Društvo Organizovan uspon Hamdovom stazom

Prokletije sve više privlače brojne planinare

Prokletijski vrhovi iz godine u godinu privlače sve veći broj planinara i ljubitelja prirode,a  tako je bilo i u subotu, 27. jula kada je organizovan osmi tradicionalni planinarski uspon Hamdovom stazom.

Jedna od najposjećenijih staza na Prokletijama, Hamdova staza, dužine oko 12 kilometara je tradicionalni planinarski pohod međunarodnog karaktera koji se organizuje posljednjeg vikenda u julu.

Uspon na tri vrha: Popadija 2.057, Talijanka 2.056 i Volušnica na 1.876 metara nadmorske visine, smatra se da nije tehnički zahtijevan, jer su vrhovi pristupačni i planinarima sa slabijom kondicijom.

Sa vrha Popadija se pruža veličanstven pogled na obližnje Karanfile, a onda dalje na masiv Prokletija sa svim najvišim vrhovima. Od Popadije do Volušnice ima oko 1.800 metara hoda grebenom koje je moguće preći za oko sat vremena.

Druženje učesnika skupa započelo je u petak poslijepodne, kod planinarskog doma Karanfil u Grebajama uz tradicionalno nalaganje logorske vatre, da bi se nastavilo sutradan usponom na tri prokletijska vrha.

Uspon „Hamdovom stazom“ se organizuje od 2012. godine pod motom „Druženjem protiv zaborava“, u znak sjećanja na Hamdiju Hamda Čekića, koji je bio istaknuti član Planinarskog kluba „Karanfili“ iz Gusinja.

Reljef Prokletija je razuđen i fascinira visovima, klisurama, strmim padinama, riječnim dolinama alpskog tipa i brojnim vrhovima preko 2.000 metara nadmorske visine. Na prostoru Prokletija brojne su prirodne šumske zajednice lišćara i četinara,

Park krase vodotoci, izvori pitke i mineralne vode, rječice i lednička jezera među kojima se ljepotom izdvaja Hridsko jezero.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mislioc
Gost
Mislioc

Putevi i infrastruktura nedostaju…

Dejo ferrara
Gost
Dejo ferrara

Da mi se napojiti ove ljepote i da umrem nije mi žao.

Hazbo
Gost
Hazbo

Koja budalastina od teksta, koja je svrha?Kako povrsno I neozbiljno.

Gusinje
Gost
Gusinje

Najljepsu kraj u Crnoj Gori ali drzava Crna Gora I dalje I vrlo uporno ifnorise razvoj ovog kraja-dali,se moze naslutiti odgovor zasto se to radi,sto je problem,otvaraju se fabrike voda po Crnoj Gori a u Gusinju najvece izvoriste u nasoj Drzavi na poznatim Ali-pasinim izvorima ali dzaba sve to ne ide pa ne ide,mozda treba promijeniti ime ovih izvora jer… Više »

Send this to a friend