Društvo

Projekat COVID-19 Slučaj Crne Gore dokaz da država pokazuje razboritost

Projekat „COVID-19 Slučaj Crne Gore“ će sa stručnog i naučnog aspekta obraditi izuzetno složen i veliki problem sa kojim se suočava Crna Gora i biće dokaz da i u vrlo komplikovanim situacijama, crnogorska država i njene institucije pokazuju razboritost u pristupu problemu.

To su danas, sa sastanka, poručili ministar zdravlja, Kenan Hrapović i predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU), Dragan Vukčević, najavljujući naučni projekat koji će sprovoditi u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Crne Gore i Kliničkim centrom.

Hrapović je kazao da je CANU dala iskrenu podršku i zahvalnost svemu što Vlada, resorno ministarstvo i cjelokupni zdravstveni sistem rade u borbi protiv koronavirusa.

“Danas smo sa predstavnicima CANU-a dogovorili da pokrenemo projekat „Covid-19 Slučaj Crne Gore“. Projekat pokrećemo na osnovu Sporazuma koji imaju CANU i Ministarstvo zdravlja. Članovi projekta, osim CANU-a i Ministarstva zdravlja, su Institut za javno zdravlje i Klinički centar Crne Gore“, rekao je Hrapović.

U pitanju je, kako je pojasnio, inicijativa koja može dati značajan doprinos u saznanjima uzroka, mjera i posljedica koje pandemija koronavirusa može imati na crnogorsko stanovništvo.

“Rezultati ovog projekta će biti, naravno, poznati javnosti, a stručna, medicinska javnost će imati priliku da na osnovu tih pokazatelja i podataka nastavi sa radom i istraživanjima u ovoj oblasti. Ovo je ključni korak, kako će zdravstveni saradnici i stručnjaci imati priliku da, u narednom periodu, razvijaju istraživanja iz ove oblasti, a smatram da je ovo značajan doprinos i svjetskoj zdravstvenoj mreži, u borbi protiv pandemije koja, nažalost, svakim danom odnosi sve više života“, kazao je Hrapović.

Vukčević je rekao da je, povodom situacije koja je zadesila Crnu Goru u borbi sa virusom korona, CANU organizovala naučni projekat koji će sa stručnog i naučnog aspekta obraditi izuzetno složen, veliki problem sa kojim se suočava Crna Gora.

“Drago mi je da smo naišli na podršku institucija, kojima smo uputili poziv i zahvalan sam ministru zdravlja i direktorima Kliničkog centra i Instituta za javno zdravlje, kao i profesoru Lazoviću koji je na čelu jednog od najznačajnijih organa, koji se u ovom trenutku suočavaju sa prilično velikim problemom“, rekao je Vukčević.

On je kazao da se nada da će projekat biti dokaz da i u vrlo teškim i komplikovanim situacijama, crnogorska država i njene institucije pokazuju razboritost u pristupu problemu.

“Dio te razboritosti je, ako struci i nauci, date odlučujuću ulogu u sprovđenju mjera. Ja mislim da je to do sada bio slučaj. Nije u pitanju potcjenjivanje politike, nego je to, po mom mišljenju, vrlo razuman odnos politike prema struci. Sve je ovo došlo i sve će proći, ali je dobro da jednoga dana imamo zapis u obliku monografije ili knjige, koju ćemo uputiti svjetskoj javnosti i koja će, zapravo, biti mali skroman doprinos crnogorske nauke, prije svega medicinske nauke i jedan značajan prilog istoriji medicine u Crnoj Gori“, rekao je Vukčević.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Peruta
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Peruta
Gost
Peruta

Otkad je Sveto s parama kliznuo za Beograd, u ovoj vlasti nema čovjeka koji može da informaciju malo obradi i pripremi da je građanin može progutati. Ovo je ovdje čisti amaterizam. Kažu, nauka će se baviti medicinskim dostignućima Hrapovića i Simovića.

Send this to a friend