Društvo Građani se žale

Problemi sa ličnim podacima – od kopiranja dokumenata do nezakonitog snimanja

Najveći broj prigovora crnogorskih građana, kada je riječ o nepoštovanju prava na zaštitu ličnih podataka, odnosi se na nezakonitu obradu jedinstvenog matičnog broja, kopiranje i zadržavanje lične karte, te nezakonito postavljanje video nadzora, kazali su CdM-u iz Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama.

Ko ima pravo da od građana traži dokumenta?

Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti propisano je da se lični podaci mogu obrađivati ukoliko za to postoji osnov u zakonu ili uz prethodno dobijenu saglasnost osobe čiji se podaci obrađuju, pojašnjavaju u Agenciji, odgovarajući na pitanje CdM-a ko ima pravo da zatraži građanima Crne Gore lična dokumenta, koje lične podatke institucije i kompanije mogu da koriste i na koji način.

“S tim u vezi, ličnu kartu ili bilo koji lični dokument ima pravo da traži samo onaj ko je na to ovlašćen zakonom, kao i ukoliko lice, nakon što je informisano o namjeni obrade, izrazi pristanak da se njegovi lični podaci obrađuju. Svaka državna ili privredna organizacija ili institucija koja je u zakonskoj obavezi da utvrdi identitet lica prije nego što izvrši svoju uslugu (bilo da je u pitanju bolnica, elektrodistribucija, banka, policija, sud, hotel, mobilni operator itd) ima pravo da traži na uvid lična dokumenta. Primjera radi, ukoliko lice svjedoči na suđenju ili daje izjavu, dužno je da pokaže lična dokumenta”, navode u Agenciji.

Kako ističu, prilikom čekiranja u hotel gost je dužan da ličnu kartu ili pasoš da na uvid, kako bi bio evidentiran, ali nikako nije dužan da ostavi svoja lična dokumenta.

“Kada policija u saobraćaju ili nekom drugom mjestu traži lična dokumenta – lice je dužno da ista da na uvid. Kad su u pitanju banke, prilikom sprovođenja mjera utvrđivanja i provjere identiteta klijenta, imajući u vidu da su iste obveznici Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma, dužne su prilikom uspostavljanja poslovnog odnosa i stalnog praćenja poslovnog odnosa, preduzeti mjere identifikacije klijenta prikupljanjem kopija ličnih dokumenata, npr. lične karte, pasoša, vozačke dozvole ili drugog dokumenta koji sadrži fotografiju lica čiji identitet obveznik utvrđuje ili provjerava. Ista se mogu upotrijebiti jedino u svrhu sprovođenja ovog Zakona, ne i za drugu svrhu”, naglasili su u Agenciji.

U iščekivanju novog zakona 

Iz Skupštine Crne Gore ranije su najavili da bi u poslednjem kvartalu ove godine trebalo da bude usvojen novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, koji će biti usaglašen sa Opštom uredbom o zaštiti ličnih podataka GDPR.

U Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama objašnjavaju šta će to donijeti građanima, ističući da ne znaju kada će zakon biti usvojen i stupiti na snagu.

“Uredba predviđa niz mjera kojima se obezbjeđuju veća prava građanima i jaču kaznenu politiku. Kada je u pitanju zaštita ličnih podataka, pored postojećih prava, uredba donosi i nekoliko novih prava građanima. Kompanije koje obrađuju lične podatke, kao i do sada, biće dužne da lica čiji se podaci obrađuju obavijeste o obradi podataka, da im omoguće uvid u podatke (pravo na uvid odnosno pravo na pristup podacima), dostave kopiju ili izmijene netačne podatke. Jedna od novina jeste pravo na zaborav (right to be forgotten) odnosno pravo na brisanje podataka, kao i pravo na prenos podataka koje omogućava licu čiji se podaci obrađuju da zahtijeva da se ti podaci prenesu (proslijede) sa jednog rukovaoca drugom rukovaocu”, preciziraju u AZLP-u.

AZLP

Službenik za zaštitu ličnih podataka u svakoj instituciji ili kompaniji

Jedna od novina koja nas očekuje jeste i imenovanje službenika za zaštitu ličnih podataka (DPO).

“To podrazumijeva da svaka državna institucija, organ vlasti ili privatna kompanija koja obrađuje, čuva ili koristi lične podatke građana (rukovalac ličnih podataka), u zavisnosti od broja zaposlenih lica koji će precizirati zakonodavac novim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, imaće obavezu da imenuje osobu koja će se baviti njihovom zaštitom i biće kontakt tačka između Agencije i samog rukovaoca. Za službenika može biti imenovano neko lice iz same organizacije, a može biti i neki spoljni saradnik koji je angažovan ugovorom, koje mora posjedovati određene stručne kvalifikacije koje će biti propisane Zakonom”, dodaju u Agenciji.

Primjena će biti izazov

Ocjenjuju da će primjena novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti predstavljati izazov za brojne organe vlasti, državne institucije kao i privatne kompanije koje obrađuju, čuvaju ili koriste lične podatke građana, jer se u potpunosti mijenja način poslovanja svih organizacija koje se bave prikupljanjem i obradom podataka o ličnosti.

“Kada je u pitanju spremnost crnogorskih institucija za primjenu nove regulative, za sada se primjećuje veliko interesovanje privrednika i predstavnika institucija za učestvovanje na seminarima i raznim aktivnostima koji se organizuju sa ciljem upoznavanja sa Opštom uredbom o zaštiti ličnih podataka. U tom pravcu će i Agencija u saradnji sa Upravom za kadrove sprovesti niz obuka za sve zainetersovane koja će biti od posebnog značaja za edukaciju budućih službenika za zaštitu ličnih podataka-DPO”, poručuju iz Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama.

