Društvo

Prošlo 80 godina od pogibije Boška Buhe

Boško Buha

Narodni heroj Boško Buha, čuveni pionir i borac Druge proleterske brigade, poginuo je na 27. septembra 1943. godine kod sela Jabuka.

Boško Buha rođen je 1926. godine u Gradini kod Virovitice, ali su ga nakon okupacije Jugoslavije ustaše protjerale iz Slavonije i preselio se sa porodicom u Jadarsku Lešnicu.

Priča kaže da je Boško, već tada nemirno i živahno dijete, burno reagovao na odvajanje od svojih konja kada ga je odgurnuo jedan ustaša i da ga je otac tada smirio.

Kako je slušao priče o partizanima i ustaničkim borbarma, već sa petnaest godina stupio je u Mačvanski partizanski odred i brzo postao poznat svima.

Brzo je učio da rukuje oružjem i baca bombe, učestvovao je u raznim akcijama i čak je bio zarobljen u Požegi, ali su on i drugovi brzo oslobođeni.

Bio je član Užičkog partizanskog odreda i iskazao veliku hrabrost tokom borbe u Krnjači kod Priboja i naknadno postao član Druge proleterske brigade.

Tu se pokazao kao dobar bombaš, koji se lako prikradao neprijatelju i uništavao bunkere, što su umjela i druga djeca, pa je njihova jedinica dobila nadimak „Partizanska artiljerija“.

Učestvovao je u oslobođenju Jajca u septembru 1942. kao jedan od ključnih boraca, a krajem godine izabran je kao jedan od delegata na Kongresu USAOJ.

Boško Buha je dobio poklone od Tita

Tokom govora morao je da se diže na prste kako bi se vidio iznad govornice, a započeo je riječima: „Ja ću da Vam pričam, drugovi, kako mi idemo na bunkere“.

Oduševio je sve, posebno Josipa Broza Tita, koji mu je čestitao, a prilikom narednog susreta, ponudio mu je cigarete za komesara bataljona i poklonio mu ručni sat i nalivpero.

Boško Buha nastavio je da učestvuje u mnogim ključnim bitkama, među kojima se ističu one na Neretvi i Sutjesci, kao i u zastavljanju nadiranja protivničkih snaga.

Njegova brigada borila se protiv ustaško-domobranskih saga, muslimanske milicije i četnika, a nakon juna 1943. godine poslata je na odmor u sela oko Živinica.

Nakon toga, uputili su se ka Sandžaku i Crnoj Gori i nakon oslobođenja mnogih gradova, mnogi borci postali su politički radnici na oslobođenoj teritoriji.

Uputio se od Pljevalja ka Prijepolju 27. septembra 1943. po sanitetski materijal zajedno sa doktorkom Sašom Božović, čije priče o Beogradu je vrlo rado slušao.

Kod sela Jabuka naišli su na četničku zasjedu, u kojoj je doktorka bila zarobljena, a Boško Buha i Bogdan Radan su ubijeni.

Boško Buha je 20. decembra 1951. godine Ukazom Prezidijuma Narodne skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslavije proglašen za narodnog heroja Jugoslavije.

20

avatar
1000
16
4
0
 
18
MNE083Deki 12.5 milioMne07Romam.mm
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
MNE083
Gost
MNE083

Vjecna slava i hvala velikom heroju!

Deki 12.5 milio
Gost
Deki 12.5 milio

Slava. Mu.

Mne07
Gost
Mne07

Cetnicka teroristicka ideologija i danas iz srbije i crkve sije problem u cijeli region.

m.mm
Gost
m.mm

Na jednom od antiratnih mitinga početkom ’90-tih.. Slavko Perović, ranije direktor Arhiva CG, je rekao(parafraziram): U 2.svjet.ratu je poginulo oko 52.000 žitelja CG! Oko 14.000 od ruku stranog neprijatelja(njemci,italijani..) a 48.000 smo se poubijali međusobno!

m.mm
Gost
m.mm

Ispravka: 38.000 smo se međusobno poubijali!!!

m.mm
Gost
m.mm

Ispravka: 38.000 smo se međusobno poubijali !

CetinjeSvetinje
Gost
CetinjeSvetinje

Junace svijetloga obraza , izgleda si uzalud dao svoj mladi zivot , jer ista ideologija koja te smakla , danas vlada i hara Crnom Gorom .

Ozbiljnost
Gost
Ozbiljnost

Smrt fašizmu, divno dijete hrabrosti.

Zora
Gost
Zora

Slava mu! LAntifasisticku borbu nikada ne smijemo zaboraviti.

Dule66
Gost
Dule66

Nema više takvih junaka danas. Slava mu da se nikada ne zaboravi ovakav junak!!!

Planeta majmuna
Gost
Planeta majmuna

Slusajte popovi spc, knezevici, mandici, kovavacevici- Ubila ga je mucki s’ledja kukavicki ita deologija koju danas hocete nasilno da nametnete Crnoj Gori.

Mrgud
Gost
Mrgud

Kad se snimao film pitali statisti što glume četnike hoće li donijeti svoju opremu ili dobijaju drugu.

Hvala
Gost
Hvala

Neka mu je slava i vjecna hvala,sto je polozio svoj mladi zivot na oltaru slobode za nas..

marius
Gost
marius

Ubili ga četnici,.mučki, s leđa.

Učo
Gost
Učo

Slava mu.

Dada
Gost
Dada

Vecna slava mu

Cool
Gost
Cool

Dzaba Pljevlja i dalje puna četnika

🇲🇪Tuđemil🇲🇪
Gost
🇲🇪Tuđemil🇲🇪

Poginuo je u Pljevljima, odakle su protjerali antifašističke vrijednosti, a gaje one druge….

role
Gost
role

agaje one DF-OVE vrijednosti i cetnicku demagogiju

Roma
Gost
Roma

Da se ne zaboravi

Send this to a friend