Društvo

Priča o Pušti me proć’-najužoj ulici u kotorskom Starom gradu

U sjeveroistočnom dijelu starog grada u Kotoru, među živopisnim đardinima i starovjekovnim zidinama krije se ulica koja čuva tajne starih Bokelja još od druge polovine 19. vijeka.

Sve ovo ne bi bilo interesantno da ova ulica nije široka svega 80 centimetara, a pošto se ovdje rijetko dva čovjeka mogu mimoići Kotorani su joj nadjenuli ime “Pušti me proć” ili “Pušti me pasat”.

Skrivena od vreve turista, krcatih trgova i posjećenih suvenirnica ova najuža ulica u starom kotorskom gradu je postala velika turistička atrakcija. Tabla sa natpisom “Pušti me proć” postavljena je nedavno, a tako je Kotorani nazivaju odvajkada.

Jedna od specifičnosti Starog grada u Kotoru jeste što njegove ulice nemaju zvanična imena. Uglavnom su to tradicionalni nazivi koje su im mještani dali kako bi se lakše snalazili u gradskom jezgru. Isti slučaj je bio i sa pjacama, odnosno trgovima. Tako u starom kotorskom gradu postoji niz (ne)zvaničnih ulica, a najpoznatija je Zanatska ulica, ulica Via ruvis, Duga, Mokra, Uska ulica, kao i ulica Pušti me proć.

Turistički vodič i rođena Kotoranka Dolores Fabijan kaže da je Pušti me proć’ posebno interesantna turistima. Nastala je sigurno prije više od sto godina, tačnije za vrijeme austro-ugarske monarhije.

Dolores Fabijan

“Ulica je, kao što možete vijeti, u jednom dijelu malo uža, a u drugom šira ali ne dovoljno da bi dvije osobe mogle da se zaobiđu. Tuda su često prolazile žene koje su nosile vodu i veš na pranje, pa je dolazilo do gužvi i tako je nastao naziv Pušti me proć”, pojašnjava ona.

Po pričama starih Bokelja, često je tu dolazilo do svađa kako između žena tako i između muškaraca.

“Sigurno da su pripadnici jačeg pola htjeli da budu važni, pa nijesu jedan drugome htjeli da daju prvenstvo prolaza, pa je ova ulica bila poznata i po tim čuvenim kotorskim svađama kad se najviše ćakula i kaštiga. Da ne govorimo o tome koliko su gužve bile uzrok svađi kod žena”, kaže Fabijan.

Pošto je Pušti me proć’ poprilično mračna i zatamnjena, bila je idealno mjesto za prve simpatije, ljubavne sastanke a bogami i rastanke.

“Brojne su se ovdje ljubavi rodile, što i nije strano s obzirom da je ovo takozvano škuro mjesto, prava škuribanda”, ističe ona.

Razlog zbog kojeg Kotorani nijesu davali imena ulicama jeste zato što se gradilo gdje se moglo nakon brojnih zemljotresa i požara.

“Jednostavno se gradilo gdje se stiglo i stvorena je prava mreža ulica, a pretpostavljam da Kotorani tada nijesu mogli previše razmišljali o nazivu ulica”, navodi Fabijan.

Ulica koja takođe ima nezvaničan naziv je i Zanatska ulica,koja je jedna od najstarijih ulica u Kotoru. Ona je oduvijek bila glavna ulica za poslovanje, glavna arterija grada za koja je obavljana sa zaleđem.

Zanatska ulica

Radionice u ulici koje su bile u isto vrijeme bile i radnje u kojima se prodavala roba, imale su prepoznatljiva vrata-izlog, takozvana “vrata na koljeno”, neku vrstu povezanih vrata i prozora, koja se i danas mogu vidjeti u prizemljima kotorskih kuća.

Preko izloga zanatlije su reklamirale svoju robu i ostvarivale komunikaciju sa ulicom, a često su na nadvratnicima ili dovratnicima od kamena klesali simbole svojih zanata.

Još jedna ulica koja ima (ne)zvanično ime je ulica koja vodi ka tvrđavi San Đovani. Zove se Via rupis ili Rampada. Služila je u vojne svrhe, budući da su se sva važna strateška mjesta nalazila na zidinama kotorskog grada.

Ulica Rampada

“Postojala je jedna rampa na vrhu skalinade koja vodi ka tvrđavi, pa je zbog toga nazvana Rampada”, pojašnjava Fabijan.

Kotorski stari grad ovih dana je prepun turista. Sve što je nekada činilo ovo utvrđenje polako se gubi. Na snagu stupa komercijala i želja za novcem.

“Kao što možete vidjeti Zanatsku ulicu su preplavili butici, radnje, suvenirnice… Sve polako gubi tu čar. Sve je više kafića, a njihovi suncobrani i mobilijar zauzimaju pola pjace. Brojni Kotorani su se odselili iz starog grada jer se ne može spavati od buke.  Ipak, na svu sreću još ima Bokelja koji baštine kulturu ovog grada, izvorni bokeljski govor i dobru “ćakulu””, kaže Fabijan.

Kada će ulice dobiti zvanične nazive?

S obzirom da tokom ljeta veliki broj turista dolazi u ovaj grad svjetske kulturne baštine nerijetko su zbunjeni jer zvanični nazivi ulica ne postoje.

Pošto je jako teško snaći se u lavirintu kotorskih pločnika, opštinski savjet je odlučio da najmanje 15 ulica u starom gradu dobije zvanične nazive. Među njima će biti i ulica Pušti me proć.

Ista ulica postoji u Splitu 

Ulica sa istim nazivom postoji i u Splitu i to kod Jupiterovog hrama. Ona je jedna od najužih ulica u svijetu, a široka je samo 57 centimetara.

Duga je oko deset metara, a Splićani u šali govore da njome može proći samo jedan čovjek i to zatvorenim kišobranom.

Aleksandra Saška Bošković

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rodjeni Kotoran
Gost
Rodjeni Kotoran

“Pušti me proć” je izmisljeni naziv nikad je niko tako nije zvao, “pusti me pasat” je puno vise vjerovatno. Zivjela nezavisna Boka Kotorska

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Poznavao sam zorana profesora. 👍

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Popločani dio ulice je širok 80cm, a ima i kanal od 30cm koji je plitak i koristi se za hodanje u slučaju potrebe. Simpatična priča ali nemopjte pretjerivat.

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Došlo mi je sad kad budem prima 50 000 godišnje da dođem u crnu goru. 👍💃😃

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Ona vojvoda što ima istetovirano kinesko slovo jeli se udala u srbiju. Surdulicu. 😆👍💃

Azra
Gost
Azra

S druge strane: Ne pušti, časti mi!

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Jeli se udala ona cura vojvodic u Čačak što ima istetovirano kinesko slovo. 👍😆💃💃💃💃💃💃💃

Rijecka nahija
Gost
Rijecka nahija

Vrh ,duhovito

Milka
Gost
Milka

U ovoj ulici pusti me proci, dok sam letovala, spopadao me je nonstop jedan mladi kuvar. Nosio je naocare i neku smesnu bradicu.

Brano
Gost
Brano

Ajde ti dogodine u Grčku. Lepše je, a nema kuvara po ulicama, svi su u kuhinjama.

Gagi
Gost
Gagi

Da te štef dovatio ne biti mogla prość!

Kotoranin
Gost
Kotoranin

da da,stefke ne pusta tako lako 😀

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Ima lijepa ona kuća stara u dobrotu možda je na prodaju. 👍

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Gabijan je labud na italijanski. 👍

Boka Kotorska
Gost
Boka Kotorska

Ovo je najljepsi grad iako se mladjim generacijama ne svidja ljepsi im je Porto Montenegro.

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Ima joj ćerka isto čelo i obrve ćerka joj ima oko 30 godina. 👍

Patrolne sape
Gost
Patrolne sape

Neprikosnoveni Kotor zivi vjecnoo

Bigio
Gost
Bigio

A dje je vječno vec je pola dobrote pretvoreno u budvu!

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Odje gore je česma tu sam vode pio. 👍😆

Catarino
Gost
Catarino

Ovo su dobro ispričane priče koje će se možda I ” primit”. Turistima ” pije vodu” ali .. ima u Kotoru još razboritih starosjedilac od 90 pa I 100 god..pitajte njih da li je ovo baš sve ovako!. IMA I DOKUMENTA u arhivi koji govore malo drugacije. ….ali nemamo mi vremena za to!

Bogdan
Gost
Bogdan

Prelijepu je pjesmu ovoj ulici posvetila kotorska pjesnikinja Dubravka Jovanović i to na starom kotorskom govoru.Predivna je ta pjesma imao sam.priliku da je procitam.u nekoj od njenih kljiga.

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Ja sam se u njenu ćerku zaljubio. 999 999 999 99 👍

stojcilovic
Gost
stojcilovic

vjerovatno je ženi ime Dolores, ali biće novinar nikad nije čuo za to ime…

Marija
Gost
Marija

hahaha upravo tako

Arhiv i citaj
Gost
Arhiv i citaj

Ma što ova izmišlja?pola nije tačno.u ovoj priči.Vodiči misle da mogu lupat bez podataka i fakata.

KotorCurious
Gost
KotorCurious

Lako je reći da pola nije tačno. Kad ste već tiko informisani, molim vas dajte podatke. 🙂

pjero
Gost
pjero

Ima u novoj crnoj gori ulca najvise u budvi da ni macka ne moze proc izmegju dvije zgrade

Send this to a friend