Društvo

Podrška Telekoma za projekat namijenjen osobama sa oštećenim vidom

U okviru projekta „Asistivnim tehnologijama do veće samostalnosti lica sa invaliditetom“, NVO Ekvivalent sprovodi do kraja aprila obuke osoba sa oštećenjem vida, kako bi mogle da samostalno koriste pametne telefone. Riječ je o projektu odobrenom na konkursu za društveno odgovorne projekte „Za svako dobro“, koji se odvija uz finansijsku pomoć Crnogorskog Telekoma.

Kako su saopštolo iz Telekoma, projekat traje od kraja prošle godine sa ciljem da osposobi osobe sa oštećenjem vida da samostalno koriste informaciono-komunikacione mogućnosti pametnih telefona.

“U narednih mjesec i po dana, obuke se za sve učesnike sa teritorije glavnog grada organizuju u Podgorici (Omladinski Centar, Trg Nikole Kovačevića 13), svakog petka i subote. Obuke vodi osoba sa potpunim oštećenjem vida, da bi se prevazišle sve barijere sa kojim se suočavaju lica sa oštećenjem vida prilikom korišćenja pametnih telefona”, dodaju oni.

Za osobe sa oštećenjem vida, sa boravištem van Podgorice, organizovane su online obuke, kako bi edukacija bila dostupna u svim djelovima Crne Gore.

“Svi pametni telefoni imaju mogućnost govorne podrške koja osobama sa oštećenjem vida obezbjeđuje samostalno korišćenje aplikacija: facebook, viber, twitter, skype, e-mail, diktafon, excel, gmail, google, messenger i druge”, objašnjavaju iz Telekoma.

Osim toga, kako ističu, „pametni telefoni“ omogućavaju osobama sa oštećenjem vida prepoznavanje boja, novčanica, grafičkih objekata, e-banking plaćanje računa i samostalno kretanje uz podršku GPS navigacije.

Učešće u obukama za samostalno korišćenje pametnih telefona, uz podršku govornog programa, pruženo je svim zainteresovanim osobama sa oštećenjem vida koje su se prijavile na Javni poziv NVO Ekvivalenta.

Send this to a friend