Društvo

Položen kamen temeljac za stambenu zgradu za zaposlene u kulturi na Cetinju

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, ministar kulture Aleksandar Bogdanović, gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan i predsjednik Sindikata kulture Željko Kalezić položili su kamen temeljac za izgradnju stambene zgrade na Cetinju za potrebe zaposlenih u kulturi.

Kako je saopšteno iz Vlade, to je prva stambena zgrada za zaposlene u kulturi, vrijednost investicije je veća od 2,5 miliona eura, a dom će biti obezbijeđen za 65 porodica – 53 zaposlenih u sektoru kulture i 12 u Prijestonici.

“Raduje me ta činjenica, obradovaće se jedan broj zaposlenih i njihove porodice, ali ono što je važnije – danas smo dogovorili da tu politiku i dalje podržimo, da sa Sindikatom kulture potpišemo sporazume o podršci izgradnji stanova ne samo na Cetinju, nego u Podgorici i drugim mjestima. Vjerujem da ćemo taj sporazum i dogovor napraviti u narednim danima”, kazao je  Marković u izjavi za javnost nakon polaganja kamena temeljca i posjete Ministarstvu kulture.

Bogdanović je rekao da zajedničkim djelovanjem Vlade, Sindikata kulture i Prijestonice Cetinje danas otvaraju i novu stranicu u socijalnom poglavlju naše zemlje. Precizirao je da će stanovi biti za zaposlene u Narodnom muzeju, Centralnoj biblioteci, Centru za konzervaciju i arheologiju, Upravi za zaštitu kulturnih dobara, Zetskom domu, Biblioteci Njegoš.

Kašćelan je kazao da nije bilo dileme da li će Prijestonica podržati projekat kroz ustupanje parcele i naknadu za opremanje građevinskog zemljišta.

“Željeli smo da u gradu kulture ostanu oni koji stvaraju, čuvaju, oblikuju i žive kulturu”, poručio je.

On je dodao da ovaj, kao i drugi projekti koje opštinska i nacionalna vlast realizuju na Cetinju, ima snažnu razvojnu komponentu, čiji je cilj lokalna zajednica po mjeri građana, koja je otvorena, moderna, perspektivna i prosperitetna i najavio početak izgradnje zgrade za socijalno stanovanje, u kojoj će biti oko 30 stanova.

Zahvalnost premijeru za snažnu podršku kulturnoj sceni

Bogdanović je zahvalio Markoviću na snažnoj i kontinuiranoj podršci, ali i posebnom razumijevanju kada je riječ o kulturnoj sceni Crne Gore i unapređivanju naših kulturnih politika.

Konstatujući da je imao sadržajan i kvalitetan razgovor u Ministarstvu kulture, Marković je kazao da je razgovarano o pitanjima koja se tiču crnogorske kulture, preko crnogorske kulture učvršćivanja indetiteta, jačanja identiteta Crne Gore i ukupnog kulturnog sadržaja u Crnoj Gori.

“Razgovarali smo o postojećim politikama i kako te politike unaprijediti kako bi kultura kao državni izraz vrijednosti i tradicije došao u svaku opštinu i u svaku porodicu”, rekao je premijer i naglasio da je posebno obradovan novim projektima i novim politikama koje se u Ministarstvu kulture kreiraju radi ostvarivanja ovih ciljeva.

Kazao je i da je imao prilike da vidi prve i važne rezultate kada je u pitanju kreativna industrija i taj savremeni kulturni izraz koji ima i koji će imati snažnu ekonomsku dimenziju.

“Crna Gora je zemlja koja ima razvijenu kulturnu i ukupnu duhovnu baštinu”, rekao je predsjednik Vlade.

On je dodao da je fokus razgovora bio i na očuvanju naših posebnih vrijednosti koje su pod UNESCO zaštitom i kazao da je uvjeren da će to biti od koristi ne samo državi i lokalnim zajednicama, nego i svakom građaninu.

Marković je dodao da vjeruje i da će to u budućnosti i perspektivi doprinijeti značajnoj ekonomskoj i svakoj drugoj valorizaciji, a na taj način ukupnom razvoju zemlje i kvalitetu života svakog pojedinca.

12

avatar
1000
9
3
0
 
11
R - iPavleCogito ergo sumSssshhSimo Lutovac
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
R - i
Gost
R - i

I posle će stanovi u Tender oglase, ka’ i oni iz zgrade suda/tužilaštva. A neka vam blefianja.

Sssshh
Gost
Sssshh

Sminkanje pred izbore, sve po starom ustaljenom pravilu!

Simo Lutovac
Gost
Simo Lutovac

Dobice sigurno oni stanove ..

R - i
Gost
R - i

Tako su napravili i zgradu za sudsto-tužilaštvo. Pola i’ je na prodaju.

Mmoool
Gost
Mmoool

A ponor

Zoran
Gost
Zoran

Jedino za zaposlene u Arhiv Crne Gore, po pravilu nema ništa! Od kada je osnovan , 1951 godine, još niko nije dobio stan! Za svaku osudu!

Cogito ergo sum
Gost
Cogito ergo sum

Oni glasaju i bez stanova :))(

Pavle
Gost
Pavle

Kad imate direktore koji paze samo na sebe i fotelju!

Presmijesno
Gost
Presmijesno

Treba, zaista treba malo ulozit u Cetinje.. no ne znam okle toliko naroda za te stanove… ali dobro, valjace.
Samo Podgoricu malo pustite da dise i da sunca vidi

Skols
Gost
Skols

Kakve profesionalne fotke,majstorski

Anonimus
Gost
Anonimus

Sad će do sledećih izbora narod da se sapliće o taj kamen, pa pred sledeće izbore ide 1 red cigli

Globetrotter
Gost
Globetrotter

Hahaha… A đe je fabrika čokolade?

Send this to a friend