Društvo

Regionalni stambeni program u potpunosti ispunio očekivanja

U Nikšiću je danas obilaskom korisnika prve zgrade izgrađene u okviru Regionalnog stambenog programa obiljažen Dan izbjeglica.

Pedsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović, je istakao da su kroz Regionalni stambeni program za Crnu Goru obezbjeđena sredstva za rješavanje stambenog pitanja za brojne porodice koje spadaju u kategoriju raseljenih lica, te da se ovaj projekat uspješno psrovodi u 13 crnogorskih opština.

“Prvi projekat kroz ovaj program urađen je upravo u Opštini Nikšić i to 2017. godine kada je završena stambena jedinica sa 62 stana. Vrijednost projekta je iznosila dva miliona 557 hiljada eura, od čega su sredstva granta milion i 987 hiljada eura, a učešće Optine Nikšić 577 hiljada eura. Projekat je realizovan u potpunosti u planiranom roku bez naknadnih radova i sa uštedom od 180 hiljada eura. Izgradnjom ovog objekta riješeno je stambeno pitanje za 62 porodice koje broje 231 člana. Na ovaj način oni su dobili funkcionalani prostor i adekvatne uslove za život”, kazao je Grbović.

Pred Opštinom Nikšić je, kako je kazao Grbović, još jedan izuzetno vrijedan projkat za grad koji se realizuje u okviru ovog programa, a to je rekonstrukcija postojećih vojnih objekata t.j vojni kompleks Trebjesa za potrebe izgradnje Doma za stara i odrasla invalidna lica.

“Ukupna vrijednost projekta iznosi oko pet miliona i 200 hiljadu od čega su donatorska sredstva dva miliona i 317 hiljada eura. Tender za izbor izvođača je završen i brzih dana ćemo ozvaničiti početak radova na ovom objektu čijom realizacijom će naši sugrađani dobiti adekvatan prostor za život, istakao je Grbović.

Viceguverner Razvojen banke Savjeta Evrope Tomaš Boček kazao je da veliko zadovoljstvo biti danas u Nikšiću i uvjeriti se u uticaje koje je na živote 62 porodice ostvario Regionalni stambeni program.

“Činjenica da smo upravo danas ovdje uoči Svjetskog dana izbjeglica dokazuje da je ovaj osnovni mandat banke i dalje aktuelan, danas
možda više nego ikada. Crnogosrkim vlastima želio bih da zahvalim na tome što su unaprijedili živote četiri stotine veoma ugroženih porodica koji su korisnici programa, isto tako odao bih priznanje veoma važnoj ulozi koju je Opština Nikšić imala u davanju značanog doprinosa i ulaganjima. Crna Gora je sasvim osposobljena da realizuje i završi Regionalni stambeni program u naredne dvije godine”, napomenuo je Boček.

Nacionalna koordinatorka Regionalnog stambenog programa iz Ministarstva rada i socijalnog staranja Budimirka Đukanović istakla je i pored humanitarnog karaktera Regionalnog stambenog programa i njegov politčki značaj s obzirom na to da je ovo prvi projekat koji je uspostavljen između četiri države nakon izbijanja sukoba.

“Ovaj prijekat predtsavlja svojevrsnu posvečenost četiri vlade u erionu da uz pordšku međunarodnih oartnera obezbijede trajna i održiva rješenja za raselje i interno raslejena lica i zatvore ovo poglavlje u oitouosti”, istakla je Đukanvić.

Glavni donator Regionalnog stambenog programa je EU, a značajne donacije obezbjedila su i Vlade SAD, Njemačke, Italije, Norveške,
Švajcarske, Danske, Turske i drugih zemalja, kao i visoki komeserijat UN za izbjeglice i organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
Zapamti već jedKru
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zapamti već jed
Gost
Zapamti već jed

27(dvadeset sedam godina) izbjeglice. Malo lije. Robija. Logor…….

Kru
Gost
Kru

A nasi nek crknu

Send this to a friend