Građani se žale i Ombudsmanu

CdM je pitao i instituciju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore koliko često im se građani obraćaju kako bi se provjerilo postupanje određenih organa u odnosu na prikupljanje podataka o njima i da li je, eventualno, bilo slučajeva da utvrde kršenje tog prava.

“Imamo zaista mali broj obraćanja građana tim povodom. Rijetko se dešava, a kada nam stignu pritužbe – mi dajemo nadležnost Agenciji za za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama i oni se dalje bave tim”, naveli su u toj instituciji.

Ž.Novović

25

avatar
1000
6
19
0
 
9
HahahahMiroslavRasoMDFYes we are
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
adoeda2010@gmai
Gost

Ja da se pitam čitavu CG bi pokrijo kamerom . Prvo šta god da se desi kamera zabeljezi sve bilo to da je pokušaj ubistva ili kidnapovanjs ili krsdja dece ili neko dijete se izgubilo Itd kamera može dosta pomoći oko tih problema

🐕🐕🐕🐕
Gost
🐕🐕🐕🐕

Camera 📸 360°+Bluetooth +🛰️+🚔 =POKRIVENO SVE!!!! 🤭 AND BOG CUVA CRNOGORSKU 🚔🚔🚔🚔

Pisar
Gost
Pisar

Prvo tebe da Bog sačuva.

🐕🐕🐕🐕
Gost
🐕🐕🐕🐕

VI TO MENI PRETITE

Pisar
Gost
Pisar

Ovo je cist napad na Srbe u Srpskoj Sparti Srbi ovo nece dozvoliti Srbija i Srbin nece dozvoliti da nas snimate neka Zivi Srbija

Mufon
Gost
Mufon

Ne postoji “srpska Sparta”, to je ixmisljotina SANU i obicna lazavina i prekrajanje naslova knjige Evgenija Markova “Slovenska Sparta”, odnosno, putopisa o CG.

Jadranka
Gost
Jadranka

Jeste viiiiiiii bolesni zasto prijetnja covjek zbog komentara o nasoj bezbednosti pa vi ste srbi mnogo bolesni

Miroslav
Gost
Miroslav

Nesmete vredjati na nacionalnoj osnovi
Kako vi znate da je neko bolestan

Sandzaknotserbi
Gost
Sandzaknotserbi

Novi Pazar podrzava taj predlog to je za sve nas dobro a gopodinu koji prijeti zbog komentara koji se njemu ne svidjaju DODJI U Pazar da prijetis

Williams
Gost
Williams

Sto se ti osjećaš prozvanim?N.Pazar je u Srbiji

Sandzaknotserbi
Gost
Sandzaknotserbi

Prije smo Kosovo Crnogorci prema tome nikad Srbija

Sandzaknotserbi
Gost
Sandzaknotserbi

Sandzak je iritirajuci naziv zbog spc 🤭

Yes we are
Gost
Yes we are

Pazar je za Crnu Goru

MDF
Gost
MDF

Kada su se SRELI na olimpiskim igrama!!!!
DVA NAJVECA junaka toga vremena!!!!
NI Bogovi sa olimpa NISU znali kakav ce ishod biti!!!!
U pitanju su sami bogovi!!!!
Titani zemlje!!!!
O kome se radi!!!!
Zelite da znate!!!!
HERKULES i KRALJEVIC MARKO!!!!
Sama pomisao dva Titana ledi KRV u zilama!!!!
KADA SU pitali BOGA ko je veci na zemlji!!!!
Bog je odgovori!!!!
Srbi!!!! 🤭

Pa sta?
Gost
Pa sta?

VI ste srbi ili mnogo bolesni ili mnogo glupi pa sta ako crnogorska policija uvede taj sistem

Hahahah
Gost
Hahahah

Hahahaha

🐕🐕🐕🐕
Gost
🐕🐕🐕🐕

AV AV AV AV🐕🐕🐕🐕

🔥🔥🔥🔥
Gost
🔥🔥🔥🔥

😈😈😈😈 Pocni da TRCIS!!!!

WOLF
Gost
WOLF

STASI!!!!

Slavko
Gost
Slavko

Jos malo necete moci sa djevojkom u borove poci a da vas ne snimaju, pa vidjite dje ovo ide.

Šćepan majušni
Gost
Šćepan majušni

crna gora je jedina zemlja đe se još šapuće

WOLF
Gost
WOLF

NAJBOLJE da sve Unistimo Zar ne vi pojedini

🇭🇷🇲🇪
Gost
🇭🇷🇲🇪

Ćuj srbine ono u Podgoricu nema veze sa civiliziranim svijetom tako ste i u Hrvatskoj demostracije pa kasnije 😭 Ja poštivam drzavu Crnu Goru

Njegos
Gost
Njegos

POLICIJA TREBA ONDA DA SE PRIKACI NA SVAKU PRIVATNU KAMERU!!!! POLICIJA TREBA I SAMA DA POSTAVI KAMERE!!!! POLICIJA CRNE GORE TREBA DA ZATRAZI OD KOLEGA IZ IZRAELA ILI KINE SISTEM KOJI BI POKRIO SVAKU ULICU KAD JE GRAD UPITANJU KAO I NA PUTEVIMA!!!! POLICIJA CRNE GORE MOZE DA PITA “IT TEAM” DA LI MOGU KAMERE OD 360° DA SE PRIKLJUCE… Više »

Raso
Gost
Raso

Agencija za zastitu licnih podataka haha da mi je znati sta je njima posao, izmisljeno radno mjesto

Send this to a friend