Društvo

Princ Nikola Petrović: Sto godina egzila je dovoljno

Vijek nakon samoproklamovane Podgoričke skupštine, koja je odlučila da protjera moju porodicu, ali i da izbriše Crnu Goru sa karte, povratak mog oca i njegova tri strica za mene predstavlja vrlo jak simbolički događaj. Događaj koji će još jednom u očima svijeta baciti svijetlo na Crnu Goru i njenu herojsku istoriju rekao je u intervjuu za Pobjedu princ Nikola Petrović Njegoš

“Od nezaboravnih dana oktobra 1989. godine, tokom kojih se moja sudbina definitivno vezala za našu lijepu Crnu Goru, imao sam izuzetnu priliku da iz godine u godinu doprinosim obnavljanju ove veze koja je nepravedno prekinuta prije sto godina. Za moju porodicu, kao i za brojne građane Crne Gore, ovo znači da je sto godina egzila dovoljno, da je dosta sa stogodišnjim bratoubilačkim ratom i da je krajnje vrijeme da se okrenemo budućnosti budućnosti koja pripada našoj djeci”,  poručio je u intervjuu za Pobjedu princ Nikola Petrović Njegoš.

Prema njegovim riječima, istorijske veze sa Srbijom vrijede više od apsurdne igre političke dominacije podstaknute geopolitičkim uticajima.

“Pored ovih političkih i strateških aspekata koje Podgorička skupština predstavlja, šta se može razumjeti: promjena vlasti, stvaranje nove nadnacionalne države… Ali ostaje potpuno neprihvatljivo da nekoliko ljudi koji su se sastali u dobro čuvanom obruču mogu da odluče o eliminisanju jedne države sve do brisanja njenog imena. Oduvijek sam bio šokiran da jedina država koja je ostala nezavisna tokom pet vjekova okupacije otomanskog i austrougarskog carstva nije svojim imenom ušla u prvu Jugoslaviju, Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Pet vjekova herojske istorije malog naroda sa ciljem odbrane njene slobode su bačeni u zapećak istorije”, rekao je princ.

On se nada da će sunarodnici razumjeti da je pored kratkoročnih političkih i ekonomskih izazova istinska borba danas u svijetu ekološka, jer, kako doaje,  od toga zavisi budućnost naše djece, ali i budućnost čovječanstva.

“Crna Gora može odigrati svoju ulogu u toj borbi i u tome pronaći svoje jedinstvo, svoje vrijednosti i svoj ponos”, naglasio je on.

Osvrnuo se i na prijem kod premijera Duška Markovića povodom prenosa posmrtnih ostataka dinastije Petrović, koji je, kako dodaje, organizovan na njegov zahtjev. Prema riječima princa, na sastanku je pokazano razumijevanje za ovo pitanje, a odluka Vlade svjedoči poštovanju koje se ukazuje porodici Petrović i istoriji Crne Gore.

“Za mene ovo mnogo znači. Prvi događaj u procesu obnavljanja ove veze je povratak kralja Nikole. Ovaj je događaj imao značajnu ulogu i uvjeren sam da je doprinio očuvanju građanskog mira u Crnoj Gori i buđenju nacionalnog osjećanja nakon raspada Jugoslavije. Trideset godina nakon ovog prvog događaja i vijek nakon samoproklamovane Podgoričke skupštine, koja je odlučila da protjera moju porodicu, ali i da izbriše Crnu Goru sa karte, povratak mog oca i njegova tri strica za mene predstavlja vrlo jak simbolički događaj. Događaj koji će još jednom u očima svijeta baciti svijetlo na Crnu Goru i njenu herojsku istoriju”, istakao je princ.

Kako je naglasio, želi da provodi više vremena u Crnoj Gori i da smanji profesionalne obaveze u Parizu.

“Sve ove godine tokom kojih sam bio posvećen Crnoj Gori, od 1989, osjećam da sam razapet između mog posla, života u Parizu i aktivnosti u Crnoj Gori: Cetinjski bijenale, različite mirovne akcije i akcije za ljudska prava tokom rata, angažman za nezavisnost nakon raspada Jugoslavije i od Zakona o statusu potomaka iz 2001, akcije Fondacije Petrović Njegoš. Zaista imam namjeru da smanjim profesionalne aktivnosti u Parizu i da provodim više vremena u Crnoj Gori, kako bih konkretizovao više projekata kako u Fondaciji, tako i na ličnom planu, da bih svojoj djeci, iza sebe, mogao da ostavim mogućnost da budu i dalje prisutni i korisni Crnoj Gori”, kazao je princ Nikola Petrović.

Kada je u pitanju njihovaa imovina u Crnoj Gori, imaju samo stan pored Delta sitija koji su, kako dodaje, dobili u skladu sa Zakonom iz 2011.

“Istim zakonom je planirana i gradnja porodične rezidencije na Cetinju. Projekat još nije realizovan i jedna je od tema o kojoj se govorilo sa predsjednikom Vlade. Pitanje restitucije porodične imovine konfiskovane od strane samoproklamovane Podgoričke skupštine nije nikada ni bilo predviđeno, niti spomenuto Zakonom iz 2011. Kada je u pitanju porodična rezidencija, parcela od 5.000 metara kvadratnih nama je prenešena u svojinu 2015. godine, četiri godine nakon usvajanja Zakona. Ali je kuća i dalje u planu. O tome smo razgovarali sa predsjednikom Vlade i uvjerio me je da će preduzeti sve da se ubrza postupak gradnje”, objasnio je on.

 

 

274 Komentara na "Princ Nikola Petrović: Sto godina egzila je dovoljno"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend