Društvo

Predstavljena prva turistička mapa puta starih maslina u Džidžarinu

Kancelarija za upravljanje projektima Opštine Bar predstavila je prvu turističku mapu puta starih maslina maslinjaka Džidžarin nadomak Starog Bara, namijenjenu turistima koji žele da obiđu i dožive do sad neposjećivane ljepote barskih maslinjaka. Ova mapa urađena je u okviru projekta prekogranične saradnje Cross Border Ol, finasiranog preko programa Interreg Italija-Albanija-Crna Gora.

“Posjetioci koji obilaze Stari grad Bar ni ne slute kakve se ljepote nalaze u njegovoj neposrednoj blizini – u maslinjaku. Osnovna ideja je bila da turistički valorizujemo maslinjak na način što ćemo ga predstaviti na mapi zajedno sa već valorizovanim kulturnim lokacijama i drugim atrakcijama u Baru, i posjetioce sa ovih lokacija usmjeriti i ka putu maslina”, kazala je šefica Kancelarije Ana Živanović.

Ona je izrazila uvjerenje da će ova mapa služiti posjetiocima Bara za bolje upoznavanje grada i njegovih prirodnih resursa, ali i turističkim agencijama kao dobra ideja za kreiranje novih izletničkih tura. Mapa puta starih maslina biće uspješan alat za dodatnu promociju Bara i valorizaciju puta maslina i agro-turizma.

Barska mapa puta starih maslina daje prikaz uže lokacije maslinjaka, Stari grad, ostatke kulturno-istorijskih dobara, kamene mostove i česme, izvorište Kajnak, Stari mlin i 23 stare masline, kao i širi prikaz centra Bara s vjerno ilustrovanim kulturnim lokacijama i atrakcijama gradskog jezgra. Stare masline će biti obilježene i na terenu informativnim tablama s podacima o stablima, njihovoj procijenjenoj starosti i geografskim koordinatama.

Na današnjem predstavljanju, mapa puta starih maslina je distribuirana subjektima turističke privrede i institucijama kulture – Turističkoj organizaciji Bara, Kulturnom centru, hotelijerima i turističkim agencijama, kako bi bila dalje distribuirana turistima tokom ove i naredne godine.

Zainteresovani turistički poslenici koji žele da obezbijede mape za svoje goste, moći će to da urade i nakon predstavljanja mape, u kontaktu sa Kancelarijom za upravljanje projektima Opštine Bar.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
D grahamov brojSandra Čeluga
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
D grahamov broj
Gost
D grahamov broj

Ja moram posjetiti.

Sandra Čeluga
Gost
Sandra Čeluga

Kako je lijeeeepaaa mapa!!!! Svaka čast, odlična ideja i bravo za realizaciju!

Send this to a friend