Društvo

Roditelji pitaju zašto strane škole mogu da rade, a ostale ne

Iako je početak školske godine u Crnoj Gori odložen za 1. oktobar, ta odluka se ne odnosi se na međunarodne škole, koje već 15 dana nesmetano rade.

Nakon javnog promovisanja ponovnog otvaranja nekih stranih škola, pojedine roditelje je zanimalo koje preporuke važe za te ustanove, po čijem nalogu su se njihovi učenici vratili u školske klupe i da li inspekcija kontroliše njihov rad.

Odgovore na ta pitanja još od početka mjeseca čekaju od Ministarstva prosvjete i Instituta za javno zdravlje. Jedino objašnjenje dobili su od Uprave za inspekcijske poslove, nakon kontrole koja je u jednoj od stranih škola urađena dan nakon prijave roditelja.

Roditelje, koji su se tim povodom obratili i Udruženju Roditelji, zanimalo je kako je moguće da niko od nadležnih ne reaguje na početak rada stranih škola, iako se sve one javno promovišu.

“Ruska škola u Budvi, Dukley Academy, je počela sa radom 1. septembra, odnosno sa nastavom uživo. Ova škola je javno objavila i ponosi se time što nemaju licencu i po njihovom mišljenju, ne podliježu nikakvim pravilima ove države. Štaviše, oni se uporno time hvale i objavljuju aktivnosti na Instagramu, dok su sve druge skole, privatne i državne, zatvorene”, naveo je jedan od roditelja, koji je u prilog nadležnima dostavio i fotografije iz te škole od 1. septembra, uz napomenu da se uprkos epidemiološkoj situaciji tog dana nisu poštovale nikakve mjere.

U međuvremenu, sa nesmetanim radom su počele još neke strane škole, prema tvrdnjama roditelja, UKIM u Podgorici, kao i Knightsbridge u Tivtu.

“Majke objavljuju slike đaka koji kreću u srednju školu i torti koje im spremaju za srećan početak, a rad školskih ustanova je zvanično zabranjen”, istakli su roditelji u obraćanju Ministarstvu, inspekciji i IJZCG.

U odgovoru Uprave za inspekcijske poslove povodom otvaranja Dukley Academy u Budvi, navodi se da je kontrola u toj školi, registrovanoj kao DOO EDU-RU, obavljena po prijavi 3.septembra.

U izvodu iz CRPS, između ostalog, navedeno je da ta škola, odnosno preduzeće posluje pod šifrom 85.59 – Ostalo obrazovanje.

“Na dan inspekcijskog nadzora u navedenom objektu površine 512 kvadrata, podijeljenog na 13 zasebnih prostorija, inspektorke su zatekle devetoro djece školskog uzrasta. Oni su bili u pet zasebnih prostorija, a u školi su bili i računovođa i ovlašćena zastupnica. Prema izjavi ovlašćene zastupnice Nadežde Lapteve, škola ima 25 polaznika koji su upisani u državnim školama u Moskvi i Samari, a prate nastavu od kuće. U školu dolaze samo na konsultacije, a polaznicima oni ne izdaju nikakve diplome. Prosvjetna inspektorka je ukazala zastupnici škole da zbog odgovornosti za bezbjednost i zdravlje koja borave tu, mora preispitati da li se ta djelatnost može podvesti pod  djelatnost 85.59 – Ostalo obrazovanje”, navodi se u izvještaju prosvjetne inspektorke Dijane Magdelinić, koja je sa sanitarnom inspektorkom Snežanom Tomas kontrolisala rad te škole.

Uvidom u klasifikaciju djelatnosti, inspektorka je utvrdila da ta šifra, između ostalog, obuhvata “obrazovanje koje nije definisano prema stepenima obrazovanja, akademsko tutorstvo, centre za učenje koji nude popravne kurseve, pripremne časove za polaganje ispita, učenje jezika i časove konverzacije, obuku za rad na računaru, vjersku nastavu, obuku za spasioce”.

“Iz opisa poslova edukacije koje ovo DOO obavlja i djelatnosti obuhvaćenih šifrom – Ostalo obrazovanje, oni se ne mogu smatrati vaspitno-obrazovnom djelatnošću iz nadležnosti prosvjetne inspekcije, koja je definisana članom 1 Zakona o prosvjetnoj inspekciji, pa se prosvjetna inspektorka oglasila nenadležnom”, navodi se u odgovoru Uprave za inspekcijske poslove.

