Društvo

Položen kamen temeljac za vrtić u Herceg Novom

Šehović i Sekulić

U Herceg Novom danas je i zvanično počela gradnja novog vrtića „Naša radost“ na Savini, vrijednog oko 2,4 miliona eura sa opremanjem, kapaciteta za 150 djece. Kamen temeljac za izgradnju vrtića položili su ministar prosvjete Damir Šehović i ministarka ekonomije Dragica Sekulić, a rok za završetak vrtića je 12 mjeseci.

“Novi vrtić, koji se gradi na mjestu starog vrtića „Naša radost“ na Savini, najznačajniji je projekat u oblasti obrazovanja u ovoj opštini, a gradi se kroz Program energetske efikasnosti u javnim zgradama sa Njemačkom razvojnom bankom, kojim koordinira Ministarstvo ekonomije, a najveći korisnik je Ministarstvo prosvjete i objekti obrazovanja”, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Šehović je rekao da je početku gradnje prethodila sanacija klizišta na Savini, a vrijednost samo tih radova iznosila oko 600.000 eura. Kako je objasnio, u novom vrtiću, predviđeno je devet prostorija sa toaletima za boravak djece, tri kancelarije za upravu vrtića, kuhinjski blok, tehničke i pomoćne prostorije, multifunkcionalni hol, odnosno sala za fizičke aktivnosti, toalet za djecu sa posebnim potrebama, dvorište i parking prostor za zaposlene.

Šehović i Sekulić

Kako je rekao, pored vrtića u Herceg Novom, trenutno se grade vrtići u Rožajama i Bloku VI u Podgorici. Narednih dana očekuje se početak gradnje vrtića u Pljevljima, dok će za vrtić u Ulcinju biti ubrzo pokrenuta procedura za izbor izvođača radova.

„Pored pomenutih vrtića, ako bismo sumirali učinjeno u ovom mandatu kada je riječ o infrastrukturi predškolskih ustanova, osim brojnih rekonstrukija, izgrađena su i stavljena u funkciju tri nova vrtića u Podgorici. Takođe, ugovorili smo višemilionske projekte izgradnje vrtića u Plavu, Beranama, Bijelom Polju, Baru, još četiri objekta u Podgorici, kompletnu rekonstrukciju i dogradnju vrtića u Kotoru, kao i još dva u Podgorici, gdje dobijamo nove objekte sa uvećanim kapacitetima za 100%. Svi ovi projekti zajedno vrijedni su blizu 35 miliona eura“, rekao je ministar i dodao da ove konkretne iskorake prati i trend povećanja procenta upisane djece u vrtićima, što je jedan od prioriteta Ministarstva, imajući u vidu značaj predškolskog obrazovanja.

Sekulić je saopštila da će ovaj objekat biti opremljen u skladu sa visokim zahtjevima za energetsku efikasnost. Ona se osvrnula na projekte koji se rade kroz Program energetske efikasnosti u javnim zgradama.

„Kroz prethodne dvije faze realizovali smo rekonstrukciju 33 objekta obrazovanja, u vrijednosti 27,5 miliona eura. Očekuje nas implementacija treće faze koja je planirana već od početka naredne godine“, poručila je ministarka.

Govoreći o važnijim projektima koji se tiču obrazovane infrastrukture u Herceg Novom, Šehović je istakao planiranu rekonstrukciju Srednje mješovite škole „Ivan Goran Kovačić“, kroz saradnju sa Evropskom investicionom bankom, za koju je u toku izrada projekta za adaptaciju, a vrijednst radova je oko 200.000 eura.

On je, takođe, najavio i radove na prilagođavanju OŠ „Dašo Pavičić“ osobama s invaliditetom, u šta će biti uloženo 120 000 eura, te podsjetio na nedavnu adaptaciju unutrašnjih prostorija OŠ „Ilija Kišić“ u Zelenici, gdje je ukupna vrijednost radova iznosila 60 000 eura.

Šehović je saopštio da se radi i na pripremi projektne dokumentacije za sanaciju klizišta OŠ “Milan Vuković”, te podsjetio da je u toku ovog mandata urađena adaptacija ove škole vrijedna oko 290.000 eura. Takođe, kako je rekao, u prethodnih par godina rekonstruisana je OŠ „Orijenski bataljon“ u Bijeloj, u koju je ukupno uloženo nešto više od 150.000 eura.

Šehović se osvrnuo i na planiranu gradnju nove škole u Igalu.

„Vlada već nekoliko godina izdvaja potrebna sredstva za izgradnju nove osnovne škole u Igalu. Računamo na to da ćemo u komunikaciji sa nadležnima u Opštini Herceg Novi doći do lokacije na kojoj će se pomenuta škola graditi, te se nadam da ćemo u narednih nekoliko godina svjedočiti završetku i tog kapitalno važnog projekta“, poručio je ministar.

5

avatar
1000
5
0
0
 
5
Narcis ZgubidanDperoNekate polakoteBarakaSavina
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

A đe su po četnici iz novoga grada?

Dpero
Gost
Dpero

Da se ne pravi i hotel sa 5 zvjezd. zajedno

Nekate polakote
Gost
Nekate polakote

Bas nesto cesto ovih dana se polazu kamen temeljci xD

Baraka
Gost
Baraka

Ima li ta opstina predsjednika, ili neke druge funkcionere, nemalo ih, da dodju i oni da pozdrave ovaj momenat. Da ugrabe da se slikaju sa nekim razlogom, a ne pored kokosinjaca i raznih smetlista novskih.

Savina
Gost
Savina

Nije loše, ali ipak više volim da pročitam vijest sa naslovom ,,Vrtić u Herceg-Novom ponovo počeo da radi”.

Send this to a friend