Društvo

Prostitutke imaju odnose bez zaštite, o sidi ništa ne znaju

Ilustracija

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, u ovoj godini je, do kraja novembra, u Crnoj Gori registrovano 19 novih HIV/AIDS slučajeva, od kojih 10 u stadijumu side, a u istom periodu dvije osobe su umrle od te bolesti, piše Dan.

Svaka deseta prostitutka u Crnoj Gori koristi kondom prilikom pružanja seksualnih usluga, a 16 odsto njih upotrebljava zaštitu sa stalnim partnerom, što ukazuje na visok rizik od prenošenja polnih bolesti, među kojima je i infekcija HIV-a. Skoro 90 odsto prostitutki u Crnoj Gori ne zna na koji način se HIV može prenijeti, kao ni načine za prevenciju tog virusa, pokazalo je poslednje istraživanje Instituta za javno zdravlje „Rizično ponašanje i prevalencija HIV-a među seksualnim radnicama u Podgorici i drugim gradovima”, koje je rađeno 2015. godine.

Izvještaj Instituta, u koji je „Dan” imao uvid, pokazao je da je u jednoj godini od 209 ispitanica samo šest testirano na HIV, dok je polovina ispitanica ranije radila takva ispitivanja. Od njih je jedna ispitanica imala HIV, pokazalo je istraživanje.

Dalje se navodi da čak petina ispitanica insistira na seksualnim odnosima bez kondoma. Isto istraživanje pokazuje da 49 odsto ispitanica ne koristi kondom ni prilikom seksualnog odnosa sa osobama koje nijesu njihovi klijenti.

Izvještaj pokazuje da 85 odsto seksualnih radnica koje su učestvovale u istraživanju imaju stalnog partnera. Najveći broj prostitutki evidentiran je u Podgorici i Baru, pokazalo je istraživanje.

U izvještaju je navedeno da bi HIV infekcija mogla da se prenese relativno brzo među prostitukama, zbog njihovog rizičnog ponašanja i neodgovornog odnosa klijenata.

Podaci Instituta za javno zdravlje pokazali su da je šest osoba umrlo od side u ovoj godini, što je tri puta više nego u 2014. Polno prenosiva bolest dijagnostikovana je kod šest odsto ispitanica prilikom pregleda u zdravstvenim ustanovama, rezultati su istraživanja.

“Prosječan uzrast u kome su ispitanice imale seksualan odnos jeste 15 godina, a sa 20 godina su dobile prvi novac, drogu ili robu za uslugu. Pronalaženje klijenata putem posredovanja poznanika i prijatelja predstavlja najznačajniji put kojim ispitanice dolaze do klijenata. Ovakvi podaci mogu upućivati na to da se u Crnoj Gori prostitutke samoinicijativno i samostalno bave tim poslom”, stoji u zaključcima istraživanja Instituta.

Prema podacima iz Registra Instituta za javno zdravlje, na kraju 2017. godine u Crnoj Gori je sa HIV-om živjela 201 osoba (178 muškaraca i 23 žene), što čini da je prevalencija ove infekcije u Crnoj Gori 0,03 odsto i predstavlja jednu od najnižih u regionu i Evropi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
raki
Gost
raki

Za ovo je kriva Vlada ,treba da legalizuje javne kuce kao svuda u Evropi gdje ce biti pregledane i pod kontrolom….sve drugo je haos

Mirka
Gost
Mirka

Šta je prevalencija? Je li to dobro ili loše?

Tijana
Gost
Tijana

Svaki muškarac bi trebao pored dokumenata da ima i bar jedan kondom u novčaniku, čak iaoko nije sklon “izletima”, nikad se ne zna kakva situacija može da se dogodi : D Nije u pitanju samo HIV, hepatitis C se prenosi polnim putem, a isto je neizlečiva bolest i nije naivna, a ima još milion polno prenosivih bolesti i nisu samo… Više »

vladimir
Gost
vladimir

ja bih iskljucivo prostitutku ozenio

Ne brani niko
Gost
Ne brani niko

Na volju ti.

Pele
Gost
Pele

Bolje mu je u gaće s mirom, nego se družiti sa prostitutkama na nivou, a posle sa doktorima i na kraju sa svešenim licem pu pi u san se ne snile, apel momcima pamet u glavu, i gornju slušat ne donju, zbog malo strasti osta bez života, a ovi oženjeni da nagrde ženu, familiju ne dao bog, gledaj ne diraj

NVO dobri kuca
Gost
NVO dobri kuca

Ti si mnogo gaca promijenio brate moj.

Gost
Gost
Gost

Prostitutke u i klijenti u Crnoj Gori obavezno treba da koriste kondom prilikom seksa. To je osnovno seksualno obrazovanje. Već kada to nažalost postoji onda bi bilo bolje da se naprave javne kuće đe je to regularno pod zakonom države. Kao u npr. Holandiji Crveni trg fenjera.. A koliko koštaju prostitutke inače? Prerano je da maloljetnice sa 15 i 20… Više »

Aooooo
Gost
Aooooo

20 eura

Dijaspora
Gost
Dijaspora

Prostituciju treba sto prije legalizovat, jer ona postoji i ima je . ne znam zasto vlast to ne uradi i ostvari dobre prihode a i puno vise turista stranaca bi bilo.

Nana
Gost
Nana

Je li to njihovo stalno zanimanje ili dopunska djelatnost…pitam se, jer imaju čak i stalne partnere..Imaju li porodicu, djecu…Legalizovati …i redovna ljekarska kontrola…Pa ko voli nek izvoli… Ovako je može u kuću dovesti kao snajku. ..Rekoh …uz rizik da me kritikuju jer nešto nisam sigurna da i one nisu zakonom zaštićene …

Cikotići irvasi
Gost
Cikotići irvasi

Nje su u Kotor i Novi

bakardin
Gost
bakardin

njina roba njin problem . . .nije nase da mlatimo . . . . .

...
Gost
...

Njina,njina…

Mrav
Gost
Mrav

Ove radnice treba da koriste htz opremu to jest sredstva zastite na radu i ne bi trebale da rade bez ugovora o pruzanju usluga to jest ugovora o djelu.

Haha
Gost
Haha

Da nisi planirao da odradis inspekcijski pregled i utvrdis da li se sve radnice pridrzavajj ovih strogih pravila 😀

Milan
Gost
Milan

Bilo bi dobro da se prostitukama uvede obaveza testiranja na HIV i da im se onogući uzimanje PReP-a , tako bi se smanjila mogućnost prenošenja te bolesti. Nejasno mi je zašto Ministarstvo zdravlja ne radi na prevenciji i ne omoguči Prep osobama koje su pod povećanim rizikom ( prostituke, homoseksualci, narkomani, ljudi koji su jako promiskuitetni i slično)

Ne znam ni ja @
Gost
Ne znam ni ja @

Oo pametni i mudri Milane kako da testiraš recimo protitutku koja svaki dan ima nove klijente,jedino da je testiraš svakih pola sata ali ni to ne bi išlo jer moraš da čekaš nalaze.

Dr. Mengele
Gost
Dr. Mengele

Ipak pomalo čudno,statistike govore o tolikim zaraženim ljudima sa hiv- om,a tamo gde je najveći problem prenosivih klica pojma nemaju ,ni şta je to.E sad,ko laže,koza ili rog?

Mikison
Gost
Mikison

Organizovati obuku a predavaci i polaznice neka se dogovore o nacinu placanja!

skejsis
Gost
skejsis

Pa i nije bas tako,kako koja

Send this to a friend