnose se na bezbjednost i sigurnost putnika koje smo mi sproveli. Putnici su sarađivali i na kraju se sve sve dobro završilo”, prisjeća se Novaković.

Danilo je student psihologije, a nerijetko se on i knjiga druže među oblacima.

“Apsolvent sam Fakulteta za poslovnu psihologiju. Slobodno vrijeme između letova koristim da prelistam literaturu i ponešto pribilježim. Ovaj posao je veoma dinamičan, dosta vremena provodim u avionu, pa se trudim biti produktivan, kako bih iskoristio svaki trenutak, i eto, uspijevam da završim fakultet u roku i sa dobrim prosjekom”, ponosno ističe on.

:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
mia
Gost

Vaspitan,kulturan,lijep,uredan….ponos svojoj porodici i kompaniji ….

16651650000000$
Gost

Kad se podgoricanin najede može bit što oce

Kapetan Kuka
Gost

Uspio u zivot kao konobar na 5 ‘iljada metara? 😀

Ceca
Gost

I prosao cijeli svijet i zavrsio i platio sam sebi fakultet

add
Gost
Cim vidim u startu “nije bila moja ideja, nije moja zelja, prijavila me baba, tetka, strina bla bla….i tako najedared sam uspio u zivotu” odmah znam da se radi o nekoj prevari. Zasto bi se neko bavio poslom koji ne voli, koji mu se ne svidja, za koji nije imao ideju? Zar se licna buducnost gradi bez ideja? Zar licne… Više »
Ceca
Gost

Nekad se najbolje stvari dogode bez planiranja i razmisljanja

add
Gost

Ti si zivi dokaz da nije tako.

Ceca
Gost

Hahahahha daaaaa nezrelice mala

putnik
Gost

najgora aviokompanija koja postoji

Komentator
Gost

Lep decko, lepo se nosi

Kermist
Gost

Peskir.

Mima
Gost

Znas sto JORGANCINO…takvi…mislim ..fuj…ne vole uspjesne i fine…

Joyeux anniver
Gost

Je li ovo neki gej lobi?

Ceca
Gost

Bravo!Predivan momak!

Mladen
Gost

Nije jer nijesu svi piloti straight

Mira
Gost

A ti to znas iz licnog iskustva?

Monarch Highlan
Gost

samo nemoj litit sa Montenegro Airlines…svaka srica.

Mira
Gost

Bravo! Vrlo lijepa prica

Zdravko
Gost

Miro,

Podelio bih sa tobom jedno moje iskustvo.Kad sam imao 7 godina krenuo sam u prvi razred.Uciteljica nam je citala pricu deda i repa.To je bila vrlo lepa prica!

Mira
Gost

Vidim da si ostao pri usmenoj knjizevnosti jer ti gramatika nije jaca strana

Zdravko
Gost

Miro,

Neznam gde si primetila gramaticke greske!

pozdrav,

Ceca
Gost

Hahaahahaha “neznam” eto prva!!!

plejof
Gost

I tako je sve pocelo!

wpDiscuz

Send this to a friend