Društvo

Resor ministarke Bratić ne prepoznaje Marojevića kao sveštenika

Nikola Marojević

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, odnosno čelnica resora Vesna Bratić ne prepoznaje jereja dr Nikolu Marojevića, paroha u Eparhiji budimljansko-nikšićkoj kao sveštenika, a protivljenje javnosti da crkveno lice reprezentuje državu u Upravnom odboru državnog univerziteta smatra diskriminacijom zbog nečije vjerske ili nacionalne pripadnosti, „u ovom slučaju srpskom nacionu“, i ugrožavanje građanskog koncepta crnogorskog društva…

To je Pobjedi odgovoreno iz resora ministarke Bratić na pitanje da li je diploma jereja Marojevića nostrifikovana i da li se njegovo postavljenje za člana Upravnog odbora UCG kosi sa Ustavom Crne Gore.

Odgovor je uslijedio nakon kritika javnosti tog prijedloga Bratić da sveštenik bude dio Upravnog odbora, a čiji je predlog Vlada potom usvojila.

Ministarstvo smatra da ne samo “da je njihov prijedlog u skladu sa Ustavom, već upravo afirmiše njegove ključne odredbe, naročito imajući u vidu one koje se tiču zagarantovanih ljudskih prava koje svakom pojedincu garantuju afirmaciju u društvenoj zajednici i profesionalnu i ličnu“.

“Osvrnućemo se samo na jedan slučaj, kada je jedan državni funkcioner u bivšoj vlasti (dva puta ponavljao razred u školi) pored te funkcije obavljao čak 12 godina i funkciju člana Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore”, naveli su oni.

Dodaju “da svako diskriminisanje zbog vjerske ili nacionalne pripadnosti, u ovom slučaju pripadnosti srpskom nacionu i pravoslavnoj vjeri, pokazalo je da se stvaraju prepreke koje prije svega ugrožavaju građanski koncept crnogorskog društva o kome se govori na sva usta, i što je važnije – najoštrije urušavaju njeno ustavno određenje“.

Navode da je dr Nikola Marojević završio Mornaričku srednju vojnu školu (1990), diplomirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Nikšiću (2000), magistrirao na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (2009), doktorirao na Bogoslovskom fakultetu ,,Sveti Vasilije Ostroški“ u Foči, Univerzitet u Istočnom Sarajevu (2012). Doktorsku diplomu je nostrifikovao u Ministarstvu nauke Vlade Crne Gore, iste godine, odradio pripravnički staž, kao profesor filosofije.

“Stalni radni angažman započeo je 2016. godine kao izvršni direktor naučne ustanove Institut za srpsku kulturu iz Nikšića. Taj angažman još uvijek traje, a kao što se može zaključiti ne samo da nije trenutno prijavljen kao sveštenik nego nikada nije bio prijavljen kao vjerski službenik”, rekli su oni.

Pešić: Jasno je da je paroh 

Potpuno je jasno da je Nikola Marojević zaposlen pri crkvi kao paroh, crkva je odvojena od države, i kada već Vlada neće da povuče odluku kojom ga je imenovala za člana Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, očekujem da Srpska pravoslavna crkva, kao ozbiljna institucija, pokrene to pitanje, kaže profesor PMF-a i bivši predsjednik Naučnog odbora UCG dr Vladimir Pešić.

“To bi bio najbolji doprinos samoj autonomiji Univerziteta i konceptu odvojenosti crkve od države “, rekao je profesor, koji je nedavno drugi put svrstan među najbolje naučnike svijeta.

Pešić smatra da sve institucije treba da imaju isti cilj – da se stvori Univerzitet na kojem se razvija kritička misao, gdje se razvija nauka, na principima na kojima nauka i kritička misao postoje.

V.d. direktora Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja Goran Danilović je preksinoć u emisiji ,,Naglas“ na RTCG izjavio da se ta ustanova neće izjašnjavati o slučaju sveštenika Marojevića, navodeći da bi bilo nepristojno da ima stav. Dodao je da je ,,to oblast ljudskih prava i sloboda“, i da Marojević u Upravnom odboru najstarije visokoškolske ustanove u Crnoj Gori ne predstavlja crkvu.

Pešić kaže da, bez obzira što Marojevića nije predložila crkva, ostaje nepobitna činjenica da je on paroh crkve i kao takav nastupa u Upravnom odboru Univerziteta Crne Gore.

“Htjeli mi to da priznamo, ili ne. Žao mi je što druge institucije koje treba da vode brigu upravo o raznim aspektima visokog obrazovanja, kao što je Agencija, nije prepoznala taj senzibilitet koji bi trebalo da ima. Osim žaljenja ne mogu ništa drugo da kažem. Duboko vjerujem da će crkva prepoznati taj senzibilitet koji su prepoznali studenti i određeni broj akademskog osoblja. Žao mi je što je to izostalo kod nadležnog ministarstva i Vlade “, istakao je Pešić.

Profesor dodaje da je saglasan sa stavom studenata i Studentskog parlamenta, koji se prekjuče oglasio, navodeći da odluka Vlade nije dobra poruka, da u ovakvom momentu samo može da vodi ka daljem produbljivanju i podjela i tenzija.

Kaže da kao profesor uvijek vodi računa da poštuje osjećanja vjernika, studenata, da ih bilo kakvim postupkom ne uvrijedi… Podsjeća da Univerzitet čini multietnički sklop ljudi, pripadnika različitih religija, drugačijeg poimanja vrijednosti…

“Drago mi je što je Studentski parlament to prepoznao i što pokazuje da ta organizacija koja predstavlja studente evoluira u jednom pozitivnom smislu. Kao nekome ko radi sa studentima, jako mi je drago da to vidim”, zaključuje Pešić.

