Društvo

Prvi požar ove sezone na Luštici, zapaljen stub na Rosama

foto: Radio Jadran

Pripadnici DVD Luštica imali su jutros prvu protivpožarnu akciju na terenu, otakako su zvanično formirani prije mjesec, koju su uspješno okončali nakon sat.

Na Malim Rosama, oko 10 sati, zapalio se stub od struje, zarastao u zelenilo, ali je brzom reakcijom mještana, uz luštičke vatrogasce dobrovoljce, požar lokalizovan, uz minimalnu štetu.

Naime, izgorjelo je oko 15 m2 rastinja, ali je najvažnije da je spriječena veća šteta, odnosno da nije došlo do širenja vatre, priča za Radio Jadran predsjednik DVD Luštica, Nikola Trojanović.

foto: Radio Jadran

“Na stubu od struje koji je urastao u bršljan došlo je do varničenja na nepristupačnom terenu, gdje nismo mogli prići ni malim autom niti kamionom. Pošto nemamo još mobilnu pumpu, pozajmili smo je od jednog mještana i zajedno sa našim crijevima natopili teren. Imali smo sreću da su mještani dok smo došli već reagovali koliko su mogli da “skrenu” požar da se ne proširi, jer tu su i neki plastični rezervoari. Da je to uhvaćeno teško bismo mogli savladati stihiju, jer je teren nepristupačan, nemamo još uvijek opremu za to. Stoga smo i na požarište došli barkom”, kazao je Trojanović.

Požar je izbio na 100 metara od obale, ali na udaljenosti dva kilometra od puteva kojima se eventualno moglo prići, pa su vatrogasci dobrovoljci unajmili barku mještana kako bi što prije stigli. U gašenju je učestvovalo šest vatrogasaca.

Trojanović napominje da je ovakvih stubova još dosta po Luštici i da treba biti oprezan. Stoga apeluje na mještane i turiste da se uzdrže od bilo kakvog paljenja, naročito od izbacivanja pikavaca od cigareta.

1 Komentar na "Prvi požar ove sezone na Luštici, zapaljen stub na Rosama"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend