Društvo

Protest nevladinog sektora: Nećete vratiti mrak na RTCG

Pet nevladinih organizacija i Centar za istraživačko novinarstvo organizovali su danas performans ispred Skupštine Crne Gore, pod motom “Nezavisni Javni servis i tačka”. Sa protesta je apelovano na vladajuće strukture da zaustave smjene u Savjetu Radio-televizije Crne Gore (RTCG), jer kako su kazali, na taj način se zaustavljaju EU integracije Crne Gore.

Performans ispred parlamenta organizovali su Centar za građansko obrazovanje (CGO), Centar za istraživanje i monitoring (CEMI), Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO), Institut Alternativa (IA) i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), a u znak protesta protiv napada i pritisaka na nezavisnost RTCG.

Povod za protest je, kako su kazali organizatori, smjena člana Savjeta RTCG-a Nikole Vukčevića od strane Skupštine Crne Gore, za koga je Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila da je u konfliktu interesa. Takođe, danas će se pred Administrativnim odborom Skupštine Crne Gore naći i Goran Đurović, član Savjeta za koga je Agencija za sprečavanje korupcije takođe utvrdila da je u konfliktu interesa. Iz nevladinog sektora poslata je jasna poruka da su smjene Vukčevića i Đurovića pokazatelj da Demokratska partija socijalista (DPS) želi da preuzme kontrolu na RTCG-om.

Predstavnici nevladinih organizacija su ispred Skupštine postavili televizor okovan lancima i kartonsku fotografiju predsjednika Administrativnog odbora Luiđa Škrelje, ispod koje piše „Nezavisni Javni servis i tačka”.

Radoš Mušović u ime organizatora poručio je da transformacija RTCG nije završena niti će biti zaustavljena.

“Javni servis pripada svima nama, zaslužujemo da svaki naš euro koji je otišao u RTCG, znamo da je otišao u nezavisni javni servis”, naveo je Mušović.

On je kazao i da neće dozvoliti da ovo bude korak ka gušenju EU integracija i dodao da se skidaju lanci sa RTCG.

“Nećemo biti utišani, pamtimo mrak u kojem smo bili i taj mrak se neće vratiti, zbog Crne Gore kojoj pripada EU budućnost”, poručio je Mušović.

Poručio je da će nastaviti da se bore za slobodne medije i pozvao prisutne da simbolično skinu lance sa javnog servisa.

“Ružičasti svijet nije onaj u kome mi živimo danas“, poručio je Mušović.

Stevo Muk iz Instituta alternative apelovao je na DPS da ovaj proces zaustavi.

“I da sačuvamo nezavisnost RTCG-a. Apelujemo na druge stranke u vladajućoj koaliciji da pomognu da se ovo zaustavi”, kazao je Muk.

On je saopštio i da ono što čuju iz diplomatskih krugova ukazuje na to da ovakvim odnosom prema RTCG, DPS i vladajuća koalicija rizikuju da zaustave proces EU integracija.

Današnjem performansu prisustvovali su i predstavnici političkih partija SDP, URA i Demokrata.

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske unije Johanes Hanh je zabrinutost za nezavisnost RTCG-a iskazao u pismu premijeru Dušku Markoviću.

Zabrinutost za proces protiv članova Savjeta RTCG iskazala je i ambasada SAD.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Donja Morača
Gost
Donja Morača

Bračni par Mijović-Tadić i još desetoro. Bar da nijesu ništa organizovali, mogli su pričat da imaju podršku. Najgore je što i oni znaju da nijesu u pravu.

eu citizen
Gost
eu citizen

jos im hvali misko profiter pa da budu kompletna ekipa

Ve$a
Gost
Ve$a

Skrelja, tuzi ih sad!
O jadu se zabavili kakvi su! Pih! Sramota sta rade i na sta su sve spremni, bruka stvarno!

Milovan
Gost
Milovan

Kakva podrška oduševljen sam, nije bilo 10 ljudi, bolje da ste ostali doma.

ehti
Gost
ehti

Haha. Nezavisna Tadička a od Vijesti “zavisna”… Sprdnja od vlasti i od opozicije…

Nena
Gost
Nena

Ova Tadićka je mrak, mrak žena, mrak novinarka. Čak je i RTCG bjelji od Monitora i njhove sramne novine.

LSCG
Gost
LSCG

svi ste vi ista pasta, koji mrak? jel nezavini mediji zanjih pola god? ili se samo forsira opozicija?

Send this to a friend