32

avatar
1000
22
10
0
 
29
RealnoBoskaKomnenZabrinutiTratincica
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Realno
Gost
Realno

Mnogo roditelji pitaju.Bitnije im je da đecu isprate iz kuce nego zdravlje.A jos gore je sto im nista ne odgovara.Ni da se otvore skole ni da ostanu zatvorene

Komnen
Gost
Komnen

Nema više onijeg škola ka prije. Kako šćasmo ić u školu veselo. A ja mnim jopet će se to vrijeme vrnut. Đeca su sad nepismena. Nijesu ka mi. Brkau rečenice i prave puno greški u rečenicu. Ne znau ništa no samo blenu u kompjutore.

Tratincica
Gost
Tratincica

Svako dijete ima pravo na druzenje , igru I smijeh Djeca su postala “” zavisnika”” telefona I lap topova ..Oni ne znaju vise ni ulicom hodati da se autom ne voze 3 M od kuce .Djeca ne smijemo zaustavoti u normalno odrastanje Hocemo li da ih napravimo jos vecim invalidima ? Nemaju motoriku ,,, nemaju koncentraciju ,, nemaju vaspitase da… Više »

JOE
Gost
JOE

Ne idite u setembru,ne idite u oktombru!
Ote da ni djecu osakate!

Tanja
Gost
Tanja

Zalosni su to roditelji koji se bore da posalju djecu u ucionicu u ovoj situaciji. Samo online nastava dok se epidemija ne stavi pod punu kontrolu. Pazite i trpite svoju djecu sebicnjaci!

Ida
Gost
Ida

Roditeljima dati pravo izbora, ko ima pravo da moje dijete liši obrazovanja??? Online nastavu nek organizuju svojoj djeci, umjesto što ih školuju po inostranstvu.

Zabrinuti
Gost
Zabrinuti

Ne radi se o obrazovanju nego zdravlju. Kad su zdravi sve će se stići. Nego pošteno priznaj da ti nije do obrazovanja nego da ih “maknes iz kuće” pa da možeš da jardas slobodno tamo ovamo. Čuo sam ih nekoliko da su to priznali u trenucima iskrenosti. Sram ih bilo!

realan
Gost
realan

Ako epidemiološka situacija bude znatno gora, škole nebi trebalo otvarati, jer je velika opasnost da se zaraza medju najmladjim brzo raširi. Zasad treba koristiti alternativne načine poput online učenja…

realan
Gost
realan

Zato što u tim školama je znatno manji broj učenika nego u našim školama…

Dada
Gost
Dada

Ja mislim da je ova skolska godina prsla i da joj nema popravke. I ova i naredna. Ovo se u red ne moze dovesti.

Cogito ergo sum
Gost
Cogito ergo sum

Zasto niko ne potegne pitanje odgovornosti celnika ministarstva zato sto online nastava nije pocela 1.9.???pa po procjeni, krenuti redovno kad god bude vrijeme. Ko odgovara zato sto nam djeca ovoliko dugo nemaju nastavu? Mjesec dana cijelih izgubljeno. A oni, kao djeca, uzivaju u raspustu. Nemojte samo da se jave oni roditelji koji kazu kako rade svaki dan sa djecom. Jer,… Više »

Pero
Gost
Pero

Bitno je da su igralista puna, igraonice, sportski tereni, itd..
Skole i vrtici da ne rade, jos vecu muku roditeljima koji pokusavao da zarade za zivot..

Neodgovornost
Gost
Neodgovornost

Jedna je tema da li su privatne skole registrovane, licencirane i slicno, i svakako da moraju raditi iskljucivo u skladu sa propisima
Ali, druga je tema, da l i kada poceti sa nastavom u uslovima krajnje alarmantne epidemioloske situacije i buktanja zaraze…

Neno
Gost
Neno

Dje su ti dokazi da ih toliko ima zarazenih, umrlih od bas korone i masu je toga pod znakom pitanja. I nikako da se neko od novinara usudi d apita konkretna i prava ptanja!!! Zasto se u skole ne ide, jesmo li svjesni da se djeca ovako unistavaju? Roditelji koji bi da njihova djeca ne idu nek sjede doma, nek… Više »

Dada
Gost
Dada

E vala bas. Novinar samo pita ima li testova i koliko. A bjezi. Koga je to briga. Niko srz da pita.

