Društvo

Punoljetni građani sami odlučuju o doniranju organa

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici podržala izmjene Zakona o uzimanju i presađivanju organa u svrhu liječenja. Ovim zakonskim rješenjim uređeno je doniranje organa od umrle osobe na osnovu njegove prethodne saglasnosti koju daje kao punoljetno, poslovno sposobno i lice sposobno za rasuđivanje kod izabranog doktora.

“U slučaju nastupanja moždane smrti lica koja nijesu dala ovu saglasnost, niti izjavu kod izabranog doktora da se izričito protive ovom  postupku, saglasnost za uzimanje, odnosno davanje organa može da da član njihove uže porodice”, kazala je Vesna Miranović, nacionalni koordinator za transplantacije i zamjenica ministra zdravlja nakon sjednice Vlade.

Predložena rješenja daju mogućnost povećanja broja osoba koje će zaživotno, potpisivanjem donorske kartice dati pristanak da u slučaju moždane smrti njegovi organi budu korišćeni u svrhu liječenja, kao i povećanja broja transplantiranih organa licima kojima je to jedini način liječenja.

“Promjena svijesti građana u sinergiji sa kvalitetnim zakonskim rješenjima može dovesti do istinskih pomaka u transplantacionoj medicini. Neka nam kao polazna osnova za poređenje služi podatak da je u Kliničkom centru Crne Gore utvrđena moždana smrt kod 47 osoba u poslednjih nekoliko godina, a da su samo dvije porodice dale saglasnost za doniranje organa”, kazala je Miranović.

Zakonom o uzimanju i presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja iz 2016. godine nije bilo uređeno davanje saglasnosti punoljetnih lica, pravno sposobnih i sposobnih za rasuđivanje za doniranje organa u slučaju moždane smrti čime im je uskraćeno pravo da iskažu ličnu slobodnu volju dok su ovlašćenja u smislu odlučivanja o uzimanju organa prenijeta isključivo na porodicu.

U cilju sprječavanja svih oblika zloupotreba, novim zakonskim rješenjem se propisuje vođenje registara svih saglasnosti za uzimanje organa, kao i izjava o njihovom opozivu ili izmjeni i registara davalaca organa.

Ove registre će voditi Ministarstvo zdravlja, na osnovu saglasnosti i podataka dobijenih od izabranih doktora i bolničkih koordinatora.

S.Đ.

9

avatar
1000
8
1
0
 
9
Anythin'Radosav72DžiksonBožidarKum do kuma
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Anythin'
Gost
Anythin'

Konacno SAMI odlucujemo o doniranju organa!

Radosav72
Gost
Radosav72

Odlican zakon. Prvi put kad podjem kod izabranoga potpisujem, mada planiram da zivim stotinu, al cu bit ocuvan.

Džikson
Gost
Džikson

Nedaj bože ne došla vi nužda. Ja bih da se pitam kao i kod dobrovoljno davanja krvi pošto sam dao preko40 puta da za člana porodice bez muke odma dobijem potrebnu krv. Tako ko ima saglasnos o doniranju da Nedaj bože potrebno njemu ili članu porodice ima prednos na prija organa pre od onog što nisu potpisali za doniranju, a… Više »

Kum do kuma
Gost
Kum do kuma

Nedaj Boze potrebe da bi da niko ne zna jer bi me preprodali zivoga…

Trenutak
Gost
Trenutak

“””Umjetnost davanja usavrsava se anonimnosti “”””

Fileopg
Gost
Fileopg

kod kojega organa ili dokora se zavodi izjava lica koje je voljno donirati svoje organe u slučajevima navedenim u tekstu…Precizirajte proceduru da bi bila dostupna svim građanima….

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Интересантно је да толико људи одбија да дарује органе. Давалац сам крви, а и органе ћу кад вакат дође ако коме буду одговарали.

Tik Tak
Gost
Tik Tak

Ne bi me cudilo da se sad poveca broj pacijenata sa mozdanim udarom.

Božidar
Gost
Božidar

Ti se nemoj bojat

Send this to a friend