36

avatar
1000
32
4
0
 
35
NJEGOSEVACBlažo422 mlD Dollarodoprinosimarko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
NJEGOSEVAC
Gost
NJEGOSEVAC

Ministarko,vi treba da se lijecite.Puni ste mrznje prema sekularnoj Crnoj Gori.
Otkud i odkad pop u Upravnom odboru AUTONOMNOG UNIVERZITETA ?

Blažo
Gost
Blažo

Kako protiv ruke koja te hrani… Pravoslavna džemahirija.

422 mlD Dollaro
Gost
422 mlD Dollaro

U pravu je. …..

doprinosi
Gost
doprinosi

Ministarka je priznala da sveštenici nijesu prijavljeni u Cg i da rade na crno

marko
Gost
marko

blago onom ko rano poludi…tako i ovi eksperti..iskreno,ne svi,ali ih ima priličan broj!

Leonid
Gost
Leonid

wellcome to Iran!

staniselići
Gost
staniselići

Joanikija neka stave umjesto Krivokapića, jer kad je rukopoložen helikopterskim desantom prva mu je izjava bila da će sve raditi da se poboljša standard građana. Đe popovi kolo vode nastrada si moj narode! U pamet se Braćo Crnogorci!

Pobro
Gost
Pobro

I on je ekspert taman ka i ti Bratićka,sve sami eksperti ali za litije

Njegoš
Gost
Njegoš

Pa njoj da pokažeš krme i popa crkve srbije ona ne bi viđela popa.

marko
Gost
marko

Jake skole zavrsio covik , boga ti ljubim.

CETINJE
Gost
CETINJE

Ovaj pop je član organizovanog kriminala i korupcije.

Ivan
Gost
Ivan

sinoc nije smijo doc u jednu tv emisiju bez blagoslova nekog sto je iznad njega, ali ne treba trositi rijeci , braticka ne umije dvije recenice normalno povezati, a jedna sto se sinoc faljase da je od povjerenja bratickoj a profesorica matematike na fakul. Šćepanović gora je od nje, samo vidis kako se jezi kad se crkva srbije spomene…

Duklja
Gost
Duklja

sekta!!!

delboj
Gost
delboj

Aooo. Bolest prevelika.

SASA.NK.ME
Gost
SASA.NK.ME

Sto se mene tice ni mene nije svestenik nista stranac Moja Crkva je CPC.

Dada
Gost
Dada

Da li ova žena smatra da su građani bez mozga? Sram te bilo

Jovan
Gost
Jovan

Brzo ćeš ti Bratićka nazad u svoje radno selo, mnogo smo ti prostora ođe dali. Previše smo blagi braćo Crnogorci. Ovi četnici svakog dana nas kuvaju kao žabu, bojim se da ne ostanemo bez snage kad bude trebalo…

Prof.
Gost
Prof.

Danilovic glumac veliki,a covjek….?

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Popu je mjrsto u Crkvi!

CetinjeSvetinje
Gost
CetinjeSvetinje

Da ovome licno u Srpsku crkvu , ne nase CrnoGorske ! Eviva CPC .

Kako je
Gost
Kako je

Bratic , Danilovic nijeste za dje ste

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

A đe mu je šubara?
Ne može gologlav među narod?

gora
Gost
gora

SPC trasira put ka otvaranju teoloskih studija na Univerzitetu postavljanjem u upravljacke strukture svojh ljudi.Zeli se radom na duge staze promijeniti stavarna uloga i postojanje Univerziteta

Olga
Gost
Olga

Bas me zanima kako ce Braticka prosetati nasom lijepom Podgoricom kad je toliko zla nanijala narodu

Hogar
Gost
Hogar

To je taj problem,demokratija je ranjiva..tj kao da ima mehanizam za samouništenje..na nju se pozivaju snage koje je urušavaju i to traje samo dok je ne uruše,onda slijedi neka vrsta diktature. #evo čak se pozivaju i na “građanski koncept” a urušavaju ga(i urušili su ga) brutalno čitavu godinu dana. #u oslobođenoj Crnoj Gori moraće da vlada neka vrsta (pozitivne) diskriminacije… Više »

lipovo
Gost
lipovo

Da nije čarobnjak iz Ozza ?

Nepravda
Gost
Nepravda

Možda maneken,ima neobičnu robicu na sebi!

Posmatrač
Gost
Posmatrač

Srpski pop koji ne vjeruje u naučnu teoriju o postanku svemira(veliki prasak) pa i naše planete,postavlja se u upravni odbor Univerziteta!?Pa ko je ovđe lud a kome noge bazde?Nego i premijer vjeruje, da se brda mogu tumbati!

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Imaš dosta popova koji vjeruju u teoriju evolucije. I ideolog Velikog praska je bio jezuita.

Veesna
Gost
Veesna

Za vas😄😄😄😄

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Pa pa bratićka, pa doma kod bake pohitaj !!!

Realan
Gost
Realan

A ona nije znala da je svestenik. Onda izvini, ja se pocudih da se po kriterijumu SPC neko izabere, to bas nije manir ove Vlade:). Ovi su smijesni koliko su providni. Pretjerali i zapad vidio sa kim ima posla i cao!

Fantom
Gost
Fantom

Raspad.

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Znači doktorirao u popovskoj školi i deklarisani četnik zastupnik građanskog koncepta? Jesmo li dobro shvatili ovo obrazloženje?

Posmatrač
Gost
Posmatrač

Resor ministarke Bratić prepoznaje doktora nauka.

Ribnica
Gost
Ribnica

Nije bilo srba dr.nauka osim ovog stručnjaka?
Nije teško riješiti. Jednog Muftiju, jednog biskupa i jednog rabina! Da sve konfesije imaju predstavnika!

Send this to a friend