Društvo

Razvode se i zbog svekrva i tašti

Ilustracija

U Crnoj Gori prošle godine je oboren rekord po broju razvedenih brakova jer je okončano 865 bračnih zajednica, pokazuju preliminarni podaci Uprave za statistiku, piše Dan. Najviše razvoda lani je zabilježeno u decembru čak 103, a najmanje u januaru kad ih je bilo 44.

Advokati koji su uključeni u brakorazvodne parnice navode da su razlozi zbog kojih parovi odlučuju da prekinu zajednicu raznovrsni iu jednom procesu često postoje dvije dijametralno suprotne priče. Ipak, najveći teret podnose djeca koja moraju da biraju sa kojim roditeljem će da žive i nerijetko prolaze kroz veliki stres iz straha da će se zamjeriti jednom od roditelja.

Advokat Ivana Jončić u izjavi za Dan kaže da su razlozi uvijek dublje prirode i da se nikada ne radi o trivijalnosti. Ističe da se mladi parovi razvode uglavnom nakon par godina braka kada prođe zaljubljenost i ispostavi se da oni nikad nijesu ni trebali da stanu na “ludi kamen”.

Pojašnjava da se nikada u praksi nije susrela sa slučajem da se neka žena razvodi zbog nasilja u porodici, ali je bilo primjera da i jedna i druga strana kažu da je razlog za njihov loš brak uticaj svekrve ili tašte.

“Muškarci uglavnom tvrde da bi sa ženom izašli na kraj kada na nju ne bi toliko uticala njena majka, dok žene kažu obrnuto”, navodi Jončićeva.

Naglašava i da prilikom brakorazvodne parnice nije imala primjer da žena hoće da se razvede jer je čula da ju je muž prevario.

“U takvim situacijama žena zna da ju je on varao i ranije, ali to nije primarni razlog za razvod, već druge brojne okolnosti, neposvećenost, nepažnja i nerazumijevanje. S druge strane, muškarci zbog prevare odmah traže razvod”, pojašnjava Jončićeva.

Često prilikom razvoda od supružnika čuje dijametralno suprotne priče, a muškarci teško prihvataju činjenicu da žene više ne poštuju tradicionalni princip po kojem su one zadužene za kuću i djecu.

“Žene danas ostvaruju karijeru i žele da joj se posvete. U takvoj situaciji ne žele da im kuća i kućni poslovi budu prioritet. Upravo zbog toga imamo slučajeve da se muškarci tokom razvoda žale da su zapostavljeni, da žena nema osjećaj i neće da kuva i bavi se domaćinstvom. Istovremeno, žene osjećaju nerazumijevanje i smatraju da im se sve obaveze oko domaćinstva stavljaju na teret. Naravno, u cijelu priču se umiješaju i porodice sa obje strane i nastaju problemi koji eskaliraju razvodom”, priča Jončićeva, ističući da razvodi posebno teško padaju djeci preko koje se roditelji svađaju ili svete jedni drugima, a mališani se stavljaju u poziciju da moraju da biraju između dva roditelja.

Razvodi brakova su poslednjih godina sve učestaliji, tačnije od 1995. godine kada je evidentirano oko 400 brakorazvodnih parnica godišnje. Međutim, od tada broj razvoda neprestano raste, a poređenja radi 2013. registrovano je 499 razvoda, ta brojka je već u 2016. porasla na 703, a u 2017. na 765.

Zajednice pucaju i zbog para

Advokat Jovana Pavlović kaže da se dešava da mladi bračni parovi stupe u zajednicu, a da nijesu svjesni njene ozbiljnosti, te da je napuštaju kada ne dobiju ono što su u stvari željeli, a to nije samo ljubav.

“Ima i slučajeva da se par vjenča i nakon nekog perioda jedan od supružnika shvati da partner nema onoliko novca koliko je to bilo očekivano na početku i dođe do razvoda. Znači finansije su kod mladih vrlo česgo uzrok razvoda, uz nepoznavanje i možda prebrzu odluku da se vjenčaju. Kod starijih imamo slučajeve da se razvode zbog nasilja, ali i nesloge u porodici. Imala sam slučajeve da se muž razvodi od žene jer ona ne govori sa njegovom majkom, dok je bilo i slučajeva da se suprug žali i krivi za svoj brak taštu”, navodi Pavlović.

Ona kaže da su žene danas emancipovanije i nezavisnije te da ne žele da sav teret kuće pada samo na njih, kako se to često očekuje na temelju tradicionalnih vrijednosti.

“Zato se neke žene odluče na razvod jer neće da obavljaju, da kažem i žensku i mušku ulogu, odnosno i da rade i da budu glavne za kuću i djecu. Zato napuštaju bračnu zajednicu i pokušaju same da grade svoj život ili eventualno sa nekim drugim partnerom”, zaključuje Pavlović.