Učiteljica
Gost
Učiteljica

Morate da shvatite ozbiljnost situacije, neki od tih đaka imaju kući brata, sestru sa posebnim potrebama, i ako im prenesu koronu, ko zna da li bi se izborili sa njima. Online i samo tako !

Milivoje
Gost
Milivoje

Neka ta djeca sjede kući i obezbijedi im se online nastava, a djeca čiji roditelji procjene da mogu u skolu neka idu redovno, i gotova priča.

Direktor Škole
Gost
Direktor Škole

U škole ne treba da se ide, iz razloga jer jedan đak pozitivan na koronu ili iz familije mu neko – po pravilu teba izolacija svih u odeljenju. Naškodićete zdravlju i djece i odraslih, Pripremite online sve, bar to teško nije u današnje vrijeme.

realan
Gost
realan

Svaka čast na zapazanju i ovakvom komentaru. Imaćemo još goru epidemiološku situaciju, i nije pametno počinjat sa nastavom. Djeca i njihvo zdravlje su bitnije od polaska u škole, pogotovo u vremenu kada se može učenje odvijati i putem online nastave.

Paloma
Gost
Paloma

Meni je samo krivo za sto prvog septembra nije bar online nastava počela? Nije neko rješenje, ali bolje išta nego ništa, zašto su djeca izgubila cijeli mjesec??

Plitkoumnost
Gost
Plitkoumnost

Jedan mjesec izgubila djeca?!! Zamisli tragedije!! A ako izgube i cijelu godinu, ovo je globalno vanredna situacija, a ne za pametovanje

Paloma
Gost
Paloma

Pa reklo bi se da si ti tragedija, objasni mi sto je lose u online nastavi? Zato da se gubi vrijeme ako je to trenutno jedina opcija? Možda je bolje što kao ćutuci provedoše evo pola godine, pa ajde da tako i nastavimo? Strašno…

Ehm
Gost
Ehm

Bice nadoknadjen, ne bojte se. Cekalo se mjesec dana da se vidi da se nece popravit situacija pa da djeca idu u skolu.

Jovan
Gost
Jovan

Evo roditelja koji misle da NE TREBA SLATI DJECU, dok se ne steknu zdravi uslovi! Nemocni smo, nije bruka, bolje da im propadne godina, nego kolaps , bolest ili on line zajebancija. Do vakcine ,STRPLJIVO.

Atos
Gost
Atos

Ne Teba otvarati bilo što gdije se boravi duže a u zatvorenom je prostoru

vjecna da je
Gost
vjecna da je

vidite li da imamo svaki dan od 150 do 200 zarazenih ….u niksicu vise nema slobdnih kreveta a tek predstoji zima i sezona gripa …

Realno
Gost
Realno

Roditelji pitaju da li je normalno slati djecu u skolu 1 Oktobra ???

Prč
Gost
Prč

Skole ne treba da rade dok se znacajnije ne smanji broj oboljelih,vidite da su niksic bolnice popunjene

IVICA
Gost
IVICA

99% djece nemaju problema sa virusom osim onih rizicnih grupa sto su bolesna.Cijela evropa ide u skole a kod nas cirkus.Litijasi setali pola godine i napravili katastrofu a djeci ne daju u skolun gdje se mora postovat disciplina.U CG djeca su pametnija od roditelja.

Pazi dobro
Gost
Pazi dobro

Ivice, ne zalijeci se. Je li to prifalilo para u NVO ” školicama” pa agituješ? Batali.

Ehm
Gost
Ehm

Nisu pametnija duso. Jos sto nemaju roditelja, pa ih gurkaju u skole da im ih drugi vaspitavaju, kad su oni zakasnili. Toliko je nevapsitane, neposlusne i neukrocene djece. Batinu bih ja uveo u skole. Bilo ih je nekad i cak su se roditelji zahvaljivali. Ustroje im djecu. A danas ako djeci viknes roditelji dolaze da kritikuju nastavnike. I ocekuju da… Više »

Boska
Gost
Boska

Ja sam za da djeca idu u skolu i uce i imaju znanje koje nista ne moze zamjeniti osim nastava i skola…..ali sitvacija je nikakva i rizik je veliki zdravlje je na prvom mjestu A moju djecu vaspitavam ja i niko drugi i da ih udara ne moze niko niti se istresa na njima jer to ni ja ne radim….primjerni… Više »

Send this to a friend