Društvo

Psi napadaju, vlasnici ne odgovaraju

Ilustracija

Na ulicama Podgorice svakodnevno srećemo ne mali broj građana koji šetaju svoje pse. Neki vlasnici kućne ljubimce šetaju po pravilima-uz povodac i korpu, ali čini se da ima više onih koji se o ta pravila oglušuju.

Nedavno je četvorogodišnju djevojčicu dok se bezbrižno igrala, napao pas rase rotvajler čiji je vlasnik bio pored njega, ali pas nije bio na povocu i nije imao korpu. Djevojčica je tada zadobila teške povrede glave i nalazi se na liječenju u Kliničkom centru Crne Gore.

<<< Djevojčica u bolnici nakon napada rotvajlera<<<

Zabrinjava podatak saopšten iz Veterinarske inspkecije da je u posljednje vrijeme zabilježen veći napad vlasničkih pasa, nego lutalica. To svakako ukazuje da postoji problem odgovornosti držanja pasa. Međutim, nije jasno utvrđeno ko je nadležan za kontrolu da li se vlasnici odgovorno odnose prema okolini kad šetaju pse. Naime, u Komunalnoj policiji i Veterinarskoj inspekciji nisu usaglašeni oko nadležnosti, pa zbog toga ne čudi izostanak kontrole opasnih vlasničkih pasa.

“Oblast načina držanja kućnih ljubimaca i postupanje sa napuštenim kućnim ljubimcima je regulisana odredbama Odluke o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja sa napuštenim kućnim ljubimcima kao i materijalnim propisom, Zakonom o komunalnim djelatnostima. U navedenoj oblasti, nadzor nad primjenom citiranih propisa vrši uz Komunalnu policiju, i Komunalna inspekcija”, saopšteno je CdM-u iz Glavnog grada.

Pojasnili sui da je kontrola i sankcionisanje vlasnika pasa koji ugrožavaju bezbjednost građana dijelom regulisana odredbama Pravilnika o načinu držanja opasnih pasa, kojim su propisane rase i način držanja opasnih pasa , koji je donešen na osnovu Zakona o zaštiti dobrobiti životinja, i nadzor nad primjenom navedenog vrši veterinarski inspektor.

“Takođe ističemo, da odredbe Zakona o javnom redu i miru, odnosno Krivičnog zakonika Crne Gore, regulišu kategoriju ”opasnih pasa”, te je nadležnost u navedenoj oblasti dijelom i Ministarstva unutrašnjih poslova-Uprave policije”, zaključili su iz Uprave policije.

Iz Veterinarske inspekcije tvrde da oni nijesu nadležni za kontrolu da li se vlasnici pasa odgovorno odnose prema okolini kad izvode pse, da li psi nose korpe, kao i da li su na povodcu.

“Samim tim nijesmo u posjedu podataka o učestalosti kontrola i broju do sada procesuiranih vlasnika pasa”, saopšteno je iz Veterinarske inspekcije.

Veterinari su mišljenja da je suština u odgovornom držanju životinja, i u tome da kada se neko odluči za nabavku životinja treba da bude svjestan u šta se upušta, jer je držanje pasa je velika obaveza.

Članom 13. Odluke o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca i postupanju sa napuštenim i izgubljenim kućnim ljubimcima, navedeno je da se zabranjeno izvoditi pse na zelene površine, dječija i sportska igrališta.

U nevladinoj organizaciji Prijatelji životinja takođe, napominju da su upravo vlasnici krivi zašto je njihov pas agresivan, jer nijedan pas se ne rađa agresivan, već ga takvi vlasnik odgaji.

Ipak ističu da je najveći problem nereagovanje opštinskih i državnih institucija, koje uvjek u slučajevima napada pasa na građane ostaju nijeme.

Građani smatraju da bi trebalo kažnjavati sve one koji se ne pridržavaju naredbi da svom ljubimcu stave korpu i povodac kad ga izvode u šetnju.

Poruka NVO i građana je da nadležne službe što prije treba da utvrde šta je čiji zadatak, kao i da počnu da primjenjuju odluke i pravila i kažnjavaju neodgovorne vlasnike pasa. Savjet onima koji razmišljaju da nabave psa je da dobro procijene svoje mogućnosti jer obaveze koje preuzimaju u tom slučaju nisu male.