20

avatar
1000
11
9
0
 
17
Majka, zenaHmmmMarkoPOJKNekul mišljenje
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marko
Gost
Marko

Drustvene mreze unistise brakove i kompletno drustvo! Muskarci gledaju polugole zene po mrezama i mastaju o njima,misle da mogu sve da ih imaju pa im zena postane smetnja! Ista situacija je i sa zenama,nece da trpe muzeve nego oce da kace slike iz kafica i sa plaza…Svi oce da su razmazene zvijezde,a niko nije spreman na kompromis zbog ocuvanja porodice!

Nk45
Gost
Nk45

Nikad mi nece biti jasno kako bracni par moze da zivi na istom mjestu sa muzevim roditeljima ili ne daj boze sirom familijom.

Brano
Gost
Brano

Jedna je tašta. 🙂

Niksicanin
Gost
Niksicanin

Veli zene grade karijere a u CG 50% ne radi nista, 40%su kasirke, kucaci tiketa, butikasice, 5 % zene krimosa i mozda tek 5% njih radi neki ozbiljan posao.

EL_Gordo 🇲🇽
Gost
EL_Gordo 🇲🇽

Znaci pobjednik je tasta !

Panda
Gost
Panda

Ja ne vjerujem u život posle smrti i vjenčanja…

Marko
Gost
Marko

Tasta/svekrva se voli kao koka kola. Da bude hladna i na stolu.

m🍹n☀e
Gost
m🍹n☀e

😂😂😂😂😂

skejsis
Gost
skejsis

Ja se razvedoh zbog djevericica

STEVEN VAN MOL
Gost
STEVEN VAN MOL

Šta je uradio taj mladi gospodin?

Gordon
Gost
Gordon

Ni prije se nije lako živjelo u bračnim zajednicama ali je bilo više ljubavi i tolerancije. Naslov oslikava naše društvo u kojem nam je za bilo što uglavnom uvijek kriv neko drugi.

Hmmm
Gost
Hmmm

Baš naprotiv, bračne zajednice se nekada nisu zasnivale na ljubavi nego na obavezi i trpljenju. Svi su znali šta moraju da trpe. Ko je danas lud da trpi nešto? Sad smo u situaciji da muškarci misle da žena treba da “igra” oko njih kao što im je majka igrala oko oca, a žene imaju karijeru i neće da nose posao… Više »

Panda
Gost
Panda

Kad bi stvarno podijelili obaveze pola vas ne bi doživjelo sledeći dan.. Baš ste ugrožene,greote..

Nekul mišljenje
Gost
Nekul mišljenje

“Ko je danas lud da trpi nešto?” – ovdje je suština. Više neće niko nikoga da trpi, nije kul. Niko neće nikome ni da se prilagođava. Brak je nešto što može, ali ne mora. Da nema djece u jednačini super bi bio ovaj stav. Ali ih ima i zato se valja potruditi. Sve statistike pokazuju da djeca iz razvedenih brakova… Više »

POJK
Gost
POJK

Pa ni našim roditeljima nije bilo lako. Ali kad ljudi shvate da i sam život je težak onda će im sve teškoće lako pasti. I budite srećni dok ste zdravi i ne fantazirajte previše. A to sto ste svi razmaženi i mislite da ste od boga dati samo da uživate grdno i žalosno grijesite.Pa nije nam lako slušati ni današnje… Više »

Hmmm
Gost
Hmmm

Problem nastaje zato što se trudi jedna strana, vuče jedna strana, trpi jedna strana. Kad toj strani prekipi, sve puca. Realno, zašto bi neka ostala u braku da pored djece vuče sa sobom i muža koji zna da treba sve uraditi zbog djece, ali to ne radi?! Treba se potruditi zbog djece? Naravno da treba, ali i to čeka jednu… Više »

Majka, zena
Gost
Majka, zena

Potpuno se slazem…u situaciji sam da sam eto, sticajem (ne)srecnih okolnosti, ja bila ta koja je 20godina sve vukla..sve pravdala zarad djece, da bi imali porodicu i taj osjecaj sigurnosti…vjesto sam sve krila, svoja osjecanja ponajprije…vjerovala da ce biti bolje…I nisam nista postigla…Djeca su sad odrasla, on i dalje samo zloupotrebljava moj stav da se treba truditi zbog djece…A djeca… Više »

Jovanka
Gost
Jovanka

Nije problem sto se razvode no sto se zene, a za zivot su nesposobni. Maxe.

Jasarko
Gost
Jasarko

Hahaha ovo je pravo u centar

🌴NIKŠIĆKO 🍺
Gost
🌴NIKŠIĆKO 🍺

kad nema emocije zalud sve

Send this to a friend