Društvo

Princ Nikola odlikovan Legijom časti

Crnogorski princ Nikola Petrović Njegoš odlikovan je danas u Parizu najvišim odlikovanjem Francuske –  Nacionalnim ordenom Legije časti.

Odlikovanje je princu Nikoli uručila direktorka za kontinentalnu Evropu Ministarstva vanjskih poslova Francuske Florans Manžen.

Kako je saopšteno iz Vlade, ceremoniji svečanog uručenja u Ministarstvu vanjskih poslova Francuske prisustvovao je, na poziv princa Nikole, potpredsjednik Vlade za politički sisitem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin.

 

Pažin je čestitao princu Nikoli na izuzetno znajačnom priznanju ističući da je to ujedno priznanje i za Crnu Goru.

“Sama simbolika naziva odlikovanja je važna jer čast je jedna vrijednost koja ne bi trebalo da bude samo istorijska nego je to vrijednost koja i danas treba da bude aktuelna i vrijednost koja treba da bude interaktivno tkivo koje povezuje sve narode u Crnoj Gori“, rekao je on i dodao je da je uvjeren da će u budućem periodu čast biti jedna od najvažnijih vrijednosti u Crnoj Gori kao što je kroz istoriju bila.

Manžen je rekla, uručujuči odlikovanje, da je princ Nikola pored bavljenja arhitekturom radio kontinuirano na jačanju francusko-crnogorskih veza, dajući tom odnosu, pored već postojeće istorijske veze, i savremenu dimenziju.

„Njegov doprinos se naročito ogleda u multiplikovanju kulturnih razmjena između dvije države, pogotovo osnivanjem Bijenala savremene umjetnosti na Cetinju”, kazala je Manžen.

Send this to a friend