A.G.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sea spirit
Gost
Sea spirit

Imao sam dobermana svakog kog je htio ugristi bio je los covjek djecu je volio a policiju bi vario uvjek sam oprezan bio kad me policajac zaustavlja prozor otvorio i pustio ga s laveza dva pandura u mjesto kopa.pandur u stresu ne zeli dokumenta jos nije svjestan da je ziv polu paralisani debil

Jorge
Gost
Jorge

Obicno ljudi koji drze psa su uplaseni. Zato ga drze i setaju sa sobom zato sto su tako sigurniji i hrabriji da izadju na ulicu i tako izgledaju mocniji. Mi smo ko u 18 vijeku jos uvjek ne znamo da se ponasamo jos nismo stgli u 21- om vijeku. 80 % izledamo svakom strancu kao nepismeni i divalj narod.

Ana
Gost
Ana

To si u pravu druze Ziva istina nego mi ne vidimo i ne prepoznajemo se u tome. Nego smo mi evrposki ljudi. Daj osvjesti te se kasnimo za evropom 100 godina

Podsjetnik
Gost
Podsjetnik

Dovoljno je da podjete na goricu, nemozete prosetati da na svakom metru nesretnete nekog opasnog psa da seta bez povotca, pod ovim smatram pse koji su stvoreni za borbe, odbranu napat.. Pod hitno treba sprovesti kontrolu dok neko ne strada…

Mali budo
Gost
Mali budo

Evo prije 2 sata neki vučjak bez korpe naravno vučaše nekog đeda kroz park ba pobreze a park pin đece. Nećeee vučko nećeee

Jelena
Gost
Jelena

Treba uspavati i lutalice i vlasnicke pse koji nisu na povodcu ili zatvoreni u dvoristu, jer mi je vise dojadilo da strecam svaki put kad setam sa malim djetetom…posto nadlezne sluzbe ne reaguju to treba da rade ugrozeni gradjani, a ne da cekaju napad jer u tom slucaju niko ne bi mogao spasiti ni psa ni vlasnika

Cus
Gost
Cus

Zasto uspavati pse? Nisu oni krivi nego vlasnici! A to sto vi coravi pored ociju mislite da je najlakse ubit.. Blago vama sa vama!

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Pas je životinja! Možda nekom djeluje nepotrebno ovo napisat ali je to istina. Pas je životinja! Isto kao mačka, svinja, vuk, lav, golub, jelen ili koza. Pas je životinja! Neke životinje se mogu pripitomiti, a neke ne. Pas i konj su možda najvjernije i najkrotkije životinje ali ipak životinje. Životinja nije u stanju da razumije svoj postupak ni da snosi… Više »

HAJDUK M..
Gost
HAJDUK M..

A RECI MI BOGATI KEL TI MOZDA DJED ILI TATA DRZALI TE ZIVOTINJE I DJE SU IH DRZALI. MODERNO VRIJEME = U KREVET SA NJIMA DJE DJECA SPAVAJU….VIDJE I DA RUCAJU TI PRIPITOMLJENI U JEDNU FAMILIJU…STOLICU MU DALI A JA STOJIM NA NOGE I NE MOGU VALA SJESTI ZA TAJ STO JER MI POCE MUKA U ZELUDAC…A ONDA NASTA HAOS…OD… Više »

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Reci ti meni što to mene pitaš? A držali su mi preci životinje. Držali krave, ovce, koze, kokoške, mačke i naravno psa na lancu. Ja nemam nego mačku koja je strogo u dvorištu i ne smije u kuću. Kad odem u penziju i imadnem vremena držaću i ja kokoške i jednu kravu ako mognem. Budi mi zdravo.

Veljo
Gost
Veljo

Oni koji su na vlasti snose odgovornost za puštanje primitivizma vlasnika pasa,koji u nedostatku sopstvenog identiteta pokušavaju da ga nadomjeste sa psima.Drakonske kazne i tačka.

Tschabee
Gost
Tschabee

Ja sam stranac, zivimu PG a imam retrievera. Imam kod sebe uvijek kesicu a pokupim izmet. Rijetko vidim da to se radi nazalost. Ja drzim psa na povocu sve vrijeme osim kad smo sami u prirodi pa mogu ga malo pustiti. Ne bi on naudio nikome zato sto voli ljude i djeca i odrastao sa nasem bebom, ali da izbjegnem… Više »

Siki
Gost
Siki

Lako je ovo rijesiti. Pomodarstvo sa psima, treba da se uskladi sa povecanjem poreza na hranu za kucne ljubimce. Pse treba cipovati, a i pojedine gazde. Tako ne bi gazda mogao da porice vlasnistvo kad pas nekog izujeda. Korpa i zastitne carape su obavezne. Knjizica vakcinacije, koju provjerava Komunalna policija. Gazda mora sa sobom da ima kanticu sa lopaticom ,… Više »

Ana
Gost
Ana

Svakog dana srecemo i veliki broj pasa lutalica. Ko je odgovoran za njih?

