Društvo

Princ Nikola odlikovan Legijom časti

Crnogorski princ Nikola Petrović Njegoš odlikovan je danas u Parizu najvišim odlikovanjem Francuske –  Nacionalnim ordenom Legije časti.

Odlikovanje je princu Nikoli uručila direktorka za kontinentalnu Evropu Ministarstva vanjskih poslova Francuske Florans Manžen.

Kako je saopšteno iz Vlade, ceremoniji svečanog uručenja u Ministarstvu vanjskih poslova Francuske prisustvovao je, na poziv princa Nikole, potpredsjednik Vlade za politički sisitem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin.

 

Pažin je čestitao princu Nikoli na izuzetno znajačnom priznanju ističući da je to ujedno priznanje i za Crnu Goru.

“Sama simbolika naziva odlikovanja je važna jer čast je jedna vrijednost koja ne bi trebalo da bude samo istorijska nego je to vrijednost koja i danas treba da bude aktuelna i vrijednost koja treba da bude interaktivno tkivo koje povezuje sve narode u Crnoj Gori“, rekao je on i dodao je da je uvjeren da će u budućem periodu čast biti jedna od najvažnijih vrijednosti u Crnoj Gori kao što je kroz istoriju bila.

Manžen je rekla, uručujuči odlikovanje, da je princ Nikola pored bavljenja arhitekturom radio kontinuirano na jačanju francusko-crnogorskih veza, dajući tom odnosu, pored već postojeće istorijske veze, i savremenu dimenziju.

„Njegov doprinos se naročito ogleda u multiplikovanju kulturnih razmjena između dvije države, pogotovo osnivanjem Bijenala savremene umjetnosti na Cetinju”, kazala je Manžen.

:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Betoven
Gost

Nakon NATO rijesiti pitanje crkve i proglasiti kraljevinu, a princa za kralja. Crna Gora parlamentarna monarhija.

Budimo realni
Gost

Kao prvo cestitke Nikoli na dobijenom ordenu! Ostaje nejasno zasto nijeste objavili njegov govor jer sam siguran da se zahvalio na nagradi. A ovog Pazina ste mogli i preskocit ili samo pomenut. Ovako vise prostora je dato njemu nego Nikoli koji je orden dobio.

Frki
Gost

Slažem se.

Martin
Gost

Postovani Princ??

Rajko
Gost

Zbog ?

misko
Gost

iskrene cestitke

wpDiscuz

Send this to a friend