Verbotten
Gost
Verbotten

Trebalo bi zabraniti da recimo borilački psi mogu uopšte da izadju na ulicu , pa neka ih drže u dvorište…
I kaže se SRIJEĆEMO, a ne “srećemo”.

Toni
Gost
Toni

Jeste, baš sam juče SRIJEO prijatelja koga dugo nisam vidio.

Wartbourg
Gost
Wartbourg

Toni, ne miješaj se u ono što očigledno ne razumiješ…

Odgovornost
Gost
Odgovornost

TESKO NAMA OD NAS!
SVE JE TEZE UOCITI RAZLIKU NA KOJOJ JE STRANI POVODCA PAS?!

ODGOVORNOST
Gost
ODGOVORNOST

TESKO NAMA OD NAS!

Brdjanin
Gost
Brdjanin

Odma zakonom posteno to regulisat….Naprimjer ovoga vlasnika Rotvajlera te u Zetu izujeda diete….Zatvorit covjeka u mrezu visoku 5 m i pustit mu Rotvajlera tu nekog drugog gazde…pa ko sta ponese i pravda zadovoljena….

tlzp
Gost
tlzp

A što bismo poslije puštili na toga drugoga gazdu? I kad bi se sva ta igranka završila? Ne treba mu puštat ništa, nego ga dobro parom oglobit, a onda lopata u ruke i na autoput.

Pitbul
Gost
Pitbul

Kod nas obicno vazi pravilo glup gazda, glup pas!

STARA CRNA GORA
Gost
STARA CRNA GORA

TESKO NAMA OD NAS

Todor
Gost
Todor

Znači djeca mogu da se igraju dje oce a pas mora da čita clan 13.

veki
Gost
veki

vlasnici nemaju pse zato što ih vole, samo ih drže zato da se reklamiraju po okolini mijenjaju uloge vlasnici psi a psiopasne životinje

marius
Gost
marius

Podhitno bi trebalo formirati specijalni tim komunalnih policajaca koji bi bili zaduzeni za ovaj problem koji niti je mali a jos manje je bezazlen. Ovakve neodgovorne vlasnike treba novcano kaznjavat ali ne simbolicno, a pse odizimat i odvozit u azil za zivotinje , pa kad vlasnik nabavi odgovarajuci opremu za svog ljubimca i pokaze priznanicu da je kaznu platio onda… Više »

alo
Gost
alo

Preporucujem roditeljima ove djevojcice da se pridruze krivicnom gonjenju vlasnika psa koji je povrijedio njihovo dijete kao i da podnesu privatnu tuzbu za naknadu nematerijalne stete i dusevnih bolova koje je djevojcica pretrpjela, strah od pasa ce je pratiti citav zivot. Sve ce to ici na trosak ovog neodgovornog vlasnika. Ovo ne govorim da bi oni nesto zaradili vec zbog… Više »

Odgajivac
Gost
Odgajivac

Ja preporucujem uz sve ovo sto si ti rekao da otac ove djevojcice nabavi dobru toljagu od jedno 2-3 kg zakuca par eksera u vrh i proseta do psa u posjetu..a ako se gazda pobuni istom toljagom da poprica sa njim…

Mrgud
Gost
Mrgud

Naravno ga oglobiti maksimalno uništio je život djevojčici.

laik
Gost
laik

Imam preko 40godina i ogromni strah od psa,kad ga vidim zaobidem ga sirokom krugu a razlog je upravo sto ste vi naveli kao djecaka od 7-8godina ugrizao me pas rodjaka na selo….zalosno je sto nemamo zakon a o gradjanskoj kulturi necu trosit vrijeme

Mrgud
Gost
Mrgud

Pošto niko nije nadležan mogu li ja da dobijem jednu lovačku pušku?

Nataša
Gost
Nataša

Kako ste svi hrabri kad znate da nećete odgovarati.Odgovoran je isključivo vlasnik psa jer ga nije socijalizovao.

1918.
Gost
1918.

Neka komunalcibstanu tj i stoje kod stadiona i kako pisu kazne za parkiranje nek pisu i ovima sto vode pse na goricu bez korpe i povoca.neka prosetaju do stare vlade i dio problema je rijesen.isto treba zadovoljiti i potrebe vlasnika pasa da imaju prostor gdje psa slobodno mogu setati,istrcavati…realno ne mozete se igrati sa psom koji je na povodac od… Više »

xyz
Gost
xyz

Kao i svuda u svijetu vlasnik psa mora da nosi kesicu, metlicu i lopaticu pa kad se pas uneredi da to fino pokupi a ne džukela se istovara na sred trotoara a ovaj pored njega ga bodri. I kada pas napadne on se “uspava” a vlasnik u zatvor!

Send this to a friend